Harmonika vrata – funkcionalna vrata jednostavna za ugradnju

Harmonika vrata su odgovarajuće rešenje i za stambene i za poslovne objekte. Takodje, ako želite da renoviranjem osvežite stari prostor, kvalitet i atraktivan izgled ovih vrata doprineće tom cilju, i to na jednostavan i finansijski povoljan način.

Lako uklopiva harmonika vrata

Harmonika vrata se jednostavno stilski uklapaju u skoro svaki enterijer i ne narušavaju postojeći sklad prostora.Vizuelno će odvojiti prostor i omogućiti njegovo bolje korišćenje. Harmonika vrata su i jedno od boljih rešenja za garažu, za terase, zatvorene bašte ili bazene.

Harmonika vrata za dnevnu sobu obično se koriste kako bi pregradila kuhinju od ostatka prostora kako biste sprečili širenje neprijatnih mirisa po stanu, ili ako želite da odvojite trpezariju od salonskog dela dnevnog boravka. Harmonika vratima ćete lako pregraditi prostor u stanu koji ste namenili odlaganju garderobe ili pak prostor u garaži koji će biti namenjen odlaganju alata.

harmonika vrata1

Harmonika vrata i slični klizni sistemi napravljeni su prvenstveno zbog uštede na prostoru, ali sa razvojem proizvodnje i upotrebom najrazličitijih materijala, jasna je njihova dodatna estetska i funkcionalna primena.

Harmonika vrata mogu biti aluminijumska, drvena ili izradjena od PVC materijala. Svaki material ima svoje prednosti. Aluminijumska vrata su dugotrajna i laka za održavanje, drvo je visoko cenjeni material pa ćete se za drvo odlučiti ako želite da prostoru date na toplini i udobnosti ili ako želite da ih uklopite uz enterijer u kome prevladava nameštaj od drveta. PVC harmonika vrata su takodje laka za održavanje a osnovna prednost im je veliko izolaciono svojstvo.Cena ovih vrata naravno zavisi od veličine, odnosno koje dimenzije ste izabrali kao i od materijala od kog su napravljena. Obično se prodaju po dužnom ili kvadratnom metru, različitih su visina, a često u cenu kupovine vrata ulaze i troškovi ugradnje.

Okvirne cene po kvadratnom metruna domaćem tržištu – PVC vrata po metru kvadratnom koštaju oko 35 evra, a drvena 120 evra. Ako vam je potrebna veća količina robe za, na primer, veliki poslovni objekat, moguće je da dobijete poseban popust.

harmonika vrata2

Harmonika vrata i pregradjivanje prostorija

Jedan od najjednostavnijih i povoljnijih metoda da jednu veliku prostoriju pretvorite u dve ili više manjih je postavljanje harmonika vrata. U pregrađivanju stanova, ova vrata će biti brzo i lako rešenje koje će iskoristiti svaki santimetar prostora. Dodatna prednost harmonika vrata se odnosi na klizni sistem i aluminijumski prag koji neće oštetiti vaše podove.

Ako izaberete kvalitetna harmonika vrata, ona će Vas služiti vrlo dug period. Osim osnovnih materijala za njihovu izradu, postoji dodatna mogućnost ugradnje stakla ili embosiranog polja. Sistem zatvaranja vrata može biti brava ili magnet.

harmonika vrata3

Uglavnom se harmonika vrata mogu naći u različitim bojama, naročito ako su od PVC materijala ili aluminijuma.

Osim boja, različiti tipovi i dezeni harmonika vrata pružiće Vam bezbroj mogućnosti u uklapanju u bilo koji ambijent.

U svakom stambenom objektu, možete lako i povoljno pregraditi prostorije i dobiti na funkcionalnosti bez, kako iskustva kažu, velikih troškova zidanja klasičnih zidova.

Pogodni prostori za ugradnju harmonika vrata:

Osim stambenih objekata ugradnja ove vrste vrata idealna je i za lokale, kancelarije i druge poslovne prostore. Jača konstrukcija pogodna je i za garažna vrata.

Pregradjivanje prostorija

Ako imate prostornu dnevnu sobu a treba Vam poseban radni prostor odvojen od ostatka sobe, harmonika vrata su idealna za realizaciju ove zamisli. Takodje, u skučenim stanovima i garsonjerama u kojima je kompletan prostor jedna celina, uz harmonika vrata može dobiti posebno pregrađen spavaći ili radni deo sa stolom i policama. Harmonika vrata takodje će jednostavno odvojiti na primer kuhinju od trpezarije.

Osnovne karakteristike harmonika vrata:

  1. Idealna zamena za klasična sobna vratima i odlično rešenje za privremeno odvajanje nekog dela prostorije.
  2. Jednostavno pomeranje i dekorativna uloga.
  3. Mogu se izraditi po meri odnosno sa odgovarajućim dimenzijama.
  4. Lako se montiraju i mogu biti različitih dezena i boja.
  5. Zbog bezbednosti, postoji mogućnost ugradnje brave i ključa.
  6. Praktičnost i lako održavanje.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts