Anemone (japanske šumarice) – baštensko cveće

Cveće anemone

Anemone ili japanske šumarice danas retko krase domaće vrtove. Ovo baštensko cveće poznato je po cvetovima vedrih boja koji šire dobro raspoloženje I odišu posebnom lepotom iz senovitih krajeva bašte ili balkona.

Anemone cvetaju u bojama od ružičaste i bele, preko ljubiičaste, plave, do žutih nijansi.  Postoje dve osnovne vrste anemona: Prolećne anemone koje cvetaju u proleće i leto, i jesenje, koje cvetaju i u oktobru. Jesenje anemone se zato sade u proleće jer im treba zaštita od niskih temperatura. Cvetovi su jednostavnog oblika, ali ipak očaravajući.

S druge strane, prolećne anemone su nežnije, ali mogu da formiraju predivne cvetne pokrivače u senovitim staništima. Najbolje je da ih smestite ispod drveta, pored žbunja ili neke druge malo veće biljke u bašti.

anemone cvece

Nega i gajenje anemona

Uzgoj anemone treba da bude prilagodjen vrsti biljke. Na primer žuta anemona voli vlažniju zemlju, a balkanska anemona bolje raste na suvljim mestima.

U avgustu  sa cvetanjem nastupaju jesenje anemone, koje su raskošnije po cvetanju,od onih prolećnih. Jesenje vrste ne vole jako sunce I osetljive su na niske temperature, pa ih zimi zaštite liščem, granama, senom…

U vreme cvetanja u martu i aprilu , prolećne anemone žele malo više sunca, ali kada nastupe žege, odgovara im polusenka. Zemljište gde gajite anemone treba da bude humusno I bogato krečnjakom.

Odgovarajući patner medju cvećem joj je visibaba. Iako je anemona prvenstveno baštensko cveće, oseća se dobro I u saksiji, pa ovu lepoticu možete gajiti I na terasi.

Razmnožavanje

Kad anemona precveta, seme sa dlakavim čuperkom raznosi vetar. Ovo seme možete sakupiti  I posaditi u neku malu posudu. Ostavite na hladnijem mestu dok ne proklija.

Lakše razmnožavanje je deobom lukovica. Ćerke lukovice se od matične prolećne biljke odvajaju u pozno leto. Jesenje anemone prave gomolj koji se s prolećem počinjeda deli. Te odvojene delove bi  trebalo brzo  posaditi.

Kako saditi anemone?

Sadnja anemona prvo podrazumeva izbor izmedju osnovne dve vrste ove biljke – prolećne i jesenje. Danas ima više od hiljdu sorti anemona. U našim krajevima najviše se sadi ona koja je poreklom sa tla Evrope.

Sadnja gomolja anemona  treba da bude na dubini od oko 5 cm. Rastojanje izmedju dve biljke treba da bude oko 10 do 15 cm. Okce na gomoljima treba da bude okrenuto nagore. Kad sadite anemone u proleće, dan pre sadnje, potopite gomolje u vodu. U slučaju da je sadnja u jesen, treba ih zaštitit slamom ili lišćem da se ne smrznu. Izaberite za sadnju bogato zemljište najviše humusom.

Gomolji sevade iz zemlje onda kada se biljka osuši. Do sledeće godine ih držite najbolje u kutijama od kartona, na prohladnom mestu.

anemone gajenje i nega

Anemone – cvetanje

Prolećne anemone počnu sa cvetanjem u rano proleće. To su  sorte: Anemonenemorosa, Anemonaranunculoides, Anemonacoronaria, Anemonablanda…

Jesenje anemone, bogatije cvetaju I to raskošnijim, krupnijim  cvetovima. Počinju sa cvetanjem u avgustu i cvetanje je intenzivno sve do novembra.

Anemona – Bolesti

Anemona je biljka relativno otporna na bolesti. Jedino treba da vas brine zdravlje njenog korena. Anemone imaju osetljiv koren I to na hladnoću, pa može početi da truli. Zato je najbolje presadjujte u proleće, a biljku koja je počela da truli, probajte da spasite presadjivanjem u drenirano suvlje tlo.

Cena lukovica anemona

Paket od pet lukovica anemone može se naći po ceni od oko 200 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts