Gajenje i nega ruža

Ruža, latinski naziv (Rosa) je zeljasta biljka iz familije Rosaceae. Ovo cveće, uzgaja se zbog  svoje neprevazidjene dekorativnosti, mirisnih cvetova i raznim bojama. Ima dosta divljih vrsta ruža na primer šipurak koji se koristi u ishrani ili medicini. Za uzgoj u estetske svrhe i cvećarstvo, koriste se mnogi hibridi različiti po veličini i boji cveta. Koriste se i u kozmetici ali i u kulinarstvu kao začin.

Od oko 100 vrsta roda (Rosa) u Srbiji raste oko dvadeset.

Sadnja

Ruže su najlepši ukras bašte ili balkona. Sade se kasno u jesen i početkom proleća. Uspeva u skoro svakoj vrsti zemljišta. Ipak, najbolja zemlja za njen razvoj je vrtna zemlja, dobro okopana i nadjubrena stajskim djubrivom.

Ruže se sade u razmaku od 30-50 cm. Pošto je koren ruže osetljiv i lako se suši,  potrebno ga je prilikom presadjivanja obmotati vlažnom mahovinom ili mokrim papirom.

Ružu sadite na većoj dubini u odnosu na onu koja je bila u rasadu. Pošto je ruža osetljiva na sušu, uvek je treba obilno zalivati.

crvena-ruza

Nega ruža

Ruže koje gajimo u bašti, moraju da se uzime, jer im škode niske temperature i mrazevi.

Ima više načina uzimljavanja. Niske ruže uzimljuju se ogrtanjem, odnosno, preko zime  se potpuno prekrivaju zemljom. Može se i podići ogradica od daščica oko ružičnjaka, a onda odozgo prekriti zemljom. U proleće razgrnite zemlju.

Visoke sorte ruža treba uzimiti tako što ćete ih umotati najlonom ili slamom.

Prihranjivanje ruža

Dok su ruže još mlade, najvažnije je redovno okopavanje. Takodje, potrebno je da se prihranjuju mešavinom stajskog i veštačkog djubriva, i to po jednom grmu ruža, oko 2 litra rastvora. Djubrivo ne sme da dodje u direktan kontakt s korenom ruže, a djubrenje uvek vršite kad je zemlja vlažna.

Zaštita od bolesti

Ružu najčešće napada pepelnica. Nju ćete suzbiti u proleće tako što ćete oko korena ruže posuti malo sumpora. Ružu napadaj i rdja, koju ćete sprečiti prskanjem biljke insekticidima. Lisne vaši su takodje čest problem. Rano ujutru, jednom nedeljno, prskajte ruže insekticidom, ali nikada po cvetovima, i nikad po jakom suncu.

Orezivanje

Da biste imali lepu biljku ruže, orezivenje je više nego potrebna procedure. Ako su ruže dobro nadjubrene ,tokom cele godine će puštati izdanke koje po hladnim danima treba potkratiti. Pravo orezivanje ostavite za proleće.

Cvetanje ruža

Cvetovi ruže su raznih boja, većinom  su mirisni, nekad skupljeni u cvasti. Period cvetanja je leto, naročito intenzivno u junu i julu, ali dosta sorti cveta sve do prvih mrazeva.

Redovno zalivanje, okopavanje, plevljenje od korova i pravilno prihranjivanje omogućiće vam obilno i trajnije cvetanje ruža.

Razmnožavanje

Ruže  razmnožavaju na više načina: semenom, reznicama, povaljivanjem ili okuliranjem.

Razmnožavanje semenom je postupak koji se primenjuje pri selekciji. Ovu proceduru koriste profesionalni uzgajivači kako bi od više vrsta napravili ružu koja će zadovoljiti postavljene zahteve.

U vrtnim uslovima, ipak je najčešće razmnožavanje reznicama.

Okuliranje je zapravo  kalemljenje pod koru, i ovo je jedan od najbržeg i najsigurnijih načina razmnožavanja.

ruze gajenje i nega

Sadnja iz semena

Kada iz cveta ruže odvojite seme, dok je cvet u poluzreloj fazi, sitom treba posejati seme, da bi bilo čisto.

Zatim, treba seme oprati vodom i pomešati sa peskom. Nvlažite sloj debljine oko 20 cm i stavlja senajbolje u drvene sanduke. Ostavite na hladnom mestu.

Seme treba da je u brazdama širine 20 cm. Setva se obavlja u oktobru i novembru. Seme treba da je na dubini od 3 do 4 cm.

Zemlja u koju sejete, mora da bude rastresita i plodna.

Presadjivanje ruža

Ruže će najbolje uspevati u slabo kiselom ili neutralnom zemljištu.

U septembru treba nadjubriti zemljište, i fino ga okopati. Ružama odgovara zemljište koje je ranije korišćeno za uzgoj povrća.

Ako imate ruže koje ste već gajili i želite novi zasad, nemojte da birate istu poziciju, novu biljku pomerite bar za 50 cm. U odnosu na mesto gde je bila ranije zasadjena ruža.

Presadjivanje u jesen je dobra taktika jer kad nastupi zima, ruža ima dosta vremena da pravilno ožili. Na ovaj način, s prvim prolećnim danima, ruže počinju da pupe.

Ruže treba saditi na većim odstojanjima, najbolje na oko 1 metar ako imate dovoljno veliku baštu. Neke sitnije sorte mogu biti i na manjem rastojanju.

Prvo iskopajte rupe velike oko 30x30x30 cm. Ruže pre presadjivanja treba držati malo u vodi da bi koren upio vlagu. Pre sadnje treba skratiti korene, naročito ako ima oštećene žile.

Sadnicu stavite na sredinu rupe koju ste iskopali i ravnomerno okružite zemljištem. Pažljivo zatim ugazite zemlju oko stabla. Na kraju zalijte.

Mesto na koje sadite ruže, treba da bude osunčano makar 5 sati dnevno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts