Lepa kata – saveti za gajenje (sadnja, orezivanje, nega i zalivanje)

Cveće Lepa kata

Lepa kata, latinski naziv (Aster) je biljka iz porodice glavočika. Lepa kata vodi poreklo iz daleke Kine I Japana. Aster na latinskom znači zvezda što objašnjava zvezdasti oblik cveta lepe kate.

Lepa kata je višegodišnja biljka, postoje retke jednogodišnje vrste, a postoji više vrsta u odnosu na visinu stabljike, pa se dele na visoke i niske. Boja cveta varira od ružičaste do ljubičastih nijansi.

Aster ili lepa kata je zeljasta biljka čije stablo  ima veoma prijatan miris kada se polomi ili kada se zaliva. Stabljika lepe kate može da dostigne visinu od 40 cm do čak jednog metra.

lepa kata gajenje

Kako se seje i sadi lepa kata

Setva semena u stakleniku obično se vrši tokom februara. Pogodna temperatura za nicanje je oko 16 do 18 stepeni.

Najniža temperatura na kojoj možete sejati lepu katu je 5 do 6 stepeni, što je jako važno ako lepu katu sejete u bašti ili na terasi, a ne u stakleniku.

Lepi katu možete saditi i u jesen. Ova biljka odlično podnosi mraz tokom zimskih dana. Zato se dešava da dva puta cveta tokom jedne sezone.

Kada je reč o sadnji, niske vrste se sade na razmak od 15-30 cm, a srednje i visoke na razmak od 30-50 cenimetara.

Lepa kata koja cveta na jesen , sadi se ipak u rano proleće. Vrsta koja pak cveta u proleće, sadi se na jesen.

Čim kupite sadnice lepe kate, odmah ih posadite u dobro drenirano zemljište ili supstrat, ako ih sadite u žerdinjere. Ako lepe kate sadite u vrtu, dodajte malo treseta ili nekog sporootapajućeg gnojiva.

Lepa kat je cvet “kratkog dana”. To znači da ako je posadimo ili posejemo ranije, ranije će početi cvetanje.

Korenov sistem lepe kate je plitak, ali se širi horizontalno. Koren se bolje razvija I širi na nižim temperaturama uz dovoljno vlage, pa tokom razvoja biljke, trudite se da je redovno zalivate.

Rasadjivanje lepe kate je preporučljivo na početku proleća, dok još nema vrućina I sušnih dana. Razmnožavanje lepe kate obavlja se uglavnom putem semena, a one višegodišnje vrste dele svoj koren I tako se rzmnožavaju. Lepu katu možemo razmnožavati I uzimnjem reznica u proleće.

Kada i kako cveta lepa kata

Jednostavni ili dupli, puniji cvetovi lepe kate okruženi su listovima koji su  po obodu blago nazubljeni.

Lepe kate  cvetaju u raznim bojama bele, a prečnik cveta je od 2 do čak 15 centimetara u zavisnosti od vrste koju gajimo. Najčešće cvetaju u avgustu ili septembru, kada drugo cveće počne da se suši.

Visoke vrste se zbog lepote I veličine cveta koriste u cvećarstvu  kao rezani cvet, jer mogu dugo da se održe u vodi. Pčele i leptiri su redovni posetioci ove biljke, jer je bogata polenom.

Ima vrsti lepe kate koje cvetaju još u maju. U zavisnosti od toga kada želite cveće u bašti, birajte odgovarajuće seme željene vrste.

lepa kata cvece biljka

Vrste

Postoji oko 600 vrsta i sorti lepe kate, od koji ima  višegodišnjih i jednogodišnjih. Evo nekih najčešćih na našim područjima:

  • Cverg Astern Koning – niska lepa kata koja cveta krajem leta.
  • Kolor Karpet – visoka oko 20 cm, slična hrizantemi
  • Germanika – vrsta sa dugim laticama
  • Amadeus – vrsta koja krupno cveta u crvenoj boji, sa dugotrajnim otpronijim cvetovima
  • Sorta Uni – srednje visoka vrsta sa običnim jednoslojnim cvetom žute sredine.
  • Sorta Hulk – poznata po  zvezdastim laticama koja se naziva još I Amazonska zelen zvezda.

Orezivanje lepe kate

Kad lepa kata precveta, biljku bi trebalo orezati. Tako ćete naterati biljku da obnovi žbunić i omogući vam još jedno cvetanje na kraju sezone.

Orezivanje treba vršiti i u cilju proredjivanja žbunja lepe kate, jer može “ugušiti” druge biljke u vrtu. Ali ovo izuzetno bujno rastenje odnosi se tek na nekoliko vrsta.

Kako negovati i zalivati lepu katu

Lepu katu stimuliše po pitanju rasta, naizmeničan period vlage I suše. Ipak, tokom leta, kada je žega, redovno je I pažljivo zalivajte.

Ako ste , još kada ste lepu katu posadili, dodali u zemlju neko  sporootapajuće đubrivo,do aprila biljku ne bi trebalo  prihranjivati. Vodorastvorljivo djubrivo počnite da dodajete tek u aprilu I to jednom u 15 dana sve do avgusta meseca.

Cena semena lepe kate

Ako ste rešili da lepu katu gajite tako što ćete je posejati, cena za 50 semenki  iznosi oko 200 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts