Kalateja (sobno cveće) – nega i uzgoj

Sobna biljka kalateja

Kalateja, latinski naziv (Calathea) pripada porodici Maranthaseae sa preko 150 vrsta ove biljke. Njeno ime na grčkom znači korpa, i tako opisuje list koji okružuje njen cvet.

Originalno stanište je Latinska Amerika. Kalateja je višegodišnja zeljasta biljka sa elipsastim listovima raznih boja; belih, zelenih, boja lavande…

Od ostalih kućnih biljaka posebna je po raznom obliku listova i šarama po listovima koje su takodje veoma različite od vrste do vrste. Stabljika može biti dugačka ili kratka, takodje, zavisno od vrste Kalateje.

Kalateja cvece

Nega kalateje

Ova sobna biljka je relativno komplikovanja za negovanje. Kalateja voli senovita mesta i ne sme biti izložena direktno suncu. Odgovara joj  temperatura od 16 do 20 stepeni, a zimi ne sme biti ispod 16 stepeni.

Uzgoj i nega nikako nisu jednostavni. Kaleteji treba toplo mesto sa dosta vlage. Zahteva i redovno presadjivanje. Ne podnosi oscilacije u temperaturi. Obezbedite joj vlažnost zalivanjem mlakom vodom a zimi zalivajte umereno. Saksiju sa biljkom možete držati na podlozi gde ste postavili vlažni šljunak.

Listove redovno treba orošavati, odstajalom mlakom vodom. Držite je podalje od grejalica i radijatora.

Pošto je jako zahtevna, uzgoj ove biljke se baš i ne preporučuje ako ste početnik.

Presadjivanje

Najbolje je kalateju satiti u humusnu i propusnu  mešavinu. Napravite je prosto od listovače, treseta, mahovine I malo drvenog uglja.

Kalateja najbolje uspeva u plitkim saksijama, a u slučaju da imate dublje saksije, na dno stavite kamenčiće. Pošto hranljive supstance iz zemlje biljka brzo, savetuje se presadjivanje jednom u godini i to u leto.

Zalivanje kalateje

Kalateja traži prskanje mlakom vodom svakog dana. Saksija sa kalatejom može da stoji iznad posude sa vodom da bi biljka dobila prekopotrebnu vlagu. Ipak, saksija mora da bude suva.

Možete kupiti i isparivač vode za ove potrebe, mada nije baš jeftin. Zalivanje treba da bude umereno, mlakom vodom koja je meka, a korenova bala uvek mora biti vlažna.

Prihrana

Kalateja traži redovnu prihranu – jednom u dve nedelje.

Razmnožavanje

Krajem juna je najbolje vreme za razmnožavanje, a ono se može izvesti deljenjem korena i drugi način je vršnim reznicama. Da bi se podstaklo ukorenjivanje, potrebna je temperatura od oko sedamnaest stepeni. Kao i zemlja u saksiji, uzgojna mješavina mora biti rahtla i porozna.

kalateja nega i uzgoj

Vrste Kalateje

Poznato je oko stopedeset vrsta Kalateje

“Calathea ornata” poznata je po prugastom lišću koje sa starenjem biljke dobijaju boju slonovače.

“Calathea makoyana” ima listove sa maslinastozelenim prugama i ovalne šare. Listovi liče na perje pauna.

“Calathea lancifolia”, ima takodje prošarane listove, sa tamnozelenim mrljama različite veličine.

Naličje lista kod skoro svih vrsta je u nekoj nijansi crvene boje.

Bolesti

Ako ste poštovali sve komplikovane savete u vezi sa negom i gajenjem, kalateja će lepo rasti i fino napredovati bez nekih posebnih problema. Ipak, ako listovi počnu da se uvijaju, to je signal da je vazduh u prostoriji gde je držite suvlji nego što bi trebalo.

Ako kalateja počne da dobija flekice po lišću, to je posledica izloženosti suncu.

Smedji tragovi na ivicama listova pojaviće se ako je zemlja u saksiji suva.

Tada treba celu saksiju uroniti u meku vodu u kojoj je razmućeno kvalitetno gnojivo. Neka se zemlja dobro natopi, a onda ostavite da se ocedi. Vratite na mesto i poštujte stroga pravila nege.

Cena

Mladu kalateju možete kupiti za oko 2000 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts