Šta je potrebno od opreme za uzgajanje pasa

Potrebna oprema za uzgoj pasa

Osnovni predmeti za psa, koje moraju imati svi vlasnici su: ogrlica, povodac, krevet i razne posude za hranu i vodu. Ovom spisku može se dodati još mnogo toga, kao što su igračke za štene i malo starijeg psa, boks, pa čak i kućica u bašti…

Ono što je najpotrebnije za tek kupljenog psa jesu posuda za vodu i hranu, krevet, ogrlica, povodac i pločica sa identifikacijom životinje sa brojem telefona za kontakt. Iz higijenskih razloga nije poželjno da posude za vodu i hranu za psa budu sudovi koje koristi vlasnik. Najbolje je da pas imasvoje činije koje se ne mešaju sa Vašim posudjem.

Krevet mora biti udoban i lak za čišćenje (korpe od pruća su lepe ali pas ih može izgristi i teške su za čišćenje). Plastični kreveti  su najlakši za održavanje, a tvrdi zidovi od plastike pružaju životinji osećaj zaštićenosti i sigurnosti. Takozvani kreveti-jastuci takodje vrlo lepo izgledaju, a lako se vade i peru.

oprema za uzgoj psa

U zavisnosti od rase psa i njegovog ponašanja, kao i od veličine i držanja, vlasnik mora odabrati odredjenu ogrlicu i povodac. Kada izvede psa napolje trebaće mu mek i lak povodac, kakav je obično od pamuka ili petenog najlona. Preporučljivi su povoci kod kojih može da se podesi dužina, kako biste je prilagodili veličini psa i nivou njegove dresure.

Trebalo bi da naviknete psa da nosi brnjicu da biste izbegli moguće sukobe sa drugim psima, kao i da biste poštovali lokalne zakone o psima na ulici.

OGRLICE I PLOČICE: Ogrlice od najlona su jeftine, meke i lake za čišćenje, pa su zato odlične za štene koje raste. Ogrlice od uvijene kože obično manje povredjuju psa nego ravne ogrlice od kože. Preporučljivo je da na ogrlicu stavite pločicu sa identifikacijom vlasnika psa i brojem telefona za kontakt.

POVOCI: Treba koristiti pouzdan povodac kada vodite psa u šetnju, odnosno snažan i kratak. Tokom dresure životinje, dobro bi bilo da koristite dugačak povodac da biste bili sigurni da će pas morati da posluša Vaše naredjenje. Ako ne možete da se pouzdate u psa kada ste napolju sa njim, koristite dugačak povodac za dresuru da biste mogli da radite vežbe sa životinjom i da biste bili na oprezu za razne druge aktivnosti svog ljubimca.

OGRLICE I BRNJICE: ogrlice su odlične za kontrolu velikog i snažnog psa (tu vrstu opreme ne treba koristiti za životinje vrlo kratkih nogu, pošto će nos životinje biti mnogo blizu tla kada pohrli napred.)

KREVETI: Krevet je lična teritorija psa. On mora biti tvrd i mora se naslanjati na čvrste zidove. Možete koristiti i jastuk koji može da se pere, tako što ćete ga namestiti unutar kreveta tako da životinji obezbedi dovoljno udobnog i higijenskog prostora.

POSUDE ZA HRANU I VODU: Činije iz kojih pas jede i pije moraju biti čvrste, higijenske i masivne. Keramički sud je težak, dok je posuda od metala laka i obično ima postolje od gume koja sprečava klizanje. Posudu sa hranom treba oprati svaki put kad pas završi sa jelom. Isto važi i za posudu sa vodom.

IGRAČKE: Igračke mogu biti raznih vrsta i oblika i od različitog materijala. Tvrde i teške igračke omogućavaju psu da ih juri, grize i baca, ali za igru u kući su najbolje gumene igračke i one na kanap. Frizbi i igračke koje mogu da se bacaju pogodne su samo za igru na otvorenom.

BOKS I DVORIŠTE: Boks je idealno mesto za psa (štene će odmah shvatiti da je to njegov lični prostor). Osim toga štene nauči da u boksu mora da jede, igra se i spava, a vremenom životinja  boks prihvati kao dom stvoren za nju. Tako, prihvatanje i prilagodjavanje psa boksu rešava razne probleme vezane za ponašanje. S druge strane, dvorište je šira verzija kaveza i obično je vrlo korisna za štenad koja još nisu dresirana.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts