Božićni kaktus (sobno cveće) – uzgoj i nega

Božićni kaktus ili Tropski lepotan latinski naziv – epiphyllum truncatum,  je omiljena sobna biljka zbog njegove velike izdržljivosti i zbog toga što daje prelepo neobično cveće.

Tropske šume su njegovo prirodno stanište gde raste u gustim krošnjama. Na naši prostorima, uspeva u velikoj saksiji.

Uzgoj i nega

Dok božićni kaktus cveta, održavajte zemlju u kojoj je posadjen umereno vlažnom.

Nakon cvetanja, u rano proleće, počinje period mirovanja koja traje oko 6 sedmica.

Tada božićni kaktus treba orezati a zalivanje svesti na najmanju meru, tek toliko da se biljka ne osuši. Prihrana u ovoj fazi takodje nije potrebna.

bozicni-kaktus cvece

Nakon faze mirovanja, usledjuje period rasta kada počinjete sa redovnijim zalivanjem I prihranim.

Jednom u tri sedmice prihranite biljku tečnim gnojivom i tako sve do septembra, kada opet treba početi sa postepenim smanjivanjem zalivanja i prestankom djubrenja.

Važno je da, kad biljka počne da cveta, saksiju preselite na nešto svetliju poziciju. Redovno je zalivajte i prihranjujte djubrivom koje sadrži fosfor i kalaj da bi što lepše cvetala.

Tokom formiranja pupoljaka, saksiju sa božićnim kaktusom nemojte premeštati, jer seljakanje ove biljke može da dovede do opadanja pupoljaka ili izostanka cvetanja te sezone.

Medjutim, odmah kada se cvetovi otvore, kaktus slobodno možete premestiti na željeno mesto.

Održavanje i gajenje božićnog kaktusa

Kaktusima sa lišćem odgovara umerena svetlost i toplota. Djubrenje je potrebno na svake dve nedelje u fazi cvetanja.

Božićni kaktus se brzo prilagođava na uslove uzgoja u kući ili stanu. Otporan je na suv vazduh usled centralnog grejanja. Nega nije zahtevna ni komplikovana, pa ćete tako, ako ste nabavili božićni kaktus, tokom zimskih praznika imati divan deo sobne dekoracije.

Božićnom kaktusu prija dosta svetlosti, ali ne stavljajte ga na direktno sunce. Od količine svetlosti koju mu pružite zavisi i kvalitet i bujnost cvetova.

Odgovara mu temperatura u rasponu od 7 do 19 stepeni kao i nešto veća  vlažnost vazduha.

Vrste ovog kaktusa sa belim i žutim cvetovima osetljive su na niske temperature, i reagovaće promenom boje cvetova u bledo ružičastu.

Kad počne proleće i stanu mrazevi, božićni kaktus slobodno iznesite u baštu ili na balkon, ali ga postavite na senovito mesto.

Vodite računa tokom leta jer božićni kaktus ne voli vrlo visoke temperature. Zato ga redovno orošavajte. U zatvoren prostor, kaktus vratite početkom oktobra.

Zalivanje

Većina kaktusa zimi ulazi u period mirovanja i tada nije potrebna prihrana ni zalivanje. Ipak, za božićni kaktus važi drugo pravilo. Ovo sobno cveće krajem godine, oko Nove godine počinje da cveta dajući bele, roze, crvene ili šarene cvetiće. Baš zato božićni kaktus tada treba nastaviti zalivati kad se pojave pupovi cvetova, ali tek toliko da zemljište ne bude suvo. Izaberite vodu bez krečnjaka.

Važno je znati i to da božićni kaktus nikako ne voli višak vode u podmetaču.

SAMSUNG

Presadjivanje božićnog kaktusa

Božićni kaktus ne voli često presađivanje, ali kada je presadjivanje potrebno u slučaju da je saksija postala mala, budite jako pažljivi, jer je koren vrlo osetljiv.

Po presadjivanju, zemlju oko korena dobro pritisnite i prekrijte svežom zemljom.

Izaberite keramičke saksije za božićni kaktus jer u plastičnim vlaga teže isparava, pa kaktus može da propadne zbog previše vlage.

Kaktus se presađuje  u peskovito, kiselo zemljište, a sadnja je preporučljiva  nakon perioda cvetanja.

Razmnožavanje

Božićni kaktus se jednostavno razmnožava. Svaki članak stabljike ili lista je pogodan ako ga pažljivo odlomite. Zabodite ga u vlažan pesak, i očekujte da će se ukoreniti za oko 15 do 20 dana.

Zatim jednostavno presadite u veću saksiju.

Cena biljke božićnog kaktusa

Mladu biljku božićnog kaktusa možete kupiti po ceni od oko 350 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts