Hrizanteme (jesenja ruža) – nega i uzgoj

Hrizanteme ili jesenja ruža

Hrizanteme, latinski naziv (Chrysanthemum) je biljka poreklom iz Kine I Japana. Gaji se na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Hrizanteme su oduvek bile simbol japanske carske porodice. Iz Japana i sa dalekog istoka ovo cveće je osvojilo ceo svet. Zovu ih još jesenja ruža, zimska ruža, šuman…

Veće sorte sa visokim stabljikama i većim cvetovima se koriste kao rezani cvet u cvećarstvu.

Nega i održavanje

Hrizantemi najviše odgovara gajenje u saksiji ili žardinjeri. Da bi sačuvale svoj loptasti žbun, prijaće im sunčano mesto, a senka I polusenovita mesta nisu dobar izbor.

Nega posle cvetanja traži da skratite jesenje ruže na visinu od oko 20 cm. Tokom zime, u toplijim krajevima mogu ostati napolju, ali je ipak najbolje da ih pre mrazeva izvadite iz zamlje i čuvate u sanduku sa ilovastim kompostom na tempreturi od 5 do 7 stepeni.

Ako ih unosite sa saksijama, odgovaraju isti temperaturni uslovi.

Kad krene proleće i počnu mladi izdanci, skratite im vrhove i dodajte u zemlju djubrivo sa azotom i kalijumom.

hrizanteme cvece

Zalivanje hrizantema

Dok jesenje ruže cvetaju, zalivajte ih što češće, najbolje svaki dan. Prehrana u ovoj fazi je nepotrebna. Hrizantemama treba obezbediti dovoljno vode, napunite celu saksiju a višak nek izadje kroz otvore na dnu. U fazi ranog razvoja hrizantema ne sme ostati bez vode, jer će biti manjeg rasta.

U završnim fazama razvoja, umereno isušivanje zemlje može biti poželjno da bi biljka očvrsnula.

Mini hrizantema

Najpopularnije kod nas su patuljaste ili mini hrizanteme, koje se odlikuju brojnim sitnim cvetovima. Guste su I bogato cvetaju bez oslonca jer formiraju divni kompaktni žbun.

Uzgoj i sadnja

Baštenske jesenje ruže traže dosta prostora pa ih sadite u razmaku od oko 40 cm. Mogu se saditi pojedinačno ili grupno. U kombinaciji sa zimzelenim vrstama drugog cveća daju vrlo dekorativan izgled.

Pojedinačni žbunovi mogu da naprave oblik malog drveta ako ima se odsecaju donje grane u željenoj visini, naročito ako ih držite u žardinjeri.

Jesenja hrizantema raste u visinu od 30-80 cm, i ima jako razvijen koren. Listovi su jajasti. Cveta u jesen.

Cvetanje

U zavisnosti od sorte, cvetovi su različite veličine, od jako sitnih do onih krupnijih veličine 15 cm.

Boja cveta može biti  bela, žuta, ružičasta, crvena, ljubičasta, a ima I dvobojnih. Cvet može biti jednostavan, slojevit ili vrlo punog oblika.

hrizanteme uzgoj i nega

Sve vrste hrizantema

Skoro je nemoguće pobrojati sve vrte ovog cveća, jer ih je zaista mnogo.

Na osnovu osobina cvasti delimo ih na one sa:

  • prostim cvetom,
  • duplim jezičastim cvetićima
  • duplim povijenim cvetovima uvis
  • tršavim cvetićima koji su isprepletani
  • cvetićima koji su trubasti
  • cvetovima sličnim anemoni,
  • pompon sa duplim loptastim cvetovima

Hrizanteme u saksijama

Jesenje ruže koje se gaje u saksiji imaju okruglu loptastu formu prečnika oko pola metra. Cvetovi su brojni, raznih oblika. Poznate su kao multiflora hrizanteme.

Multiflora hrizanteme traže dobro drenirano humusno zemljište koje zbog zaštite od korova možete prekriti folijom.

Najbolje su saksije veličine 21 cm, a inače što veća saksija – veća biljka. Letnja hrizantema cveta nešto ranije u odnosu na jesenje vrste, pa je posebno pogodna za gajenje u saksijama na balkonu.

Sadnja hrizantema

Jesenja ruža se sadi u vlažan supstrat. Sadite ih duboko tek da zemlja pokrije koren. Preduboka sadnja može biti uzrok nekih nolesti hrizantema ili izumiranja biljke.

Po sadnji odmah obilno zalijte, a narednih nekoliko dana redovno orošavajte dok se koren ne primi.

Biljka će biti bujnija ako je u vreme sadnje prihranjujete NPK djubrivima.

Razmnožavanje

Razmnožava se reznicama. Ožiljene reznice koje ste prethodno odsekli s matične biljke I držali u vodi treba zasaditi u valžno zemljište.

Oživljavanje reznica se može ubrzati hormonima. Upotreba zdravih, jakih reznica je od velikog značaja. Sumnjive suve, slabe i tanje reznice neće dati kvalitetnu biljku.

Prehrana

Kompletna NPK đubriva su najbolja za dobijanje visokokvalitetnih hrizantema.

Prihrana je potrebna dok pupoljci ne dostignu veličinu zrna graška. Kad boja cveta postane vidljiva, treba prekinuti prihranu.

Nedovoljno vode i djubriva može izazvati prerani ravoj pupoljaka.

Zaštita hrizantema od bolesti

Da biste sprečili lisne vaši, belu mušicu i druge insekte, preventivno tretirajte jesenje ruže insekticidom.

Najčešća oboljenja hrizantema su truljenje korena i oboljenja listova koji žute i venu. Koristite odgovarajuće pesticide i pazite da supstrat bude dovoljno rastresir jer višak vode može biti uzrok bolesti i truljenja. Brojni su virusi koji napadaju jesenju ružu i izazivaju kržljavost biljke. Potražite preventivne preparate u poljoprivrednoj apoteci.

Rasadnici hrizantema u Srbiji

Rasadnici hrizantema su brojni u Srbiji, naročito u Beogradu i Vojvodini. Na hiljadama kvadrata gaje se stotine vrsta jesenjih ruža. Uzgajaju se visoke vrste koje daju krupne cvetove I koji su pogodni za cvećare kao rezani cvet. Sve su popularnije patuljaste vrste, koje se gaje za dalje rasadjivanje. U našoj zemlji rasadnici gaje oko 100 sorti hrizantema najčeđče u žutim, crvenim, beli i ljubičastim nijansama cvetova.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts