Lakiranje i farbanje starinskog drvenog nameštaja

Ukoliko vam nedostaju ideje za lakiranje i farbanje starog nameštaja, najbolje rešenje je da jednostavno pustite mašti na volju i počnete da ručno ukrašavate starinski nameštaj. To možete učiniti akrilnim bojama ili sandolinom, a ako ste vešti možete primeniti i takozvanu dekupaž tehniku za ukrašavanje nameštaja, te tako starom nameštaju možete dati retro stil.

Postupak za lakiranje i farbanje starog drvenog nameštaja

Sam postupak za farbanje nameštaja, a potom i njegovo lakiranje, ukoliko želite da zasija, zapravo nije uopšte komplikovan, ako imate barem malo dara. Jedino što će vam biti potrebno u velikim količinama svakako je strpljenje, jer ručno farbanje starog nameštaja može da potraje, ali ono što ćete dobiti po završetku ovog procesa će vas oduševiti, sigurno.

Da biste započeli farbanje starog drvenog nameštaja biće vam potreban najpre stari : orman, stočić, stolica, natkasna ili bilo koji drugi komad starinskog nameštaja koji želite da ulepšate. Posebno je važno da odaberete “ zdrav „, odnosno očuvan stari nameštaj, to jest ni u kom slučaju ne treba da počinjete sa procesom farbanja, ukoliko ga je napala crvotočina. Iako postoje brojna hemijska sredstva koja prilično uspešno otklanjaju crvotočinu, savet je da ipak pronađete bolji komad nameštaja za restauraciju.

farbanje namestaja

Nakon što odaberete komad namešta koji želite da ulepšate, pripremite odgovarajući prostor za rad. Uzevši u obzir da će tokom ovog procesa biti dosta prašine, te da ćete raditi i sa hemijskim sredstvima koja isparavaju, najbolje je da to bude, recimo garaža. Ukoliko, pak nemate tu mogućnost, najbolje je da to bude prostorija koja se lako provetrava i koja je dovoljno velika da možete da premeštate komad nameštaja koji ukrašavate. Pre nego što počnete farbanje nameštaja, obavezno zaštitite pod od kapanja farbe, a najbolje je da to učinite pomoću najlona ili starih novina.

Kada ste pripremili prostor za rad, donesite komad nameštaja koji ćete farbati, pa procenite još jednom u kakvom je stanju. Odnosno, dobro pogledajte da nije negde oštećen. Recimo, ukoliko ste pripremili stari orman ili vitrinu za farbanje, pogledajte u kakvom stanju su šarke, te da li je možda potrebno da ih dodatno zašrafite i slično. Ukoliko na vitrini ili ormanu ima staklenih elemenata ili vrata, savet je da ih skinete, pa vratite po završetku farbanja.

Potom počnite sa šmirglanjem površine drvenog nameštaja. Površinu drveta možete šmirglati ručno pomoću papira za šmirglanje ili pomoću brusilice. U principu, ručno šmirglanje brusnim papirom je preporučljivije za manje površine i za one zakrivljene koje su nedostupne za brusilicu, a za ostale se svakako predlaže korišćenje brusilice.

Kako će nakon procesa brušenja ostati dosta prašine i u vazduhu i na nameštaju, neophodno je da je uklonite u potpunosti. To ćete najbolje učiniti pomoću vlažne krpe. A dobro bi bilo i da tokom brušenja nosite masku za lice i rukavice, kako biste se vi zaštitili od prašine.

Tek kada se površina nameštaja potpuno osuši, možete nastaviti sa daljim procesom.

Za proces farbanja starinskog nameštaja će vam biti potrebne tri stvari : prajmer, farba u određenoj boj i lak, ukoliko ste se odlučili za lakiranje nameštaja. Ukoliko, pak želite da vaš stari nameštaj koji obnavljate ima retro stil, lak možete izostaviti u ovom procesu.

Prajmer je takozvana pokrivna boja, koja se nanosi neposredno pre završnog sloja farbanja i njegova je svrha da zaštiti drvenu površinu. Takođe, kada nanesete prajmer, koji može biti na bazi vode ili ulja, obezbedićete zaštitu od vode za vaš nameštaj, jer ga prajmer čini nepropustljivim za vodu. Svakako je najbolje da se posavetujete u farbari u kojoj kupujete farbu, koji prajmer je najbolje da koristite.

Farbanje nameštaja počinjete nanošenjem debljeg sloja prajmera, pomoću odgovarajuće četke ili valjka, a u zavisnosti od površine koju farbate. Valjak će vam biti od koristi za farbanje većih, ravnih površina. Ostavite prajmer da se potpuno osuši. Za to je mahom potrebno par sati, mada na svakom pakovanju prajmera piše koliko je vremena potrebno da se osuši. Nemojte ni u kom slučaju nastavljati proces farbanja dok se prajmer potpuno ne osuši.

Nakon toga počinje farbanje nameštaja. Nameštaj možete farbati : sandolinom, akrilnim bojama, ali i ekološkim bojama. Od vas zavisi za koju ćete se varijantu odlučiti. Boju nanosite, takođe pomoću četke ili valjka, s tim što je vrlo važno da vodite računa kako je nanosite, jer vaš stari nameštaj neće izgledati lepo ukoliko se bude videlo da se boja na pojedinim mesta slivala tokom farbanja.

Možete naneti nekoliko slojeva boje, a u zavisnosti od toga kakvu nijansu želite da postignete. Ne zaboravite da se novi sloj boje nanosi tek kada se prethodni u potpunosti osuši. A koliko je potrebno vremena da se sloj boje osuši je naznačeno na svakom pakovanju.

Na kraju, ukoliko ne želite da vaš nameštaj ima retro izgled, neophodno je lakiranje. Možete ga premazati jednim slojem laka, a u posebnim slučajevima i sa dva sloja.

Potom ostavite da se dobro osuši, pa počnite sa ukrašavanjem.

Farbanje nameštaja akrilnim bojama

Kada ispoštujete sve što je navedeno od smernica za farbanje nameštaja, a potom njegovo lakiranje, možete ga i ukrasiti. Mada, ukoliko farbate nameštaj akrilnim bojama, možete tokom samog farbanja koristiti kombinaciju veselih boja, što će samo po sebi biti dovoljno da vaš stari nameštaj dobije potpuno nov izgled.
Najjednostavnije ukrašavanje starinskog nameštaja podrazumeva iscrtavanje određenih oblika, poput recimo ruža ili drugog cveća, koje će oplemeniti stari nameštaj.

Pogledajte neke ideje za lakiranje i farbanje starinskog nameštaja akrilnim bojama:

ukrasavanje namestaja

lakiranje stola

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Farbanje nameštaja sandolinom

Farbanje starog nameštaja sandolinom je, zapravo jedan od najjednostavnijih načina obnove nameštaja. Uz to, neće vam biti potrebno ništa posebno od materijala, da bi vaš nameštaj dobio novi sjaj.

Nakon što ofarbate nameštaj, možete ga po želji i izlakirati ili ukrasiti.

Ovo su neke ideje za farbanje starinskog nameštaja sandolinom:

farbanje sandolinom

starinski namestaj

Ručno retro ukrašavanje nameštaja

Za ljubitelje retro stila u uređenju prostora imamo sjajno rešenje i brojne ideje kako da to učine. Svakako je najjednostavniji način da starinski nameštaj prefarbate nekim veselijim bojama. A da bi vaš stari nameštaj zaista imao retro stil, možete ga ukrasiti na starinski način. Samo pustite mašti na volju i ideje će doći same.

retro namestaj

dekoracija namestaja

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts