Dozvoljeni kilogrami u trudnoći i kako ih kontrolisati

Ponekad je zaista naporno imati kontrolu kada su u pitanju kilogrami u trudnoći. U trudnoći su savim normalne pojave kao što je žudnja za hranom, opterećenost, razmišljanja o tome kolika je preporučena težina trudnice u odredjenom periodu i tako dalje.

Lek leži u balansiranoj ishrani. Ne preterujte sa obuzdavanjem apetita ili sa dijetama, jer hrana i snaga su vam u trudnoći svakako potrebni, ali naučite da birate zdravu količinu i prave obroke u pravo vreme.

Nemojte biti uplašeni ako se desi da u prvih 5 meseci, ne dobijete kilograma koliko ste mislili da treba a isto tako ni ako ste nabacili malo više kilograma. Konsultujte se sa lekarom koji vam vodi trudnoću, potražite tablice koje pokazuju koja bi bila za vas normalna težina i idealna težina, saznajte koja i kakva ishrana vam je preporučena, i krenite da radite na poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.

kilogrami trudnoća

Potrudite se da razumete šta znače dobijeni dozvoljeni kilogrami, na šta odlaze, i držite se smernica doktora kako biste lakše izneli i trudnoću i porodjaj.

Koliko je trudnicama dozvoljeno da se ugoje?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju buduće mame. Opšti odgovor glasi – od 15 do 20 kilograma, medjutim, svaka trudnica i trudnoća su posebna priča i ne važe ista pravila za sve buduće majke. Za detalje – konsultujte lekara.

Koji su to individualni faktori? Najpre je važno to koliko ste kilograma imali pre nego što ste ostali trudni, a bitna je i vaša visina.

Odnos između visine i težine računa se posebnom formulom i zove se indeks telesne mase (BMI). Izračunajte ovaj indeks tako što ćete telesnu masu izraženu u kilogramima podeliti sa kvadratom visine u metrima.

Analiza rezultata

Indeks od 18,5 i manji označava neuhranjenost, indeks od 18,5 – 24, 9 predstavlja idealnu telesnu masu , zatim, indeks od 25 – 29, 9 je znak da je u pitanju prekomerna masa; 30 – 34, 9 označava blagu gojaznost; 35 – 39, 9 tešku gojaznost, a vrednosti iznad 40 , signal su ekstremne gojaznosti. Izračunajte svoj indeks i na osnovu rezultata krenite sa promenom navika u ishrani.

Takodje, postoji još jedno pravilo – trebalo bi da dobijate od pola do 2,5 kilograma u prvom trimestru, a do kraja tudnoće po pola kilograma nedeljno kako bi beba normalno rasla i razvijala se.

Ako imate blizanačku trudnoću, idealno bi bilo da se ugojite od 17 do 24 kilograma, za one malo teže od 14 do 22, a za gojazne osobe od 11 do 19 kilograma.

Šta možete da učinite?

Jedite zdrave namirnice i pitajte doktora kada i da li možete da krenete sa vežbama koje su za vas i plod sigurne. Obično se preporučuje se da sa vežbama ne krećete pre trećeg ili 4. meseca trudnoće. Ako trudnoća nije problematična, vežbajte bar dva puta nedeljno po desetak minuta, ali koristite i svaku priliku za laganu šetnju.

Kada osetite umor i pospanost, što je u vašem stanju normalno, lezite i odmorite se.

Neka istraživanja pokazuju da su trudnice koje su se ugojile u granicama normale, jele zdravu hranu i lagano vežbale, imale lakši porođaj od ostalih.

Rizici usled prekomerne težine u trudnoći

Rizici koji su u vezi sa preteranom gojaznošću u trudnoći mogu biti komplikacije prilikom porođaja i za vas i za bebu, naročito ako je beba krupna, a povećan je i rizik od prevremenog porođaja i carskog reza. Gojazne žene imaju češće probleme sa dojenjem.

Ipak, i one neuhranjene trudnice nisu zaštićene već komplikacije i odredjeni problemi mogu očekivati i njih.

Kilogrami nakon porođaja

Jedan broj kilograma će sigurno nestati posle porođaja, ali ne i kompletne naslage posebno sa stomaka. Zanimljiv je podatak da žene koje se tokom trudnoće nisu udebljale više od preporučenog , pola dobijene trudničke kilaže izgube već u roku od 6 sedmica po porodjaju.

Znajte da je vaše telo dobijalo kilograme tokom 9 meseci, pa će isto tako biti potreban duži period da se ta težina i skine. Najbolji savet je zdrava ishrana i vežbanje.

Naravno, ne operećujte psihu i telo odmah posle porodjaja dijetama i vežbanjem jer će to iscrpeti dodatno vaš već iscrpljeni organizam. Ako dojite bebu, to će dodatno blagotvorno uticati na vašu liniju i struk. Priuštite vašem telu malo oduška prvih nekoliko meseci i uživajte u vremenu koje treba da provodite sa bebom, a ne po teretanama i fitnes centrima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts