Filadendron (sobno cveće) – nega i uzgoj

Sobno cveće filadendron

Filadendron, latinski naziv (Philadendron) je jedna od najrasprostranjenijih sobnih biljaka. Vrlo je otporna sobna biljka i gaji se bez mnogo muke. Ovo sobno cveće najviše zapravo traži dosta prostora jer može da naraste u visinu I 3 metra.

Kako se gaji

Gajenje filadendrona podrazumeva da im obezbedite umereno svetlo,   bez izlaganja direktnim sunčevim zracima. Nemojte ga leti stavljati na terasu jer listovi mogu da stradaju, pošto nikako ne podnosi promaju, ali ni često premeštanje saksije.

U zemlju gde držite filadendron, dodajte povremeno kompost, naročito kad biljku presadjujete. Uz filadendron, dobro je da postavite štapić da ne bi puzao.

filadendron-cvece

Vrste

Ima mnogo vrsta filadendrona. Razlikuju se po obliku lista i stabla.

Listovi filadendrona u zavisnosti od vrste mogu biti loptastog, kopljastog,  srcolikog oblika. Neki su sa narezanim rubovima a neki ravni. Većina vrsta pripada penjačicama. Benjamin je vrsta fikusa I neretko se poistovećuje sa filadendronom.

Kako negovati i uzgajati filadendron

Nega i uzgoj filadendrona nije komplikovan posao.

Uz vrlo malo nege, filadendron će Vam pružiti  dekorativni detalj u domu preko cele godine.

Dobro podnosi razliku u temperaturi,I možete ga gajiti na temperaturi od 10 do 25 stepeni.

Filadendron se sadi u što veću saksiju ili žardinjeru, sa hranljivom mešavinom zemlje. Najbolji je tresetni kompost koji obezbedjuje dobro ocedjivanje.

Zbog velike mase, filadendron traži dosta hrane. Prihranjujte ga tečnim mineralnim gnojivom na tri sedmice tokom vegetacije od marta do septembra.

Zalivanje

Sve vrste filadendrona zahtevaju dosta vlage jer su poreklom iz tolih prašuma Latinske Amerike.

Dok raste potrebno je obilno zalivanje odstajalom vodom sobne temperature, i zemlja treba da je stalno vlažna. Jednom sedmično, obrišite mu listove od prašine vodom natopljenim sundjerom.

Tokom leta zalivajte ga jednom nedeljno i orošavajte svakog dana. Zimi orošavajte i zalivajte redje – dva puta sedmično.

Zalivanje i orošavanje, ipak prilagodite u odnosu na to kolika je temperatura u prostoriji gde je biljka zimi.

Kad se voda nakon zalivanja ocedi, višak obavezno prospite da se ne pojave bolesti ili gliste. U vodu za zalivanje možete dodati povremeno rastvor prihrane za cveće.

Filadendron se presadjuje kada mu saksija postane mala.

Kako orezivati filadendron

Orezivanje je potrebno velikim filadendronima koji se mogu skratiti.

Filadendron orežite na željenu veličinu makazama ili nožem, jer će se tako lepše granati.

Kako razmnožiti filadendron

Razmnožavanje se vrši u rano proleće vršnim reznicama od velikog filadendrona. Reznica treba imati bar jedan pupoljak, i dužinu od 20 cm. Ukopajte je koso u peskoviti treset na dubini od jednog santimetra. Žilice i nadzemni izdanci će se brzo pojaviti. Reznice možete prvo staviti u vodu da pusti korenčić, pa tek onda presaditi. Ne preterujte sa zalivanjem mlade biljke jer je podložna truljenju.

filadendron uzgoj i nega

Da li je otrovan?

Filadendron je umereno otrovna biljka. Sadrži jedinjenje kalcijum oksalat I to u celoj biljci.

Filadendron i zdravlje

Mnogo je zagađivača vazduha koji utiču na kvalitet vazduha u kući.

Iz tog razloga je preporučljivo da u domu imate filadendron.

On čisti vazduh od toksina, i oplemenjuje ga negativnim jonima, koji inače nedostaju u zatvorenom prostoru.

Bolesti

Kod filadendrona uobičajena su gljivična oboljenja (mikoze) listova I bakterijske bolesti. Žuti listovi mogu se javiti kao posledica preteranoj izloženosti suncu, ili promaji, a gliste ga mogu napasti ako ste preterali sa zalivanjem.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts