Uzroci hroničnog i akutnog gastritisa

Gastritis je najčešće uzrokovan nekom infekcijom, iritacijom, poremećajem imunog sistema, ili vraćanjem žuči u želudac, odnosno žučnim refluksom. Kada je reč o infekcijama koje su odgovorne za gastritis, one mogu biti virusne ili bakterijske.

Alkohol i pušenje kao faktori rizika

Osim navedenih uzroka gastritisa, iritacija može biti posledica uzimanja lekova kao što su na primer acetilsalicilna kiselina ili neki drugi antiupalni lekovi, zatim posledica preteranog unošenja alkohola, a tu su i često povraćanje, preveliko lučenje želudačne kiseline,najčešće usled stresa, nepravilna ishrana, trovanje… 

Gastritis najbolje opisuju promene na želucu koje nastaju kao posledica stresa, pušenja, načina života, nasleđa, a koje za posledicu imaju lanac neprijatnih želudačnih tegoba.

Gastritis je zapravo zapaljenje sluzokože želuca, koja strada zbog dejstva agresivnih faktora i odbrambenog odgovora želuca i organizma.

Hronični i akutni gastritis

Kada se gastritis pojavi odjednom i iznenada, obično prodje u jako kratkom roku i tada je reč o akutnom gastritisu. Ako tegobe traju duže, tada govorimo o hroničnom gastritisu.

Osim navedenih, postoje i erozivni gastritis, stresni gastritis, autoimuni gastritis…gastritis uzroci

Uzroci akutnog gastritisa su konzumiranje alkohola, probavljanje materija sa korozivnim dejstvom ili jaki i stalni stresovi.

Uzroci, s druge strane, akutnog gastritisa često su vezani za neku akutnu bolest, obično bubrega, jetre, može biti i reakcija na sepse, povrede, operacije i prelome ali i opekotine.

Hronični gastritis može biti i posledica infekcije bakterijom Helicobacter pilori, anemije, degeneracije želuca zbog starosti, ili poremećaja kretanja žuči.

Jaka povezanost između bakterije H. pilori i nekih bolesti digestivnog sistema, medju kojima je i gastritis je dokazana. Skoro svi pacijenti kod kojih je utvrdjena prisutnost navedene bakterije, imaju neki oblik gastritisa. Naravno, stoga je izlečenje infekcije put ka izlečenju ove vrste hroničnog gastritisa.

Bez jasnih simptoma

Infekcija ovom bakterijom takodje je preduslov za neke poremećaje u radu dvanaestopalačnog creva. Ipak, mnogo toga zavisi i od genetike i opšteg zdravlja ljudi, pa je moguće da će neko biti podložniji ovoj bakteriji, dok će se drugi uspešnije nositi sa njenim negativnim dejstvima.

Bol u stomaku, povraćanje, gubitak apetita…

Mnogi ljudi sa hroničnim gastritisom, medjutim,  nemaju izražene simptome.Medju simptomima gastritisa izdvajamo:  bol u gornjem delu abdomena, štucanje i podrigivanje, teška probava, slab apetit, crna stolica, često povraćanje, povraćanje krvi, mučnina.

Medicinska statistika kaže da osobe sa povećanim rizikom za nastanak gastritisa su one koje boluju od perniciozne anemije, imaju neki od poremećaja krvi ili limfnog sistema, a tu su i osobe starije od 60 godina i oni koji duže vreme uzimaju nesteroidne antiinflamatorne lekove.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts