Frezija – saveti za uzgoj i negu

Cveće frezija

Frezija, latinski naziv (Freesia refracta) je cveće koje se uzgaja zbog svojih lepih cvetova. Gaje se u saksiji ili u vrtu. To je krtolasta biljka poreklom iz Južne Afrike. Ima oko 20 vrsta frezija.

Rastu u visinu i do 70 cm. Listovi su u vidu mača a cvetovi su skupljeni u cvastima jako mirisni, po oko 10 u jednoj cvasti.

Seme frezije je tamnobraon boje a gomolji u vidu lukovice su pokriveni zaštitnim smedjim omotačem.

Danas pak ima više od 150 hibrida frezije. Cvetovi su prosti jednoslojni ili dupli, u raznim bojama.

Vodeća država u uzgoju frezija je Holandija, poznata I po proizvodnji tulipana.Zato, kada kupujete lukovice frezije, potražite one od holandskih uzgajivača. Hibridne frezije se gaje kao saksijske biljke a baštenske frezije koje se gaje u hladnijim regionima treba zimi zaštititi jer je ova biljka sklona smrzavanju.

Hibridne frezije su inače dosta osetljivije I podložne su virusnim obolenjima.

frezija-cvetovi

Zalivanje frezija

Ovim nežnim zeljastim biljkama prija umereno zalivanje I to samo ujutru. Zalivanje tokom cvetanja treba da bude svakodnevno.

Razmnožavanje i sadnja

Sadnja frezija obavlja se u periodu koji birate u odnosu na to kada želite da vaša frezija cveta.

Frezije su biljke koje se razmnožavaju najčešće lukovicama. Sadnja lukovica u septembru ili oktobru mesecu se preporučuje ako želite cvetanje u februaru ili novembru. Ako hoćete da frezija cveta u martu I aprilu, lukovice sadite u decembru.

Nega frezije

Frezija koja raste u vrtu voli sunčana I umereno senovita mesta. Sadite ih u baštensko zemljište pomešano sa malo peska. Dubina treba da bude tek 5 centimetara, a rastojanje oko 10 cm.

Gajenje

Sa prihranom  frezija počnite kad biljka nikne ali I u vreme rasta I intenzivnog razvoja. Koristite hranivo bogato kalijumom.

Kada biljka prestane da cveta I lišće se osuši, sa prvim mrazevima, izvadite lukovice iz zemlje, očistite i čuvajte ih na suvom prohladnom mestu dok ne dodje vreme za novu sadnju.

Biljkama frezije u drugom delu njene vegetacije potrebno je dosta kalijuma I fosfora, da bi gomolj dobro sazreo. Ako se desi da biljak ne cveta, preselite je na malo hladnije mesto sa temperaturom do 10 stepeni.Kad se pojave cvetne drške, biljku ponovo preselite u prostoriju sa temperaturom od oko 15 stepeni.

Biljkama treba obezbediti podršku za rast da se stablo I listovi ne bi lomili.

Od sredine oktobra pa sve do  marta obezbedite im dodatno svetlo, najbolje oko 12 sati po danu.

Frezije cvetaju I na niskim temperaturama, kad se završi njihov period mirovanja.

frezija cvet gajenje

Bolesti

Frezija može da oboli od virusa koji izazivaju  nekrozu listova i cvetova.  Zato, posle vadjenja gomolja, uradite dezinfekciju fungicidom, a postupak ponovite I pre sadnje.Najbolje je koristiti rastvor fungicida koji će vam preporučiti u poljoprivrednoj apoteci.

Od štetočina, freziju mogu da napadnu trips, lisne vaši pa i grinje pa se obezbedite odgovarajućim insekticidom.

Cena lukovica i rezanog cveta frezije

Paket sa dve lukovice frezije košta oko 150 dinara.

Frezija je inače jako upotrebljiva u cvećarstvu gde se koristi kao rezani cvet. Cvetovi dugo opstaju u vodi i postepeno cvetaju. Jedan cvet frezije u cvećari košta oko 120 dinara. Sigurno je da će u vazi dugo krasiti vaš dom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts