Petunija – saveti za negu i uzgoj

Petunija cveće

Petunija, latinski naziv (Petunia) je sezonska biljka cvetnica koja je pored muškatle najrasprostranjenija letnja biljka, posebno na balkonima kao saksijsko cveće ali i u kućnom vrtu. Popularno je cveće, najpre zbog cvetova koji su levkasti, zvonoliki, jednostavniji  ili puni, zatim kovrdžavi sa mirisom ili bez mirisa, veliki ili mali cvetovi u skoro svim bojama- od ružičastih tonova, preko žutih, plavih, indigo boje, pa sve do prugastih petunija.

Kod nas se gaji kao jednogodišnja biljka. Ime potiče od južnoameričkog  naziva za duvan – “petun”, zbog velike sličnosti cvetova. Rod petunija obuhvata oko 35 vrsta.  U Evropu je petunija preneta početkom 19. Veka od kada se rado na našem kontinentu.

petunija-cvece

Sadnja petuljice iz semena

Petunija se uzgaja se iz njenog sitnog semena. Treba ga zasejati u januaru I to u rastresitu sitnu zemlju ili u supstrat uz temperaturu od 22°C- 24°C. Potrebna je i  visoka vlažnost vazduha, dok se ne jave prve klice, a onda treba postepeno smanjivati I temperaturu I nivo vlažnosti.

Pikiranje i razmnožavanje petunija

Razmnožavaju se reznicom ili sadnjom u plastenicima. Nakon ispravnog sejanja, za oko 4 do 5 nedelja uz redovno provetravanje, prihranu i negu, razviće se biljčice koje su spremne za pikiranje.

Sadnja treba da pone kada se na biljci  formira minimum jedan par pravih listova, I to u male saksije prečnika oko 6 cm. Posle sadnje, održavanje podrazumeva preventivno prskanje  preparatima na bazi bakra, redovnu prihranu i obavezno razmeštanje saksijica kako bi se sprečilo  izduživanje biljaka i  poleganje petunija. Danju temperaturu u ovom periodu treba održavati  između 16°C i 24°C,  noćnu od 14°C do 18°C. Dok se ne pojave cvetovi, od pikiranja će proći  još oko pet do 6 sedmica.

U aprilu, posle prvih prolećnih mrazeva, sledi iznošenje napolje kada se patunije presadjuju u saksije većeg obima ili žardinjerese iznosi i presađuje u veće saksije ili žardinjere.

Uzgoj, održavanje, gajenje petunije

Uzgoj petunija je dosta težak, pa, ako ste početnik ipak kupite već gotov rasad.

Da bi obilno cvetala, petunija traži izloženost suncu sa zapada ili istoka. Prijaće joj I pozicija na jugu,  ali ako ima  popodnevni hlad, kako biljka ne bi svenula. Severna strana se za sadnju nikako ne preporučuje, jer petunija tada gubi cvetove, vene, postaje osetljiva pa je napadaju biljne vaši…

Prehrana se odnosi na stalno prihranjivanje (koristite tečno djubrivo za cvetajuće jednogodišnje vrste jednom sedmično).

Uvele cvetove petunije treba redovno čistiti, kako bi ste uvećali stvaranje novih pupoljaka, a ne stvaranje semena.

petunija-gajenje

Kako se zaliva petunija

Petunija zahteva redovno i obilno zalivanje kišnicom ili ustajalom vodom.  Najbolje vreme za zalivanje je rano ujutro, kad je list još hladan, pa ćete tako da izbegnete  ožegotine na listovima i cvetovima. Prihrana podrazumeva zalivanje sa dodatkom preparata za cvetanje koji sadrži kalijum I fosfor I to na svakih desetak  dana.

Razmnožavanje iz reznica i petunije zimi

Biljke petunije treba da prezimljavaju u prostoru koji je svetao, topao i provetren. Zimi petuniju umereno zalivajte.

Početkom marta,  sa matičnih biljaka skidajte reznice i zabodite ih najbolje u sterilisan pesak, ili u specijalni supstrat za razmnožavanje. Održavajte ih na temperaturi od oko20 C uz orošavanje.

Kad ožile, petunije sadite u saksijice prečnika oko 8 cm I negujte do maja, kada ih možete izneti napolje.

Petunije se onda sade sa razmakom od 15cm između biljaka. Sa toplijim anima češće ih zalivajte. Leti petunije svakodnevno treba zalivati a nekad i dva puta dnevno.

Petunije cvetaju od ranog leta do početka jeseni. Rastu u visinu, odnosno u  dužinu od oko 20cm. Ako želite da idu više u širinu, makazama petunijama skratite vrhove.

Bolesti

Petunija može da strada ako nije na ispravnom položaju gde nema dovoljno svetla I toplote tokom dana, pa jednostavno dobro povedite računa gde ćete postaviti žardinjeru, saksiju, ili gde ćete je saditi u vrtu.

Petuniju vole da napadnu štetočine u vidu biljnih vaši. Zato je obavezna redovna zaštita od bolesti i štetočina (preventivno na svake dve nedelje).

Cena

Za petuniju u saksiji u zavisnosti od vrste treba izdvojiti od 100 do 250 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts