Japansko drvo novca, feng shui ili krasula

Japansko drvo novca, feng shui, krasula ili kod nas poznat i kao parac, latinski naziv “Crassula ovata”, je biljka koja nosi mnoge nazive ali svuda je poznata kao biljka koja, u skladu sa pravilima feng šuija, donosi novac u dom gde se gaji. Na engleskom se na primer, često naziva „money tree“.

Potiče iz južne Afrike. Ime je dobila jer listovi ove biljke liče na kovanice novca.

Japansko drvo je sekulentna biljka – ima mesnate listove koji čuvaju vodu. Raste i do 3 metra u visinu ali to su retke sorte.

Cvetanje krasule

Krasula cveta u zimu u sitnim belim cvetovima.

Japansko drvo novca

Kako se gaji japansko drvo novca

Nega i održavanje ove biljke nisu nipošto zahtevni. Ako ste početnik u cvećarstvu, uzgajanje drveta novca je prava stvara za vas, samo napred! Zemlja koja prija japanskom drvetu je ista ona koja se koristi za za sadnju kaktusa. To je mešavina 40 posto peska, 20 odsto humusa, 20 odsto zemlje za cveće I 20 posto sitnog šljunka ili perlita. Temperatura za uzgoj ne sme biti ispod nule. Zimski uslovi za japansko drvo podrazumevaju temperaturu od oko 10 stepeni. Zimi zbog nedostatka svetlosti, može doći do izduženosti biljke. Dakle u zavisnosti od uslova, japansko drvo je I sobno cveće I balkonsko, nekada baštensko.

Krasula se posle prestanka mrazeva iznosi napolje ali u hladovinu. Ne sme biti na direktnom suncu jer će listovi dobiti opekotine a moguće je i opadanje lišća.

Zato je potrebno postepeno prilagođavanje na direktnu sunčevu svetlost, da biste je konačno posle perioda privikavanja izneli bez brige na sunce.

Japansko drvo novca se može povremeno orezati ako želite da dobijete gušću i bujniju krošnju. Ne zahteva veliku saksiju, mada će se i na velikoj površini odlično snaći i širiti. Prehrana skoro da nije potrebna, ali ako želite brz rast, upotrebite odgovarajuće hormonske preparate ili djubrivo.

Zalivanje

Japansko drvo novca traži period mirovanja od oktobra do aprila kada je dovoljno biljku zaliti svega 2, 3 puta tokom čitave zime. Ako je biljka preko zime u toplijem prostoru, onda je potrebno malo češće zalivanje. Kada se biljka iznese na otvoren prostor, s proleća, kreče I redovnije zalivanje. Ne zalivajte biljku dok se zemlja ne prosuši jer će stradati koren a može početi i opadanje lišća.

feng shui ili krasula

Razmnožavanje japanskog drveta

Najlakši način razmnožavanja je rezanjem grančica. One se vrlo brzo ukorene. Grančica treba da bude duga od 5 do 15 cm. Posadite je u mešavinu peska sa zemljom u srazmeri 1:1.

Zalivajte na 3 do 4 dana. Važni  je da zemlja nije stalno natopljena jer će reznice verovatno istruliti. Držite ih u hladu.

Može se razmnožavati I putem listova. List otkinite sa biljke i položite jednostano na zemlju, za oko 4 nedelje, pustiće žilice. Procenat uspešnosti je 50 posto. List treba da bude zdrav, ceo I otkinut sa biljke tik uz stablo.

Presadjivanje

Kad reznice  puste koren, a to je najviše za mesec dana, presadite ih u kvalitetnije zemljište. Ožiljavanje I primanje nove biljke je skoro stopostotno!  Dok je biljka još mlada, ne zhteva presadjivanje i ne treba joj mnogo prostora jer sorta koja se kod nas gaji najčešće sporije raste. Može opstati godinama, lagano formirajući drvce koje se postepeno širi. Kada nabuja o dodta poraste, presadite je u veću saksiju sa mešavinom zemlje i peska.

Bolesti

Kao i svaka biljka sa mesnatim listovima i rezervoarima vode, parac je jako otporna vrsta. Retko ga napadaju štetočine. Ipak, može se desiti sušenje i opadanje lišća kao posledica preteranog zalivanja ili zbog nedovoljno svetla.

Takodje, listovi koji sami otpadnu sa biljke, treba da budu što pre sklonjeni iz okoline japanskog drveta, jer mogu negativno uticati na biljku.

Verovanja o Japanskom drvetu novca (feng šui)

Prema verovanju feng šui, japansko drvo novca treba držati odmah sa desne strane pored ulaznih vrata da bismo mogli da računamo na više novca i dobru zaradu.

Cena biljke krasula

U zavisnosti od starosti biljke, varira i cena. Mlada biljka može se kupiti I za 100 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts