Japanska jabuka kaki – ukras i hrana

Japanska jabuka kaki obuhvata više od 200 subtropskih i tropskih, listopadnih ili zimzelenih žbunova i drveća. Mnoge sorte ove jabuke imaju plodove koji se jedu. Iako po nazivu – japanska, ova jabuka vodi poreklo iz Kine, gde je omiljena kao ukrasno drvo i gde se uzgaja preko 2 000 godina.

Kao biljka koja daje jestive plodove, najviše se gaji u Aziji ali i u Italiji, Grkoj, Australiji, Španiji, Meksiku…

Kaki jabuka, uz pravilno gajenje, može da naraste u visinu od  5 do 10 metara. To je dugovečno listopadno drvo, a u Kini postoje primerci starosti od čak 400 do 500 godina!

Listovi kaki jabuke su jajasti i vrlo izduženi, dužine 8-12 cm i širine 4-6 cm. Naličje im je  bledo zeleno a lice tamnije. Tokom jeseni listovi postaju crvenkasti.

Cvetovi japanske jabuke su  na kratkim drškama, ženski cvetovi su krupni i pojedinačni, a cvetovi muške biljke su sitniji i u grupama.

Japanska jabuka je najdekorativnija tokom zime, jer tada opadaju listovi a na drvetu ostaju prelepi narandžasti plodovi. Zanimljivi su dvodomi varijeteti ovih stabala koji na jednoj biljci imaju i muške i ženske cvetove.

jabuka1

Plodovi japanske jabuke

Plodovi kaki jabuke su slični klasinim jabukama ili paradajzu. Teški su od  80 grama pa do pola kilograma, tamno žute ili narandžaste boje. Imaju sjajnu kožicu a unutar ploda su semenke.

Nutritivna vrednost plodova kaki jabuke koja je vrlo ukusna, nije zanemarljiva. Plodovi poseduju vitamin A i obiluje taninima i pektinima.

Kako se jede? Kaki jabuka se konzumira onda kada je potpuno zrela i meka poput maslaca. Tada treba da se prepolovi i jede se kašičicom. Ako ste dobili plodove oporog ukusa, japanske jabuke možete da  zamrznete pa kad ih odmrznete biće znatno ukusnije.Plodovi koji su bez semena su plodovi biljke koja nije oplodjena.

Berba japanskih jabuka počinje u septembru, mada na stablu se plodovi mogu održati i tokom oktobra i novembra.

Lekovitost ploda japanske jabuke

Japanska jabuka je izuzetno bogata flavonoidima, što joj daje blagotvorni uticaj na prevenciju srčanog udara i drugih bolesti srca. Prema nekim istraživanjima i do 20 posto smanjuje rizik od ovih bolesti.

Visok sadržaj vitamina C, zadužen je za jačanje imuniteta, dok vlakna iz kaki jabuke pomažu u snižavanju holesterola. Fruktoza iz ove jabuke daje joj sladak ukus, pa je kao plod takodje savršena za pravljenje džemova, sokova i voćnih salata. Preporučuje se često osobama sa povećanim nivoom šećera u krvi.

Plod ove jabuke takodje umirujuće deluje na nervni sistem, ima antibakterijska svojstva pa se koristi i za ispiranje grla, umirenje kašlja ali i u kozmetičkoj industriji.

jabuka2

Uzgoj i održavanje

Biljke japanske jabuke traže zemljište sa dosta vlage pa je preporučljivo zalivanje svaki drugi dan, posebno mladih stabala.

Tokom zime, jabuka može da izdrži hladnoću od -15 do -18 stepeni, ali im nikako ne prija hladan vetar i previše vlažno zemljište.

Razmnožavanje i sadnja japanske jabuke

Za razmnožavanje semenom, seme treba sejati odmah posle vađenja iz ploda, a seje se na dubinu 1-2 cm. Kad nikne, potrebno je odstraniti semenjaču koju biljka sama iznese iznad površine zemlje.

Razmnožava se još i ožiljavanjem reznica, a čest postupak razmnožavanja je i kalemljenje.

Pošto se mlade biljke japanske jabuke brzo razvijaju i rastu i potrebno ih jepresađivati kako bi koren mogao da se normalno razvija.

Orezivanje japanske kaki jabuke odnosi se prvenstveno na vrh, da bi se formirala željena krošnja.

Japanskoj jabuci prijaju sunčana mesta koja su zaštićena od vetra a potrebna joj je i  prihrana na  svake dve nedelje kompleksnim đubrivima.

Tokom hladnih zimskih dana, treba je držati na prohladnom mestu sa temperaturama od oko 5 stepeni, uz održavanje vlažnost supstrata i orošavanje. U toplijim predelima sa blažom klimom, japanska jabuka se može saditi i na zaštićeno mesto u vrtu. Očekujte prvo cvetanje tek nakon 5 do 7 godina. Ako ste rešili da u vrtu gajite drvo japanske jabuke, znajte da je njena velika prednost i to što je ne napadaju štetočine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts