Jagorčevina – saveti za gajenje kao baštensko i sobno cveće

Cveće jagorčevina

Jagorčevina, latinski naziv porodice biljaka( Primulariaceae), poreklom je sa našeg kontinenta ali I iz  centralne Kine. Ime zapravo označava na latinskom cvet koji rano cveta. Na našim područjima, av biljka nosi razna imena :Primula, Jagličak, Igličak, Jaglac…

Jagorčevina je uglavnom baštensko cveće I njen rod broji oko 120 različitih višegodišnjih vrsta. Jagorčevina raste u vidu gustog grma u visinu od 10 do čak 40 centimetara.

Listovi jagorčevine su krupni, dlakavi u naličju, sa vidno izraženim žilama. Cvetovi su u vidu cvasti, prosti ili sa duplim laticama i široko su otvoreni. Jagličak ima tzv. Spratnost cvetova, što znači da su na jednoj stabljici cvasti jedne ispod drugih.

jagorcevina cvece

Kada cveta jagorčevina

Jagorčevina cveta u rano proleće, originalne vrste imaju jak opojan miris a nove kultivisane vrste su potpuno bez mirisa. Cvetovi  su lepih intenzivnih boja, bele, bež, žute, crvene, plave, ljubičaste, ali I raznobojnih latica.

Jagorčevina kao sobno cveće

Za sobne uslove I gajenje jagorčevine kao sobno cveće se preporučuje tek nekoliko vrsta jagorčevine.  To su pre svega Primula obconica – obična sobna jagorčevina sa nazubljenim  dlakavim listovima, zatim Primula sinensis – kineska jagorčevina I Primula malacoides – mirišljava jagorčevina sa vretenastim cvetovima. Napravićete zanimljiv sobni aranžman ako jagorčevinu zasadite sa lisno dekorativnim sobnim biljkama kao što su bršljan i ukrasne trave.

Razmnožavanje jagorčevine

Jagorčevina se razmnožava se najčešće semenom, koje treba sejati u periodu  od februara do juna u saksije manjeg prečnika. Može se razmnožavati I deljenjem bokora posle precvetavanja.

Kada se sadi jagorčevina

Jagorčevina se sadi u vrelo proleće. Odgovara joj supstrat za geranijume sa 20% peska ili perlita. Prija joj položaj u polusenci I temperatura od 5 do 18 stepeni.  Neka pre presadjivanja jagorčevine, bude obezbedjeno vlažno, hranljivo I propusno zemljište.  Kad presadite svoje sadnice mlade jagorčevine, zalijte ih I sačekajte još malo do prvih kompletnih cvetova.

Nega I održavanje jagorčevine

Pre cvetanja treba je prihranjivati tečnim djubrivom jednom u par nedelja koje ćete dodati u vodu za zalivanje. Dok jagorčevina cveta, vodite brigu o tome da  supstrat bude stalno vlažan. Posle cvetanja dovoljno je zalivati jednom nedeljno.

Ako jagorčevinu gajite u sobnim uslovima, obavezno uklanjajte osušene listove. Nakon cvetanja potreban joj je period mirovanja do jeseni, pa je zato čuvajte na lokaciji zaštićenoj od žege I jakih sunčevih zraka.

jagorcevina gajenje nega

Bolesti jagorčevine

Jagorčevina je podložna je napadu biljnih i vaši, a obožavaju je I puževi, pa ako vam se ovo desi, nabavite odgovarajući insekticid.  Ako biljku niste pažljivo gajili, može dobiti pege po lišću, koje uzrokuju razne gljivice, a ako ste preterali sa zalivanjem javiće se siva plesan.

Inače, jagorčevina sadrže supstancu primin , koja može da  iritira osetljivu kožu, tako da ako ste skloni alergijama, pripazite na ruke I koristite rukavice.

Lekovita svojstva jagorčevine

Jagorčevina je poznata po lekovitosti za disajni sistem pa se koristi za spravljanje sirupa protiv kašlja I čišćenje pluća. Preparati od jagorčevine efikasni su I kod vrtoglavice ,lupanja srca, u lečenju nesanice, migrene, neuredne menstruacije… Najčešće se koristi kao čaja, a njeno lekovito dejstvopostaje jače ako je kombinujete sa lavandom ili kantarionom.

50 g jagorčevine, 25 grama sušenog lavandinog cveta I 15 grama kantariona pomešajte sa malo hmelja. Kašiku ove mešavine prelijte s dva decilitra ključale vode. Ovaj čaj se pije topao I može se zasladiti medom.

Čaj se može praviti I od prokuvanog korena jagorčevine koji ćete nakon cedjenja  pomešati sa medom. Ovaj napitak je efikasno sredstvo za izbacivanje peska I kamena  iz bubrega.

Cena jagorčevine

Cena jednog korena jagorčevine je od 100 do 150 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts