Budž El Arab u Dubaiju je jedini hotel u svetu sa sedam zvezdica

Budž El Arab, Dubaji – Najskuplji hotel na svetu

Lukzuzno letovanje – Najkuplja letovališta na svetu

Burj Al Arab je jedan od najpopularnijih hotela u svetu, on je zaštitni znak grada Dubaija i države Ujedinjeni Arapski Emirati.

Visok je oko 300m, u ponudi ima nekoliko apartmana, sa ukupno dvesta dve sobe, sve je, naravno luksuzno i udobno. Najmanji apartman ima 169 metara kvadratnih (znači duplo ili troduplo veće od nečijeg stana), a najveći čak 780. U nekim apartmanima ima čak i nekoliko telefona ili televizora.

Budž El Arab, Dubaji - Najskuplji hotel na svetu
Budž El Arab, Dubaji – Najskuplji hotel na svetu

Za boravak je potrebno izdvojiti čitavih hiljadu dolara, i to smo za noćenje u najeftinijem apartmanu. A ako želite baš da se opustite, onda noćenje može da vas košta i oko 30 000 eura, koliko košta kraljevski apartman u ovom velelepnom hotelu.

Pored luksuznih apartmana, tu je i niz pogodnosti u kojima gosti uživaju – restorani, od kod kojih je jedan pod vodom, velnes, teretane i slično. Bez obzira na visoke cene, pa i ekonomsku krizu, ,,Budž Al Arab“ gotovo uvek ima devedeset posto popunjene kapacitete iako je najskuplji hotel na svetu.

Zaid ben Sultan je naručio izgradnju hotela koji će biti simbol grada ( Dubai je tada bio maltene u izgradnji). Smatra se da je u izgradnju uloženo više od 600 miliona dolara. Za arhitektu je angažovan britanac Tom Rajt, koji se tokom gradnje susreo sa mnogim problemima. Jedan od problema bilo je ostrvo.

Kako je hotel sagrađen na veštačkom ostrvcetu, koje je povezano samo jednim putićem sa obalom, javila se opasnost od mora koje je moglo oštetiti konstrukciju. Kako sultan nije dozvoljavao da se visina ostrva poveća i na taj način osigura konstrukcija, graditelji su došli na ideju da oko ostrva postave ogromnu specijalnu vrstu blokova koji će umanjiti morsku struju. Gradnja je počela 1994. i trajala je šest godina.

Hotel ima, naravno, pet zvezdica, ali su ga mnogi okarakterisali kao jedini hotel u svetu sa sedam zvezdica.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts