Lekovitost i upotreba gline u kozmetici

Otac medicine, Hipokrat, prvi je pisao o lekovitim svojstvima gline, a zvanična medicina odavno je potvrdila njegove stavove.

Danas se glina koristi za lečenje kože, kose, pa i nekih bolesti. Ima veliku moć regeneracije pa je zato pogodna za lečenje promena na koži. Za lice se upotrebljava kao maska, zato što ima moć da izvlači toksine i višak masnoće i štetne materije iz kože, našoj koži dajemo potrebne mineralne i blagim pilinkgom odstranjujemo tanak sloj mrtvih ćelija kože.

Glina poslešuje cirkulaciju, dobra je za piling kože, nakon upotrebe, koža je zategnuta, elastična i osvežena. Ako namažemo glinu po celom licu, uspešno ćemo ukloniti akne i bubuljice. Ako su bubuljice u prvoj fazi pojavljivanja, mazanjem gline na kritična mesta, one se neće razviti u gnojne.

Glina u kozmetici

Glinom možemo ukloniti podočnjake: potrebno je samo namazati je u predelu ispod očiju, u tankom sloju i ostatviti 15 minuta. Nikako se ne sme mazati celo lice zajedno sa podočnjacima, zato što ona odmah suši i zateže kožu istovremeno, a koža u predelu očiju je izuzetno osetljiva.

Možemo je koristiti i za beljenje zuba: malo glinenog praha stavite na četkicu za zube i korsitite je kao pastu. Tako ćete ojačati zubnu gleđ i desni.

Za maske za lice uglavnom se koriste zelena i bela glina. Veoma mažna napomena: maske od gline se prave isključivo u staklenim činijama i mešaju se drvenim ili plastičnim kašičicama zato što u dodiru sa metalom, glina oksidira.

Kako napraviti masku za lice od gline

U staklenu posudu, stavite tri kašike gline i dodajte pola kašičice maslinovog ulja. Lagano dolivajte vodu, dok ne dobijete pastu koja se lako razmazuje. Ne treba da bude suviše retka, idealna je gustina kao pasta za zube. Umesto vode, možete dolivati mlak čaj od kamilice.

Masku treba da držite na licu 15 minuta, pa je isperite mlakom  vodom.

Za masnu kožu, koristite zelenu glinu, a za suvu kožu, belu.

U belu glinu, kao tretman za suvu kožu, možete dodati kašičicu pavlake i kašičicu meda. Držite je na licu deset minuta, pa je isperite mlakom vodom. Nežno trljanje maske na licu prilikom ispiranja, istovremeno je i piling za vašu kožu. Nakon što ste oprali masku, ostavite kožu neko vreme bez krema i losiona, da koža „prodiše“.

Kao anticelulit tretman, glinu možete koristiti tri do četiri puta nedeljno. Potrebnu količinu gline pomešajte sa vodom i nanesite na telo, u debljem sloju. Uvijte se u samolepljivu foliju i ostavite 30 minuta da deluje. Isperite mlakom vodom. Ako vam se posle toga pojavi blago crvenilo, to je znak dobre cirkulacije, i prolazi za dvadeset minuta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts