Ljubičice, nega i gajenje u vrtu i zatvorenom

Cveće ljubičica

Ljubičica, latinski naziv (Viola) pripada rodu skrivenosemenih biljaka iz porodice (Violaceae). Ljubičice broje oko čak pet stotina vrsta i uglavnom uspevaju u umerenim klimatskim pojasevima.

Ljubičice se najčešće višegodišnje biljke, zeljaste, sa najraznovrnijim plišanim cvetovima u bogatim bojama od kojih je najčešća ljubičasta. Gaje se kao ukrasne biljke ali se upotrebljavaju i u kozmetici i narodnoj medicini. Ljubičica ima srcolike listove, mada ima vrsta i sa drugačijim listovima.

Cvetanje ljubičice

Ljubičice cvetaju najčešće na proleće. Osim ustaljenih ljubičastih nijansi, cvetovi mogu biti beli, žuti, plavi…

ljubicica cvetovi

Zalivanje

Ljubičice treba zalivati jednom sedmično i to u tacnu. Kad prodje dvadesetak minuta, ispraznite višak vode. Koristite ustajalu vodu da bi ljubičicu zaštitili od hlora. Iako ljubičici odgovara velika vlažnost vazduha, biljku nemojte  orošavati.

Razmnožavanje

Ljubičica ima deblji kratak koren iz koga rastu puzave vreže. Bilka se pored ovih vreža razmnožava i semenom.

Seme ljubičica je tamno i maleno sa mesnatim hranljivim privescima. Njih sakupljaju obično mravi i tako ih šire po zemljištu.

Ljubičica se razmnožava i deljenjem korena ili lisnom reznicom koja lako i brzo počne da žili, za tri do četiri sedmice. Reznice lista uzmite na kraju proleća ali svaka treba da ima dugačku peteljku – oko 3 cm. Zasadite je u vlažan treset i pokrijte teglom ili staklenom čašom.

Nakon formiranja izdanka, pažljivo treba da odsečete stari list, a reznice sa korenčićima presadite u novu zemlju.

Razmnožavanje iz lista je najčešći  vid razmnožavanja ljubičica. List uzmite sa drugog, trećeg reda koji imaju visoku moć ožiljavanja. Odabrani list zasecite ukoso na 3 cm. Od kraja lista i to pod uglom od 45 stepeni u odnosu na stablo. Postavite ga u vodu da pusti koren

List možete i odmah posaditi u zemlju na dubini od oko santimetar – dva. Za oko mesec dana, pustiće koren i listiće.

Kućne ljubičice u saksiji

Afričke ljubičice koje se kod nas najviše gaje, vole male saksije. Nabavite saksije prečnikaoko 10 cm. Za neke mini vrste možete koristit o one još manje, prečnika 6,5 cm. Presadjivanje u saksije treba obavljati kada stablo ljubičice ogoli.

Afrička ljubičica, raste u visinu od desetak cm, cveta u bilo koje doba godine i period cvetanja je dug i do devet meseci, zato je omiljena kao sobno cveće.

Izvorna afrička ljubičica cveta u tamno plavoj boji, a hibridi koji se danas koriste mogu biti beli, roze, koralni, šareni.

Kako gajiti ljubičice

Gajenje i održavanje ljubičica podrazumeva poštovanje nekih osnovnih pravila nege.

Ljubičice vole svetlost, ali mogu rasti i uz malo svetlosti pod neonkama, ako ih držite u kući.

Pošto pate kad im je podloga hladna, ispod saksija stavite podmetače od stiropora.

Prihranjujte ljubičice prilikom zalivanja gnojivom NPK u srazmeri 20:20:20.

Temperatura koja odgovara ljubičicama je oko 20 do 27 stepeni.

Prašinu sa listova treba čistiti mekanom i suvom četkicom.

Ljubicice gajenje

Bolesti

Ako koren ne dobija dovoljno vazduha može se javiti uvelost biljke i usporen rast. Tada izvadite ljubičicu iz zemlje, uklonite trule delove korena, vratite u novu zemlju i slabije je zalivajte.

Kada se pojave srebrni tragovi na ljubičici, znači da je vazduh suv, pa treba povećati vlažnost prostorije.

Ljubičicu može pogoditit i pepelnica, naročito kod slabijih biljaka. Ova gljivica uzrokuje sivkasto lišće i cvetove. Tada uklonite obolele delove ljubičice i manje zalivajte.

Ljubičice – kako ih uzgajati u vrtu

Takozvana mirisna ljubičica je pravi izbor za gajenje u vrtovima i baštama. Raste dobro i uspeva u polusenovitim mestima i brzo se širi. Biljke u vrtu  možete saditi odvojeno ili zbirno, jer neće smetati jedna drugoj kad je u pitanju razvoj biljke.

Ljubičice kao lek

Lekoviti delovi ljubičice su cvetovi, lišće i koren. Cvetove i lišće berite u proleće, a koren vadite u jesen.

Sve ove lekovite delove biljke sušite se u hladu na prozračnom mestu. Koren možete sušiti tako što ćete ga nanizati kao na primer papriku.

Ljubičica se nakda cenila kao sredstvo protiv posledica alkoholizma. Čaj i sirup od ljubičica koristio se za kašalj, lupanje srca, nesanicu, glavobolju…Takodje, za upalu sluznice usta, preporučuje se ispiranje čajem od ljubičice.

Čaj od ljubičice priprema se od listova, cvetova ili korijena. Jednu kašiku sušene mešavine delova ljubičice prelijte sa dva dl ključale vode. Sirup od ljubičice se pravi kuvanjem jednog kilograma suvih cvetova u litru vode. Kad odstoji 10 sati, procedite i stavite na vatru da opet proključa. Ovaj postupak ponovite nekoliko puta. Na kraju kada se tečnost ohladi, dodajte med da biste dobili gustu sirupastu masu. Sirup je dobar za nesanicu i jačanje srčanog mišića.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts