Kako održavati bele starke

Bele starke odavno su prava klasika medju obućom i skoro da nema osobe koja makar u školskom dobu nije imala neki par starki. S vremenom, osim osnovnih nijansi,poput bele, krem, bež i sive, svake sezone na tržištu nas obraduju All star patike u raznim bojama – crvena, crna, kombinacije jarkih boja, plitke duboke, muške, ženske, za decu pa i za bebe.

Ako ste u moru starki izabrali baš one bele, a sve platnene bele patike zahtevaju poseban režim čišćenja. Obavezno je redovno i često održavanje i pranje, jer je nekad dovoljno da ih obujemo samo jednom, udjemo u gradski prevoz ili odemo na pijacu – i već moraju na pranje!

Ipak, bele starke kao klasika su medju najpopularnijom prolećnom i letnjom obućom zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti kombinovanja uz garderobu koje su skoro neograničene.

Nije retkost da veliki ljubitelji belih platnenih starki, upravo zbog potrebe za čestim pranjem, imaju više pari ovih patika kako bi im jedan uvek bio na raspolaganju.

Bele platnene patike poput starki je uvek najteže očistiti, ali nije i nemoguće.

bele starke

Kako oprati bele starke

Ručno pranje

Bele starke možete oprati ručno, iako je malo naporno a može biti i dosadno, naročito ako su jako isflekane. Treba dugo trljati četkom, a manje delove četkicom za zube, nakon čega sledi ispiranje pene od detergenta.

Ako se odlučite za ručno pranje, ne bi bilo loše da koristite što kvalitetniji detergent koji dobro pere i u hladnoj vodi, odnosno na niskim temperaturama.

Potopite vaše starke u mlaku vodu gde ste rastopili dovoljno praška, ostavite da odstoje u kadici tokom noći i sutra dobro istrljajte i isperite. Pazite da Vam ne ostanu ostaci praška jer mogu napraviti dodatne mrlje na patikama.

Ako su starke izuzetno prljave, a naročito uz ivicu đona, upotrebite staru četkicu za zube i i na ivice namažite dodatnu količinu praška za veš.

Upravo zbog lakog i čestog prljanja, mnogi odlučuju da svoje omiljene patike peru u veš mašini. Ako su originalne, sigurno im neće ništa biti od mašinskog pranja.

Mašinsko pranje

Pre nego što patike ubacite u mašinu, obavezno je da skinete pertle sa njih. Pertle nisu skupe paih možete zameniti kupovinom novih pertli a možete ih oprati zajedno sa starkama, ali ih pre toga stavite u vrećicu namenjenu za manji veš pri pranju u mašini.

Uvek na mašini izaberite program koji podrazumeva manje trajanje pranja i manje obrtaja u minutu da se patike ne bi izobličile i deformisale. Ako su starke jako zaprljane, dodajte u prašak malo Veniša.

Ako Vas nervira zvuk patika koje lupkaju po bubnju mašine, ili ako jesu bele ali sa nekim aplikacijama za koje strepite da bi se mogle oštetiti prilikom pranja u mašini, stavite i njih u platnenu vreću, a ako je nemate, iskoristite neku staru jastučnicu koji ćete vezati na vrhu. Količinu praška sami odredite, zavisno od toga koliko su patike prljave. Patike možete oprati u mašini i zajedno sa nekim starim peškirima da ne bi lupale o bubanj.Oprez-neki proizvodjači mašina na uputstvu ističu da veš mašina nije namenjena pranju obuće, pa tako, ako se eventualno desi neki kvar, nećete imati pravo na besplatan servis iako ste još pod garancijom.

Kad mašina završi, ostavite patike da se lagano osuše, na promaji, ali bez direktnog izlaganja suncu jer je moguće da usled dejstva jakih sunčevih zraka dobiju žute fleke koje ranije niste primećivali. Mislićete da patike nisu dovoljno dobro oprane ali je stvar ipak u jakom suncu!

Trikovi za održavanje belih starki

Ako vam pranje starki deterdžentom i vodom nikako ne pomaže, probajte sledeće – Pomešajte po jednu kašiku sode bikarbone, sirćeta i vode. Dobićete pastu u koju možete da dodate par kapi izbeljivača. Medjutim, pazite da ovu pastu ne držite dugo na gumenom djonu patika jer ga izbeljivač možemalo oštetiti. Dakle, radite brzo i pažljivo.

Skinite pertle sa patika, i natopite ih mlakom vodom. Utrljajte pripremljenu pastu na patike i lagano trljajte četkom. Trljajte kružnim pokretima. Kada dobro izribate patike, ostavite ih u vodi nekoliko sati. Posle toga ih još jednom uzribajte detergentom za veš i detaljno isperite. Osušite patike na suvom, promajnom i toplom mestu, bez direktnih sunčevih zraka.

Kiselo mleko pomešajte sa sodom bikarbonom i ovom smesom potopite patike. Umesto sode bikarbone možete koristiti i sirće. Dobro ih isperite pa još jednom operite praškom za veš.

Kako očistiti gumene djonove

Gumene đonove patika možete izbeliti trljanjem i pranjem pastom za zube

Ako su fleke na djonu jače, na komadić vate stavite malo acetona i brzo prebrišite.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts