Lobelija, saveti za uzgoj i negu

Cveće lobelija

Lobelija, latinski naziv (Lobelia erinus) je baštensko cveće pogodno za uzgoj u žardinjerama, visećim korpama ili u bašti na vrtnim ivičnjacima.

Njeni nežni cvetići pravi su izbor za ulepšavanje vrta a gaji se i kao balkonsko cveće. Lobelija se u našem klimatskom pojasu uzgaja  kao jednogodišnja biljka.

Plava, ljubičasta, ružičasta i bela, u svim tim bojama lobelija cveta i zato je omiljeni stanovnik sunčanih kutaka na balkonu ili u vrtu.  Listovi lobelije takodje su  sitni i zeleni ali ima i sorti koje imaju lišće bronzanih boja. Oblik biljke je najčešće žbunast, a oni padajući su upravo zbog toga pogodni za viseće saksije.

Uzgajanje lobelije nije toliko zahtevno, pa ćete uz malo vremena i ljubavi imati pravilno razvijene biljke.

lobelija uzgoj nega

Nega i održavanje

Lobeliji izuzetno prija sunce, ali će dobro napredovati I u senovitim mestima. Uživaće na suncu, ali će se iznenađujuće dobro snaći i u senci. Lobeliji je neophodno redovno zalivanje i prihranjivanje. Takodje, treba joj orezivanje u julu kada biljku tada da skratite za jednu trećinu njene visine. Na taj način, produžićete vreme cvetanja lobelije za dve sedmice.

Sadnja

Sadjenje lobelije se obavlja u maju ili početkom juna meseca. Nabavite rasad lobelije I onda ga posadite u zemlju obogaćenu humusom koja je rastresita I propusna.

Za ovu priliku, kupite već isproban supstrat ili napravite domaći humus. Zemlja u koju ste posadili lobeliju, nikada ne bi trebalo da bude suva.

Kad kupujete sadnice, dobro pregledajte biljku koja ne treba da bude potpuno procvetala I naravno da bude bez naznaka nekih bolesti biljke. Takodje, cvetovi ne smeju lako da otpadaju kad ih dodirnete, I to su znaci da je lobelija zdrava I spremna za rasadjivanje.

Pri sadnji, obratite pažnju da koren ne viri iz saksije. Ako ste kupili zdravu biljku I poštujete savete o nezi, dugo ćete uživati u cvetovima lobelije.

Kada cveta lobelija

Lobelija cveta od proleća pa sve do jeseni u svojim sitnim cvetovima. Leti, raste I cveta dosta cvetića uglavnom u plavim bojama, ali ima cvetova bele, ružičaste ili ljubičaste boje.

Cvetovi mogu biti prosti, jednoslojni, a ima vrsta I sa duplim punijim krunicama.

Lobelija bi trebalo da se šiša nakon prvog talasa intenzivnog cvata. Ako je ošišate svega nekoliko santimetara, obnoviće se I imaćete bogato cvetanje do kasne jeseni. Lobeliju šišajte kad primetite prve znakove sušenja.

Lobelija cvece

Razmnožavanje lobelije iz semena

Seme lobelije je sjajno i sitno. Sejanje se obavlja na kraju zime i početkom proleća u februaru i martu. Seme treba sejati na površinu prosejanog supstrata koji ćete pre sejanja blago poravnati.

Pošto je seme jako sitno, zbog ravnomernije setve, preporučuje se da ga pomešate sa nekim materijalom iste veličine odnosno krupnoće I to u razmeri 1 prema 10 u korist dodatog materijala.

Kada posejete lobeliju, zemlju utapkajte kako bi seme imalo dobar kontakt sa supstratom. Nakon svega toga, zalijte zemlju orošavanjem ili odozdo u tacnu.

Posudu u koju ste sejali seme, pokrijte providnom folijom ili kesom, stavite na neko toplo mesto da biste ubrzali klijanje. Prostoriju gde su posude treba redovno vetriti a supstrat povremeno orošavati.

Biljčice niču za 4 do 6 dana. Kad se pojave kotiledoni, možete sniziti temperaturu, kao I nakon pojave prvih listića lobelije.

Ako lobeliju sejete u periodu kada su dani kraći od 12 sati, imaćete biljku koja će kasnije početi da cveta. Odnosno, ako ste je sejali u periodu toplijih I dužih obdanica, cvetanje će biti ubrzano. Naravno, postoje sorte kod kojih vreme sejanja u smislu kriterijuma dužine obdanice nema uticaja.

Kad lobelija proklija, proredjujte ih zbog boljeg razvoja biljke, a sadnju ostavite za period nakon jakih mrazeva a to su april ili maj. Sadite biljke u grupama po 3 do 5 stabljika.

Razmnožavanje reznicama

Lobelija se može razmnožavati I reznicama koje ćete u dužini od oko 2,3 cm, uzeti sa matične biljke u avgustu ili na proleće.

Možete upotrebiti neki od hormona za ukorenjavanje kako bi se koren lakše I brže razvio.Takodje, ukorenjavanju će prijati temperatura od 20 do 23 stepena.

Uzgoj lobelije

Uspešan dalji uzgoj lobelija biće obezbedjen tako što ćete supstrat održavati dovoljno vlažnim, ali uz izbegavanje prekomernog orošavanja ili natapanja zemlje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts