Ehmeja (sobna biljka) – uzgoj i nega

Sobna biljka ehmeja

Ehmeja, latinski naziv (Aechmea fasciata) je dekorativna biljka, jako atraktivnog izgleda. Potiče oz brazilskih tropskih šuma. Raste u visinu do 60 cm.

Ehmeja je prirodni epifit, odnosno biljka koja raste na drugim biljkama, na primer na kori drveća, naročito u svojim prirodnim staništima. Od domaćina tako dobija vlagu i hranjljive materije.

Ehmeju odlikuje tvrdo lišće, sivo-zelenih nijanski sa beličastim isprekidanim prugama. Listovi stvaraju svojevrsnu čašicu iz koje na proleće raste cvet ehmeje. Listovi su takodje često obrasli svojevrsnim bodljama.

ehmeja sobna biljka

Uzgoj ehmeje

Ova sobna biljka je jednostavna za uzgoj.

Za razliku od plavih cvetića koji brzo venu, ružičaste braktele opstaju i do 6 meseci. Posle cvetanja, koje se desi jednom u životu ove biljke, ehmeja postepeno ugine.

Zamenjuju je nove biljke koje će izrasti iz donjeg dela ehmeje. To je ujedno i način na koji se ehmeja najčepće razmnožava.

Kada klas počne da vene treba ga odrezati. Mlade biljke presadite u nove posude.

Nega ehmeje

Gledajte da ehmeju držite na svetlom mestu jer voli sunce, ali ne preterano tokom letnjih žega.

Potrebna joj je toplota pa temperatura u sobi ne sme biti ispod 16 stepeni.  Zaboravite na prihranjivanje ehmeje, jer joj nije potrebno.Biljka ne treba prihranu čak ni kada listovu počnu da žute jer je to prirodan normalan proces kod ehmeje.

Zalivanje

Kompost u kom je zasadjena ehmeja treba da je stalno vlažan, a biljku četo zalivajte.

Da bi bolje izdržala vrućine tokom sušnog leta sa visokim temperaturama ,preporučuje se da na dvadesetak dana u samu krunu biljke uspete čašicu vode. Najbolje je koristiti kišnicu ili vodu odstajalu vodu  koja je bila na sobnoj temperaturi celog dana.

Presadjivanje i razmnožavanje ehmeje

Ehmeja se presadjuje u tresetnu zemlju u malo veće saksije jer joj treba prostora, a nije poželjno često presadjivanje.

Pre nego počnete presadjivanje, sačekajte da cvetovi i lišće ehmeje uvenu, pre nego što krenete da odstranjujete mladice iz koje dobijate potpuno novu ehmeju.

Nožem tada odrežite novu mladu biljku sa korenčićem i presadjujte je u saksije sa propustljivom zemljom i kompostom koji je vlažan I tresetni.

Pri presađivanju ehmeje obavezno treba da stavite zaštitne baštenske rukavice. Ehmeja po obodima listova ima bodlje i naslage koje mogu da vam iritiraju kožu ako ste skloni alergijama ili imate osetljivu kožu.ehmeja sobno cvece

Cveće ehmeje

Ehmeja uglavnom cveta leti, ali to nije obavezno. Može se desiti da cvetanje izostane.

Najpre se iz lisnate rozete pojavljuje stablo cveta i klas cveta u ružičastoj boji. Rozeta će cvetati samo jednom i to postepeno uz razvoj cvetova koji jako dugo traju.

Bolesti

Kada primetite da rozeta ehmeje ili cvetna stabljika trunu, znači da biljka stoji na nižoj temperaturi od one koju traži ili da ste preterali sa zalivanjem.

Tada ostavite da se zemlja osuši, a biljku obavezno premestite na poziciju sa višim temperaturama.

Može se desiti I da cvetni klas ili stablo cveta počnu da se suše, a cvetovi potamne I postaju prljavo ružičaste boje. I ovo ukazuje na nisku temperaturu koja ehmeji ne prija. Premestite je na topliju lokaciju.

Cena sadnica ehmeje

Mladu ehmeju u saksiji za presadjivanje možete naći po ceni od 200 do 300 dinara po korenu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts