Erika – zimzelena ukrasna biljka

Ukrasna biljka erika

Erika, latinski naziv (Erica) je zimzelena ukrasna biljka, koja daje zanimljivo zimsko cveće te je sve popularnija za uzgoj kod nas.

Postoje dve osnovne vrste – Erika Gracilis, koja cveta u jesen sa roze ili belim cvetovima i Erika Hiemalis, koja cveta u zimu za cvetovima ružičasto-bele boje.

Cvetovi erike su zvonastog oblika. Obe navedene vrste erika nisu otporne na hladnoću da im je za gajenje potrebna temperatura od 5 do 15 stepeni. Zato za gajenje izaberite poziciju na zastakljenom balkonu.

U Srbiji se često gaji i vrsta Erika karnea, koja može uspešno da zimske dane provede na otvorenom prostoru. To je mala žbunasta biljka, zimzelena sa visinom od 10 do 30 cm.

Erika ima zelene dekorativne listove u vidu iglica. Zvonasti cvetovi su u cvastima. Ona vrsta koja prezimljava napolju, cveta I pod snegom, već u decembru ako je zima blaža.

Biljka potiče iz Južne Afrike, a tek nekoliko samoniklih vrsta može se naći na području Evrope.

erika zimsko ocvece

Gajenje i nega

Uzgoj erike podrazumeva da im obezbedite osunčano ili polusenovito mesto I kiselo zemljište velike propustljivosti. Ova ukrasna vrlo dekorativna biljka traži orezivanje i to odmah nakon cvetanja. Tada jednostavno uklonite cvetne grančice koje su uvele.

Erika se gaji u lejama ili saksijama i žardinjerama na terasi. Kada kupujete eriku, obratite najviše pažnje na listiće biljke. Treba da imaju svežu zelenu boju i ne bi trebalo da opadaju kad biljku blago protresete. To je siguran znak da kupujete zdravu biljku sa kojojm kasnije nećete imati problema a i gajenje će biti lakše.

Uzgoj erike u baštu

Najlepše sorte erike za uzgoj u vrtu su  “Muretoun Ruby” – sa izrazito tamnim listovima I visinom od oko 20cm, sa cvetovima u vino-boji koji cvetaju u proleće.

Tu je I sorta  “Snow Queen” – sa svetlozelenim lišćem koja raste do 30 cm u visinu I daje cvetove od januara do marta. Cvetovi su jarko crveni.

Sorta  “Winter Beauty” je poznata po dugom I bogatom cvetanju, I to od novembra do prolećnih dana. Cvetovi su joj u roze-crvenim nijansama.

Razmnožavanje

Erika se razmnožava reznicama ili deljenjem. Reznice uzimajte u julu i avgustu, a razmnožavanje deljenjem ostavite za avgust i septembar.

Reznice treba da budu duge oko 3 cm. Olovkom napravite udubljenje u zemlji i stavite reznicu. Pokrijte najlonom ali povremeno provetrite biljku.

Za tri nedelje, reznice će biti dobro ukorenjene pa možete skinuti zaštitu.

erika ukrasna biljka

Pravljenje vresišta

Podloga za vresište je rastresito, kiselo zemljište. Površinu treba najpre razdeliti panjevima ili na primer kamenjem. Vresove sadite ugrupama kao I kod svakih patuljastih  zimzelenih vrsta.

Grupe treba da imaju po pet biljaka a rastojanje neka bude oko 25 cm. Posle sadnje, pokrijte svežim zemljištem I zalijte obilno.

Zalivanje cveta erika

Erike vole vlagu pa je neophodno redovno zalivanje. Povremeno poprskajte I lisiće.

Ako je zima oštra, poželjno je oko korena biljku zaštitite sitnim grančicama ili malčom.

Ako ste u krajevima gdje su zime oštre oko korijena stavite sitne grančice ili usitnjenu koru drveća (malč)

Dodatni saveti

Erika je otporna biljka ali ne prija joj mnogo vode. Zemlja za sadnju treba da je rastresita i propusna. Takodje, ova biljka ne podnosti krečnjak, pa je treba zalivati odstajalom vodom ili još bolje kišnicom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts