Ideje za ukrašavanje uskršnjih jaja

Najveći i najlepši hrišćanski praznik, Vaskrs ili Uskrs se obeležava brojnim svečanostima. Ali, ono što daje posebnu atmosferu ovom svetom danu jesu farbana jaja.

Ima onih domaćica koje vole jednostavno da oboje jaja samo u lukovinu ili u boje, zalepe sličice i uživaju u njihovoj jednostavnosti.

Međutim, postoje i žene koje svake godine vole da isprobaju neki novi način farbanja i šaranja jaja za Uskrs. A ideja je zaista toliko da ih ne možemo sve ni nabrojati. Jedino što je važno, jeste da treba da pustite mašti na volju, naoružate se strpljenjem i uživate u farbanju uskršnjih jaja.

Ukoliko ste se zasitili svih poznatih i, da kažem tradicionalnih načina farbanja i ukrašavanja jaja za Uskrs, onda će ovo biti pravo osveženje za vas i nadam se da ćete ove godine okušati svoj veštine makar u jednoj novoj tehnici ukrašavanja jaja.

Dakle da počnemo…

Ukrašavanje uskršanjih jaja čipkom

Ako vam je preostao neki komadić čipke od prepravke neke haljine, najbolje je da ga ne bacite, već iskoristite za neobično ukrašavanje jaja za Uskrs.

Ova tehnika je vrlo jednostavna, a njom se postižu neverovatni efekti i sigurno ćete biti ponosni vlasnik originalno ukrašenog jajeta za Uskrs.

Pored komadića čipke, biće vam potrebne i najlon čarape i gumica, odnosno konac za vezivanje. Postupak je isti kao kada ukrašavate uskršnja jaja listićima biljaka. Dakle, umotajte skuvano jaje u komad čipke, zatim dobro stegnite najlon čarapom i vežite gumicom ili koncem. Ovako pripremljeno jaje spustite u boju za farbanje uskršnjih jaja i ostavite da odstoji par minuta, u zavisnosti od toga koliko jaku nijansu boje želite da dobijete. Kada se jaje ocedi, isecite makazama čarapu i odvojite čipku. Sigurna sam da ćete biti zadovoljnim onim što vidite.

Ukrasavanje jaja cipkom

Ukrašavanje uskršnjih jaja koncem

I ova tehnika ukrašavanja, pored toga što je jednostavna, daje vrlo zanimljive rezultate. Umesto konca možete koristiti i gumice za tegle. A za slučaj da koristite konac, najbolje je da on bude deblji u odnosu na onaj za šivenje.

Postupak je sledeći: skuvano jaje obmotajte tim koncem ili gumicama, zatim ga obložite najlon čarapom i vežite. Tako pripremljeno jaje spustite u boju i ostavite dok ne dostigne željenu nijansu.

Kod ove tehnike je vrlo važno da se jaje dobro ocedi, pa tek onda skidaju gumice, odnosno konac. Tada će na mestima gde je bio konac ostati belo.

Ako baš želite da se igrate, onda možete prvo ofarbati jaje u na primer žutu boju, pa tek onda staviti konac ili gumice, pa ga potopiti u neku drugu boju. Onda će na mestima gde je bio konac, odnosno gumica ostati žuta. Dakle, pustite mašti na volju…

Ukrasavanje jaja koncem

jaja ukrasena koncem

Ukrašavanje uskršnjih jaja grizom

Ovaj vid ukrašavanja je preporučljiv ali za manju količinu jaja. Jer koliko god pažljivo pričvrstili griz ili projno brašno ono će se kruniti. Zato vam preporučujem da ovako ukkrasite tek po koje jaje za Uskrs.

Za ovu tehniku vam je potrebno samo malo griza ili žutog projnog brašna, te belance za lepljenje. Postupak je vrlo jednostavan: ofarbano jaje premažete ili celo ili mestimično belancetom i brzo uvaljate u griz ili žuto projno brašno.

Ukrasavanje jaja grizom

Farbanje jaja akrilnim bojama

Ovaj postupak ne treba posebno objašnjavati. Svako ko je koristio akrilne boje zna kakav je njihov efekat.

Najbolje je da ih isprobate, ako ih niste koristili ranije, svakako pre nego što odlučite da njima ukrašavate jaja za Uskrs.

U principu, šaranje jaja akrilnim bojama ipak zahteva malo veštine i poznavanja ove vrste boja.

Farbanje jaja akrilnim bojama

ukrasavanje uskrsnjih jaja

ukrasavanje jaja akrilnom bojom

Nove ideje za ukrašavanje uskršnjih jaja

Pored već navedenih ideja, postoji još mnoštvo novih. Ako ste isprobali sve nabrojane, možete pokušati na primer da uvaljate ofarbana jaja za Uskrs u zrnevlje, poput pirinča i pšenice. To ćete uspeti takođe pomoću belanceta.

Takođe, možete koristiti i druge vrste boja, osim akrilnih. Recimo, možete ukrašavati jaja za Uskrs pomoću tempera. Za to vam je potrebno samo malo veštine i strpljenja. I sigurno ćete stvoriti pravo umetničko delo.

Nove ideje za ukrasavanje jaja

Ne zaboravite da sva jaja, osim onih koja ste ukrašavali grizom, žutim projnim brašnom ili zrnevljem, obavezno premažete krpicom koju ste prethodno natopili jestivim uljem. Tako će jaja koja ste farbali i ukrašavali za Uskrs dobiti sjaj.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts