Moderne cipele za maturu 2014. Kakve cipele odabrati za maturu?

Uz odgovarajuću haljinu za maturu morate imati i adekvatne cipele. Naravno štikle su neizostavna stavka kada je obuća za matursko veče u pitanju, čak i ukoliko ne praktikujete da ih nosite.

Kao i kod haljina, cipele mogu imati dosta šljokica i štrasa, a crne cipele, iako se rado nose u ovim prilikama, poslednjih godina su manje akuelne i dosadne.
Izbor cipela za maturu jednako je raznolik kao i izbor haljina, pa ćete se sigurno pomučiti dok ne odaberete savršene cipele za ovo, itekako posebno veče. Zato i ne čudi što mnoge devojke počinju da razmišljaju o odevnoj kombinaciji za maturu već nekoliko meseci pre same maturske večeri. Listaju se modni časopisi, gledaju se slike na internetu, razmenjuju ideje sa drugaricama….

KLASIČNE CIPELE ZA MATURU

Kada kažemo ,,klasične cipele“ mislimo na klasičan oblik cipela. Obične crne, iako mogu da idu uz svaku kombinaciju, najčešće spadaju u plan ,,B“. Biraju se cipele pastelnih boja, najčešće u boji haljine ili pak boji torbice.

Klasičan oblik cipela za apsolventsko veče i maturu
Klasičan oblik cipela za apsolventsko veče i maturu
Ono što se aktuelno, jeste da haljina i cipele ( sa torbicom) budu u dve potpuno različite boje, koje se, naravno, slažu.
Rado se biraju i bele cipele sa šljokicama i sa što više štrasa i sjaja. Ako želite da odstupite od klasičnog, odaberite cipele sa kaiševima ili otvorenim prstima.

Kakve cipele obuti za maturu?
Kakve cipele obuti za maturu?

KOJU VRSTU ŠTIKLE ODABRATI?

Što se tiče izbora štikle, odaberite ono što vam odgovara. Ako ste navikli na visoke štikle onda vam visina i debljina verovatno neće predstavljati problem.

Ako nemate puno iskustva u nošenju štikli, birajte cipele, sa malo većim đonim, i debljom i stabilnijom štiklom. Najbolje je odabrati štiklu koja se sužava odozgo nadole. One su stabilnije od štikli koje su skroz tanke, a jednako elegantne.

Kakvu vrstu štikli odabrati?
Kakvu vrstu štikli odabrati?
Kao zamenu za štiklu možete nositi i cipele na platformu, ali vodite računa da budu dovoljno elegantne za tu priliku i da ih adekvatno ukombinujete uz haljinu.
Naravno, uvek se možete opredeliti i za ravne, ali ipak ovo je matura, priuštite sebi jedne štikle, a nakon ulaska i slikanja, obujte ravno i opustite se uz ples i dobru zabavu.
ŠPICASTE CIPELE

Špic se, na nečiju žalost a nečiju radost vratio na modne piste. Možda kod nas i nije toliko aktuelan, ali u radnjama je sve više cipela sa špicastim ili trouglastim vrhom.

Za sve one koji slepo prate trendove ovo je idealna vrsta obuće za matursko veče, ali ukoliko nemate puno iskustva sa štiklama, izbegavajte ih, jer su pomalo neudobne i nestabilne.

Špicaste cipele kao izbor obuće za matursko veče
Špicaste cipele kao izbor obuće za matursko veče
Najčešće se prodaju u jednoj boji i namenjene su damama koje vole neobičan oblik a izbegavaju preterano šarenilo.

Neobične cipele za maturu
Neobične cipele za maturu


SANDALE ZA MATURU

I za kraj, obuća sa kojom nikada ne možete pogrešiti jesu sandale. 

Bilo da je reč o sandalama sa zatvorenim prstima, sandalama sa tankim kaiševima, velikom ili malom štiklom, sandalama sa cirkonima, šarenim ili jednobojnim, ovaj univerzalni komad obuće možete nositi u bilo kakvoj prilici, ne samo za maturu.

Za apsolventsko veče i maturu odaberite dobre sandale
Za apsolventsko veče i maturu odaberite dobre sandale
U pitanju je obuća koju možete naći u najvećem izboru.
Kao i kod cipela, najbolje je odabrati one sa malo odignutim đonom, jer su lakše za nošenje.
Popularne su i sandale sa raznim dodacima, kao što su mašnice, cvetići, cirkoni, biseri ili neke druge  zanimljive aplikacije.

Sandale su uvek dobar izbor kada je reč o obući na štiklu
Sandale su uvek dobar izbor kada je reč o obući na štiklu


CIPELE KOJE NE TREBA NOSITI NA MATURU

Najbolje je da pre svega za matursko veče odaberete haljinu, pa uz nju i ostale modne dodatke, uključujući i cipele. Cipele se biraju u zavisnosti prvenstveno od boje haljine.
Na maturu ne bi trebalo nositi cipele na pertlanje, čak ni one na štiklu, jer su one uglavnom za poslovnu kombinaciju i ne treba ih kombinovati sa maturskom odevnom kombinacijom. 

Neke devojke vole da nose i starke uz haljine, što i nije loše ako se ne kombinuje uz svečanu haljinu ili odevnu kombinaciju koja nije previše eleganta.
Na maturu ne treba nositi i ravne sandale, predviđene za plažu, pa čak i ako su one u nekoj elegantnijoj varijanti sa cirkonima.

Kakve cipele ne treba nositi na amturu i apsolventsko veče
Kakve cipele ne treba nositi na maturu i apsolventsko veče
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts