Saveti za gajenje cveća

Saveti za gajenje cveća

Saveti-za-gajenje-cveca

Ko želi da nabavi cveće najbolje je da to učini u rano proleće, čim vreme otopli. Međutim, često se dešava, naročito amaterima početnicima, da im kupljeno cveće već posle nekoliko dana požuti ili počne da vene. Do toga dolazi usled pogrešne ili nedovoljne nege, ili zbog promena temperature.

Mnogi greše što kupljeno cveće odmah presađuju u veće saksije, u želji da mu pruže pogodnije uslove za razvoj. Na taj način oni poremete cveće u doba kad je ono najosetljivije i ako to, stvarno, nije uopšte bilo potrebno. Jer, treba znati da se baštovan, koji je cveće odnegovao, već pobrinuo da ono za izveseo ‘vreme ima dovoljno hranljivih sastojaka i u maloj saksiji.

U rano proleće cveće je naročito osetljivo na temperaturne promene, s obzirom da je kod baštovana prezimilo u stakleniku, gde su vladali pogodni toplotni uslovi. Zato cveće treba postepeno privikavati spoljašnim prilikama. U početku ga treba držata u sobi pri otvorenim prozorima, zatim ga iznositi napolje samo kad je vreme toplo i mirno, a uveče kad zahladi, pogotovu ako preti opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, treba ga unositi u sobu. Docnije,  kad se toplo vreme ustali, cveće se može, bez ikakve opasnosti stalno držati napolju.

Ako se ovako postupa s cvećem, i ako ga držimo na mestu, koje u pogledu svetlosti i sunca odgovara njegovoj prirodi, onda će ono dobro napredovati i neće nam zadavati mnogo brige oko negovanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts