Ljutić (ranunculus) saveti za uzgoj

Cveće ljutić (ranunculus)

Ranunculus, latinski naziv porodice iz koje potiče (Ranunkulaceae) je biljka koja je odlična za ukrašavanje bašti i balkona jer bogato cveta. Ranunculus ili ljutić je originalno zapravo, mali žuti livadski cvet, ali hibridne sorte iz iste porodice, krase krupniji, raznobojni puni ili prosti cvetovi, latinski naziv (Ranunculus asiaticus).

Često se gaji i takozvani  vodeni ranunculus, pogodan za vrtna jezerca.

Ljutić vodi poreklo iz Grčke, Turske i Irana. Ovo baštensko cveće može da poraste u visinu od 30 do 45 santimetara. Širina biljke je obično 30 cm. Listovi su zeleno-plave boje. Ljutić se koristi u cvećarstvu kao rezani cvet  i divan je detalj cvetnih aranžmana i buketa.

cvece ljutic

Cvetanje ljutića

Cvetovi ljutića su nalik na cvet božura i cvetaju krajem proleća ili na početku leta. Boje cvetova su najraznovrsnije,  od bele, žute i narandžaste do ružičaste I crvene. Posle cvetanja, treba da se odstrane stari ocvali cvetovi jer mogu da troše hranjljive supstance potrebne biljci, naročito u fazi formiranja semena.

Uzgoj i razmnožavanje

Ljutić se uglavnom razmnožava lukovicama. Moguće je razmnožavanje i deljenjem ili semenom.

Lukovice treba saditi na jesen. Da bi ranunculus uspešno nikao, posadite lukovice na sunčano mesto. Lukovicama prija peskovito ocedjeno tlo, kao I mnogo vlage u toplim danima.

Kada biljka skoro skroz požuti, izvadite je se iz zemlje.  Gomolje  osušite I pripremite za narednu  sezonu.

Bolesti

Održavanje ljutića zahteva poznavanje mogućih bolesti I štetočina koji mogu da napadnu ovu biljku. Najčešće probleme možete imati sa lisnim vašima, grinjama I belim leptirastim vašima koje vole da napadnu ovu biljku. Bolesti poput uvenuća I plamenjače uspešno se sprečavaju korišćenjem odredjenih fungicida. Neke sorte hibridnog ranunkulusa su otpornije, pa se dobro raspitajte pri kupovini lukovica.

Zalivanje

Ljutić voli vlagu pa ga zalivajte temeljno i redovno, a posebno kada su velike žege, sušni periodi i visoke temperature.

gajenje ljutica

Uzgoj semenom i sadnja

Seme ranunkulusa ima klijavost od oko 80 posto.

Pre setve, seme ovlažite I držite u običnom frižideru  jednu do dve sedmice pre sejanja.

Seme sejte u rastresit supstrat. Onaj koji sadrži trećinu treseta i perlit je idealan. Seme prekrijte tankim slojem pripremljenog supstrata I saksije stavite na mesto sa dobrom cirkulacijom vazduha i temperaturom od 10 do 15 stepeni. Supstrat ne sme da se osuši u periodu klijanja.

Kad biljčice krenu da niču, smanjite vlagu a kutije ili posude u koje ste posejali ranunculus, iznesite na hladnije mesto takodje dobro provetreno i senovito, bez jakih sunčevih zraka.

Biljčice prihranjujte gnojivom sa azotom, na desetak dana dok ranunkulus ojača.

Za oko mesec i po dana, biljke su razvile 4  lista i spremne su za rasađivanje. Rasadite ih u saksije prečnika od 10 cm. ako sadite po jedan koren, ili u veće saksije po 2,3 komada.

Omogućite im dnevnu temperaturu oko 10°C a noćnu oko 5°C.

Prihranjivanje

Ljutić traži često prihranjivanje. Prihranjujte najbolje tečnim gnojivom na 10 dana.

Gajenje

Odgovorno gajenje i prihrana daće vam lepe I zdrave biljke, koje nisu podložne bolestima. Ako koristite regulatore rasta, prekinite sa tretmanima kad se pojave pupoljci, inače će cvetovi imati slabiji intenzitet boja.

Za uzgoj u domaćim uslovima preporučljiva je serija “Bloomingdale”, posebno atraktivna i otporna. Može da podnese temperaturu i do minus 5 stepeni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts