Biljke mesožderke – zanimljivosti

U nekim delovima sveta žive biljke čija gradja, listovi, divna boja ili miris predstavljaju savršenu klopku za insekte.

MUHOLOVKA – TEŠKO NESMOTRENIMA!

Muholovka je biljka mesožderka koja  živi u močvarama Severne Karoline. Njeni listovi su nalik na dvokapne školjke, čiji su rubovi snabdeveni nežnim bodljama. Kapci se po potrebi otvaraju ili zatvaraju. Kada insekt naleti na list, kapci škljocnu i zatvara se klopka iz koje nema spasa.

Mehanizam za zatvaranje pokreću tri bodlje u sredini lista. Tek ponovni dodir ovih bodlji pokreće bravu za zatvaranje. Smisao ovakvog „sigurnosnog uredjaja“ je u tome da se postigne dovoljan prag nadražaja, te da se za suviše sitne insekte , ili druge malene predmete, ne  troši uzalud energija biljke. Ulovljen,“odgovarajući“ zalogaj, svari se za nedelju-dve dana.

biljke mesozderke zanimljivosti

TUSTIKA (PINGVIKULA) – LISTOVI PREVARANTI!

Tustika ili pingvikula, majušna biljka koja raste u Alpima i na Pirinejima , takodje je mesojeda biljka. Žlezde na njenim listovima luče lepljivu supstancu, kojom, za tren oka, biva preplavljena žrtva: mravi, biljne vaši i drugi sitni insekti. Na nadražaj koji izaziva koprcanje insekta, listovi se uvrću i luče sokove za varenje, kojima će plen biti svaren.

biljka mesozderka

HALAPLJIVA ROSULJA!

U toku leta halapljiva rosulja ulovi oko 2000 insekata. Kao u jastučić zabodenim čiodama, rosulja je načičkana dlačicama, na čijim se vrhovima presijavaju kapljice, poput rose na travi. Na dodir insekta sklapaju se, a otimanje nesretnika pokreće mehanizam zamke. Listovi rosulje savijaju se i prekrivaju žrtvu. Luče se sokovi za varenje i insekt će biti svaren za nekoliko dana. Eksperimenti Čarlsa Darvina ukazali su na veliku halapljivost rosulje. Utvrdio je da biljka brže raste ako se hrani svežim mesom, sirom i belancetom.

rosulja

SARACENIA (BOKALČIĆ) – DJAVOLJA KLOPKA!

U Kanadi živi snalažljiva biljka bokalčić ( Saracenia). Listovi su joj u obliku bokalčića i na obodu luče nektar kojim mame insekte. Neoprezne žrtve skliznu sa ivice trpeze i upadaju u bokal sa tečnošću. Izlazak iz ove klopke sprečavaju izrasline u vidu bodlji. Žrtva se davi i biva svarena sokovima za varenje. Tako ova biljka, nedostatak hrane u mulju močvare, nadoknadjuje životinjskom hranom.

biljke mesozderke vrste

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts