Amarilis (sobno cveće) – nega i uzgoj

Amarilis, latinski naziv (Amaryllis) je lukovičasta biljka koja vodi poreklo iz Latinske i centralne Amerike.

Zovu ga još I sunovrat. Ovo cveće jedno je od najpopularnijih sobnih biljaka.

Cvet amarilisa je krupan, trubast i jako dekorativan. Raste više cvetova na jednoj stabljici. Cveta u beloj, roze, crvenoj boji a ima idvobojnih i šarenih cvetova. Zato je amarilis jako cenjen cvet I nije nimalo jeftin.

Kao rezani cvet, amarilis se koristi u više od 250 sertifikovanih vrsta.

Nega amarilisa

Amarilisu najviše prijaju sunčana mesta gde će najbolje uspevati. Ipak, zaštitite ga od jakog sunca u podne. Važno je da znate da biljka možda uopšte neće cvetati, ako slučajno produžite period zalivanja u jesen a biljku držite na temperaturi ispod 4 stepena.

Amarilis cvece

Cvetanje

Amarilis cveta od decembra do marta ako ga sadite u februaru. Ako amarilis držite u kući, cvetovi će trajati i do 20 dana.

Sadnja amarilisa

Presadjivanje počinje početkom februara ili početkom proleća. Biljku zasadite plitko u saksiju.

Amarilisi se razmnožavaju i semenom, a moguće je razmnožiti ih i deljenjem lukovica koje će početi sa cvetanjem tek za 3,4 godine. Znaćete da su semenke zrele kad dobiju crnu boju i imaju pljosnati oblik. Seje se plitko u bogatu humusnu zemlju. Seme se ne vadi iz zemlje prve dve godine dok ne dostignu veličinu oraha. Tek tada se mogu uzvaditi i presaditi. Seme inače brzo kljia nekada i dok je još u plodu, ali tako gubi klijavost. Za klijanje je najbolja temperatura od oko 20 stepeni i konstanta vlažnost supstrata.

Razmnožavanje

Razmnožavanje amarilisa je najčešće likovicama. Lukovica se  sadi u saksiju koja će omogućiti prostor od 3 cm. izmedju lukovice i zida saksije.

Na dno saksije treba staviti malo peska a onda dodajte dobro propusnu zemlju. Najbolja je mešavina perlita i humusa.

Po sadnji, biljku odmah zalijte s malo vode. Saksiju ostavite 7 dana na tamnom mestu da bi se koren pravilno razvio, a onda je prebacite na toplije mesto sa temperaturom od oko 20 stepeni.

Prve sedmice nakon sadnje amarilis nemojte zalivati, a kada krenu izbojci, zalivanje treba biti na dva dana.

Iz lukovice amarilisa prvo se pojaviljuje stablo sa cvetovima a tek kasnije listovi. Prihrana je potrebna tek kada ugledate cvetne pupoljke i to gnojivom za biljke cvetnice.

Zalivanje amarilisa

Amarilisu prija zalivanje na tri do 6 dana ali sa malo vode jer zemljište ne sme biti skroz natopljeno pošto to može da dovede do truljenja lukovica pa čak i do pojave gljivica, i pegavosti lista.

Kada amarilis procveta orošavajte je da bi cvetovi duže trajali.

Amarilis nega i uzgoj

Uzgoj i održavanje

Kad amarilis precveta, treba odseći cvetnu dršku na visini od oko decimetar.

Lukovice je u maju potrebno premestiti iz saksija u vrt zbog boljeg razvoja.

Ako nemate baštu, lukovice u proleće premestite u saksije koje su veće, dodajte blagi supstrat i ostavite ih na balkonu.

Prezimljavnje amarilisa

Iz baštenske zemlje lukovice amarilisa u jesen izvadite i ostavite da se prosuše. Listove i koren skratite na dužinu od oko 5 cm. Čuvajte ih u kutiji koju ćete držati na tamnom i prohladnom mestu minimum 8 sedmica.

Ovo je važno jer ako lukovice amarilisa cele godine pa i zimi ostanu u istoj saksiji, one će se smanjiti umesto da rastu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts