Kako pravilno našminkati usne

Pravilno šminkanje podrazumeva da istaknete sve prednosti lica, a pokrijete nedostatke. Ulepšavanje usana postići ćete uz nekoliko sledećih trikova:

Ispravna boja ruža

Za lepe usne i njihov poželjan izgled, prvo morate znati kako izabrati pravu boju ruža. Boja ruža pokazuje vaše raspoloženje, zavisi od prilike za koju se šminkate, i jako je bitan prvi korak. Takodje, važno je i prvilno kombinovanje boje ruža sa garderobom.

Ako za šminkanje nemate mnogo vremena, savet je da izaberete što svetliju nijansu ruža. Tako manje greške u preciznosti prilikom nanošenja neće biti vidljive. Neke jarke boje ruža zaista jesu atraktivne, ali nikako nisu dobar izbor za dnevni mejk ap. Dakle, izaberite nežnu pink, pastelnu boju korala, bež boju…

Kako se nanosi ruž

Ruž se može stavljati na više načina. Možete koristiti i posebnu četkicu kratke dlake, ili ruž naneti aplikatorom sa malim sundjerom koji je sastavni deo, obično trajnijih ruževa.

Ruž će biti trajniji, ako na njega posle nanošenja, stavite malo pudera u prahu ili senke u boji koja slična boji karmina.

????????????????????????????????????????

Olovka za usne

Šminkanje usana zapravo počinje stavljanjem olovke za usne. Iscrtajte nežno i tankom liniju spoljnu ivicu usana. Izaberite olovku koja za svega jednu nijansu tamnija od boje ruža. Nikako ne pravite debele linije i ne upotrebljavajte jake boje jer ćete sigurno izgledati neprirodno!

Boja ruža u odnosu na ten

Ako imate svetao ten, i koristite roze nijanse rumenila, pristajaće vam crveni tonovi, posebno ako ste plavuša. Dame sa ridjom kosom, treba da se odluče za bež ili smedje nijanse ruža.

Ako ste jako svetli i imate bledo lice, ne treba preterivati sa jarkim bojama. Izaberite nežne roze, smedje, nijanse, boju breskve, šampanjca…

Crnkama zaista stoje skoro sve boje. Jedino bi trebalo izbegavati ljubičaste nijanse.

Naravno, svaki ten će izgledati sveže ako stavite dosta pudera i korektora kada je u pitanju večernja šminka ili mejk ap za svečane prilike. Tada je dozvoljeno izaći iz okvira i malo eksperimentisati.

Šminkanje usana u odnosu na oči

Ako ste rešili da šminkom naglasite oči senkama i tušem ili veštačkim trepavicama, nemojte naglašavati usne. Nikako neće lepo izgledati oči našminkane u jakim tamnim, senkama sa dosta crnog tuša i jakim naglašenim trepavicama ,ako ste uz to na usne stavili jarko crveni karmin! Onda ste promašili šminku i niste naglasili ni jedno ni drugo. Opet, izgledaćete veštački, prenašminkano i neprirodno.Ništa gore od napadne šminke!

sminkanje usana

Priprema usana za šminkanje

Koliko god vaš ruž bio kvalitetan i skup, on će ružno izgledati na suvim, ispucalim usnama koje nisu negovane. Osim svkodnevne nege balzamom za usne i kremica koje će sprečiti pojavu finih borica oko usana, treba s vremena na vreme da uradite piling usana.

Pažljivo, koža usana je jako osetljiva. Za piling će biti dovoljno da ih blago izmasirate četkicom za zube ili navlaženim pamučnim peškirom nakon čega treba da nanesete balzam za negu. Tako ćete ukloniti mrtve ćelije kože sa usana. Tek sada ste spremni za ruževe, olovke i sjajeve.

Kako šminkom uvećati usne

Možete nabaviti specijalne sjajeve za usne koji u sebi imaju supstance za blago uvećanje volumena usana. Osetićete samo blago peckanje nekoliko minuta, a usne će izgledati veće i svežije.

Da bi usne vizuelno bile veće, vodite računa o boji ruža. Tamnije boje čine vizuelno usne još tanjim, zato se odlučite za svetlije, nežnije nijanse.

Na kraju, nakon stavljanja ruža, stavite blago svetlucavi sjaj, koji će reflektovanjem svetlosti učiniti usne punijim. Boja sjaja za usne treba da je u skladu sa bojom ruža.

Nekada je dovoljno i samo staviti sjaj na pilingovane i negovane usne, naročito za dnevne izlaske.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts