Urastao nokat – rešite problem!

Sigurno već znate kakav je neprijatan i bolan osećaj kad uraste nokat, ako ste već imali iskustva sa ovim problemom na stopalima. Najčešće se urastanje nokta dešava na nožnom palcu, s jedne ili sa obe strane prsta. Komplikovanije je naravno urastanje noktiju na nekoliko nožnih prstiju, što je posebno bolno iskustvo!

Kupke i obloge

Ako je u pitanju lakši slučaj, i urastanje nokta koje nije tako duboko, problem ćete relativno brzo i jednostavno rešitii oblogama i čestim kupkama.

Činjenica je ipak da nekoliko dana nećete biti u mogućnosti da nesmetano I udobno pešačite, obuća će vam smetati, ali napast od uraslog nokta će biti otklonjena uspešno.

urastao-nokat

Dakle, što češće stavlajte na urastao nokat i upaljenu kožu obloge, najbolje od čaja kamilice, kako biste umirili iritirano područje i pomogli koži da se prilagodi nastaloj situaciji. Česte kupke I potapanje stopala u vodu pomažu da nokat i koža omekšaju i prestanu da bole.

Teži slučajevi

U težim slučajevima, nažalost, kada je nokat jako duboko ušao pod kožu i izaziva nepodnošljive bolove, krvarenje pa i infekcije,  vrlo često će vam reći da je potreban operativni zahvat. Ne paničite jer ovde na scenu stupa moderna medicina i tu vam je na raspolaganju mogućnost korišćenja lasera CO2. Dakle, nema rezova i šavova.

Zašto se desi da nokat uraste?

Deo nokta, najčešće onaj sa strane, uraste u kožu, odnosno u tkivo koje je prirodno pri noktu. Odmah se pojavljuju bol, otoci, a nije redak ni granulom. To je vrsta čvorića koji se stvori na iritiranom mesti i lako prokrvari. Takodje, pojavljuje se i gnoj, i to je signal da je stvar otišla daleko, i da je u začetnu neka vrsta infekcije – gljivične ili bakterijske. U ovoj situaciji, već je neophodna pomoć lekara.

Faktori koji utiču na učestalost i pojavu uopšte uraslih noktiju, odnose se najpre na genetske predispozicije. U slučaju da ste nasledstvom dobili tanke, nekvalitetne nokte, sigurno je da će vrlo lako urastati.

Da ne biste ipak za sve krivili baku ili tatu na primer, imajte na umu da ima još uslova koji dovode do urastanja nokta.

Ako ste ljubitelj uske I tesne obuće, pa je nosite svakodnevno, vrlo je moguće da vas problem uraslog nokta neće zaobići. Neudobna cipela ili čizma podstiče nokte na urastanje tako što ih pritiskom “gura” u okolno tkivo, oko nokatne ploče.

Zato pamet u glavu! Kupujte I nosite udobnu obuću, u boju koji vam odgovara, od prirodnih materijala (veštački znaju da podstaknu infekciju) I ne nosite svakodnevno jako visoke potpetice koje posebno guraju nokte u okolnu kožu.

Nožnim prstima najviše odgovara potpetica visine oko 4 centimetara, a prsti ne smeju dodirivati vrh cipela.

urastanje-noktiju

Pravilni pedikir

Pored obuće I kvaliteta noktiju od presudnog značaja je I način na koji radite pedikir. Ako se nokti stalno zaobljavaju dok ih sečete, rizik od urastanja je veći. Najbolje je poseći nokte ravno sa tek blago zaobljenim ivicama.

Ko je najugroženiji

Najmladji, odnosno deca, jer imaju mekše tkivo oko nokta, a I slabije nokte koji lako zarastu.

Trudnice su takodje u posebnom riziku jer njihova povećana telesna težinadodatno pritiska stopala, od uobičajenog pritiska na koji su stopala navikla.

Sportisti su takodje ugrožena kategorija, posebno fudbaleri.

Baletani I balerine imaju specifično opterćenje stopala pa često pte od uraslih noktiju.

Osobe sa raznim deformitetima i asimetričnošću stopala.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts