Kutije za nakit – sortirajte nakit i zabavite se!

Svaka žena voli da ima nakit za sve prilike – svečane ili svakodnevne. Ali, sigurno ste primetile, da je nekada skoro nemoguće snaći se u tom „bogatstvu“ prstenja, naušnica, lančića…. Priznaćete da umemo da preteramo, pa često ni same ne znamo šta sve imamo.

Kutije za nakit koje su dovoljno prostrane jedno su od rešenja kako da uredno čuvate svoje omiljene komade nakita. Naravno, potrebno je više kutija u kojima ćemo sortirati nakit za svaki dan, posebno vredan zlatni nakit sa dragim kamenjem, bižuteriju, nakit za posebne prilike…

kutije za nakit

Funkcionalnost i estetika

Osim funkcionalnosti, kutije za nakit mogu imati i estetsku funkciju . Zato, ako ih želite kao dekorativni detalj u sobi, uklopite ih na primer sa ramovima za fotografije, ili ostalim ukrasnim detaljima.

Osim kutija koje se mogu nabaviti u različitim veličinama, oblicima i napravljene od različitih materijala, nakit se može držati i čuvati i na malo drugačiji način. Stalci za držanje nakita na otvorenom, različite visine, posebno za prstenje i lančiće su nesvakidašnje rešenje.

Kutije za nakit od drveta su medju dugotrajnijim. Mogu delovati posebno dekorativno ako su obogaćene metalnim detaljima. Metalne i kožne kutije su vrsta klasike, i obično su obložene luksuznim plišanim presvlakama iznutra.

dekorativne kutije

„Carpisa“ vrlo često izbacuje nove proizvode koje možete naći u njihovim katalozima, a medju kojima su i interesantne i luksuzne kutije za nakit. Obično su izradjene od imitacije kože, a zanimljivi modeli su oni na rasklapanje ili sa fiokicama.

kutija kaprisa

Jeftinija varijanta su kartonske kutije za nakit, koje nisu baš trajne, ako ih pažljivo ne čuvate. Ipak, ako su obložene nekim kvalitetnim materijalima i te kako mogu delovati luksuzno i dekorativno.

Unikatne i neobične kutije za nakit možete napraviti i sami. Ako želite jedinstvenu kutiju , jednostavno primenite dekupaž tehniku! Staru kutiju koja je možda imala sasvim drugu namenu, osim što iznutra možete obložiti plišem koji ćete jednostavno zalepiti, ulepšajte spolja. Nabavite salvete ili papir sa motivima koji Vam se dopadaju, zalepite po kutiji i na kraju prelakirajte. Dobili ste savršenu dekoraciju od papira. Osim salveta ili ukrasnog papira za dekupaž možete da koristite i isečke iz novina.

kutije za zlatni nakit

Kutije za nakit za devojčice

Kada vaše dete dobije želju da se samo oblači, sredjuje frizuru i samo bira šnalice ili lančić za odredjene prilike, vreme je da Vaša devojčica dobije sopstvenu kutijicu za nakit.

devojcice kutije

Ukrasne i neobične kutijice mogu se nabaviti u mnogim prodavnicama a one prilagodjene devojčicama obično imaju neku od aplikacija sa omiljenim likovima iz bajki ili crtanih filmova. Birajte meke kutijice od kartona koje su presvučene, bez oštrih ivica sa likom Pepeljuge ili Hallo Kitty, čiji proizvodjač ima posebnu liniju aksesoara za decu.

neobične kutije

Kako napraviti ukrasnu kutiju za nakit

Pravljenje kutije za nakit po principu „uradi sam“, može biti pravo zadovoljstvo. Mi vam nudimo neke ideje.

Oblaganje kutije

Nabavite bilo kakvu staru drvenu ili kartonsku kutiju. Važno je da mehanizam zatvaranja radi. To može biti i obična kutija za dečije cipele. Vidite da li u kući imate staru čipku, ostatke plišane tkanine ili svile, pa ih skrojite po želji i jednostavno zalepite po kutiji. Možete da zalepite i poneko dugme u jarkoj boji.

Ako izaberete jednobojni materijal za presvlačenje kutije, ukrasite je tako što ćete na vrhu vezati jednu veliku mašnu. Na kutiju možete da zalepite i fotografiju vas i vama drage osobe i onda je predati kao unikatan poklon!

Kutija od novina i tkanine

Druga vrsta kutije koju možete da napravite je malo zahtevnija ali sigurno ćete uživati u radu, kreativnosti i rezultatu. Vrlo brzo ćete je napraviti iz samo malo strpljenja.

Kutija od novina

Potrebna vam je jedna jednobojna ili kutija sa lepim šarama. Ako ne možete da nadjete kutiju bez ikakvih natpisa i cena, uzmite bilo koju očuvanu kutiju za cipele i presvucite je lepim ukrasnim papirom ili tkaninom. Interesantno je na primer da kutiju obložite novinskim isečcima ili samolepivim stikerima.

Pripremite stare novine. Uzimajte po par listova, motajte ih u duguljastu rolnu i na kraju zalepite čvrsto selotejpom. Ako se dužina ovih rolni ne poklapa sa dužinom kutije, skratite ih koliko je potrebno da bi se uklopile u dimenzije kutije.

Pripremite tkaninu po želji može i više različitih tkanina, a onda obmotajte rolnu po rolnu. Poredjate u kutiju i postupak ponavljajte sve dok Vaša nova kutija za nakit ne bude puna rolnica u broju koji vam odgovara. Rolne treba redjati jednu blizu druge. Vaša kutija je gotova i spremna za nakit!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts