Iris (perunika) – sve o gajenju i održavanju

Cveće iris (perunika)

Iris, odnosno perunika, latinski naziv (Iridaceae) je cvetna biljka koja raste i do 1,5 metara u visinu sa obično dva do tri cveta na vrhu stabljike. Njen naziv potiče od grčke boginje Iride, a domaći naziv perunika dolazi od imena staroslovenskog boga groma Peruna i njegove supruge Perunike. U Japanu ovaj cvet je simbol pobede, a u doba Karla Velikog, u Francuskoj je perunika bila kraljevski simbol. Iris potiče sa američkog kontinenta, a neke vrste sa Mediterana. U nekim krajevima, zbog sabljastih listića, iris zovu i sabljić.

Kada cveta iris

Iris cveta od maja do septembra. Cetovi se sastoje iz 6 u 2 reda poredjanih cvetnih listova, najčešće plave boje, pri dnu sa đućkastim mrljama, prevučeni ljubičastim žilicama.Neki irisa cvetaju u žutoj, smedjoj, roze, crvenoj boji. Kod nekih irisa, cvet ima više ovih boja koje prave divan kontrast.

Irisi cvetaju raskošno i u lošijim uslovima. Ukoliko je mesto gde ste iris posadili sunčanije, iris cveta bujnije. U senci neće cvetati.

iris perunika

Vrste irisa

Postoji oko 150 različitih vrsta irisa, ali se kod nas uzgajaju uglavnom bradate perunike, desetak različitih sorti. Medju poznatim vrstma su i:

  • Dalmatinski šafran (Crocus dalmaticus)
  • Tomasijev šafran (Crocus thomasii)
  • Močvarna gladiola (Gladiolus palustris)
  • Jadranska perunika (Iris adriatica)
  • Hrvatska perunika (Iris croatica)
  • Ilirska perunika (Iris illyrica)
  • Bleda perunika (Iris pseudopallida)
  • Sibirska perunika (Iris sibirica)

Nega i održavanje

Iris voli suvo propusno zemljište bogato humusom. Prija im sunčani položaj, a razmak izmedju dve biljke treba da bude oko 30 do 40 cm. Iris rste u visinu od 20cm, kod nižih vrsta, pasve do jednog metra, kod visokih vrsta.

Sadjenje

Debeli, mesnati rizomi irisa treba da se sade veoma plitko, odnosno da se pokriju se samo sa 2-3 cm zemlje. Najbolje vreme za presađivanje je posle cvetanja irisa, odnosno, od kraja juna do augusta.

Iris treba  saditi uz vodene biljke u bašti.  Neke vrste se sade uz gredice ili po rubovima baštenskih staza.

Kao baštenska biljka raskošno cveta I u lošijim uslovima, a kao rezani cvet, koristi se u cvećarstvu.

Sadnja irisa podrazumeva da znate da irisima odgovara svako rastresito, suvo  zemljište, ali najviše vole ilovaču.

Najbolje vreme za sađenje i presađivanje irisa je na leto, u julu i avgustu, nakon cvetanja, kako bi se iris do prvih hladnoća i mrazeva dobro ukorenio.

Irise je preporučljivo  saditi odvojeno, jednu sortu pored  druge. Ima sorti koje cvetaju u različito vreme, pa ćete tako napraviti kombinaciju koja će vam uvek ponuditi cvetove.

Na jedan metar kvadratni u vrtu, treba zasaditi dve do tri biljke irisa, a prostor izmedju njih možete popuniti drugim biljkama.

iris cvece

Razmnožavanje

Irisi se uglavnom razmnožavaju deljenjem rizoma. Inače, lako prave svoje seme, pa se mogu razmnožavati I na takav način. Iris se može razmnožavati I deobom grmova biljke, a one koje rastu iz lukovice razmnožavaće se odvajanjem  lukovica.

Kako se zaliva iris

Irisu je neophodno  redovno zalivanje i prihranjivanje. Najbolje je da se djubrivom na bazi fosfora I kalijuma prihranjuje na proleće, kad počne da cveta.

Nega

Posle dve godine od sadjenja, iris postiže svoju punu lepotu. Na istom mestu rašće 4 do 6 godina. Posle tog perioda treba ih razrediti I presaditi. Proredićete ih tako što ćete izvaditi biljke koje su postale guste ili smetaju drugim stabljikama. Izvadjene biljke sa korenom, pažljivo prebacite na drugu lokaciju.

Lekovitost i upotreba irisa

Neke vrste irisa koriste se u farmaciji za izradu parfema, I pasti za zube. U lekovite svrhe koristi se rizom ili sveži listovi irisa. Iris sadrži eterična ulja, smolu, tanin, glikozid.Indijanci su iris koristili za lečenje nekih bolesti.

Cena sadnica irisa

Obično se prodaju po dve sadnice u paketu. Dve mlade sadnice irisa možete naći po ceni od oko 100 do 150 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts