Kako se koriste začini u kulinarstvu

Gde se sve koriste začini?

Kulinarstvo ne može da se zamisli bez začina, ne samo zbog njihove arome već i zbog toga što  ni poboljšavaju ukus hrane bez dodavanja masti, soli, šećera i kalorija. Neki začini se upotrebljavaju i u medicinske svrhe jer služe kao stimulatori sekrecije želudačnih sokova i varenja ili za sprečavanja mučnine. Antiseptično i zaštitno dejstvo pojedinih začina, koje potiče od etarskih ulja, podjednako je značajno i u kulinarstvu i u medicini.

Kako se koriste začini?

  • suve začinske biljke dodaju se na početku kuvanja, a sveže na kraju.
  • ne mešajte dva vrlo jaka začina u jednom jelu.
  • ne preterujte u količini začina.
  • morate znati da suvi začini imaju jači ukus od svežih, pa tako pola kašičice suvog začina odgovara oko dve kašičice svežeg začina.

Začini koji se najčešće koriste kod nas

ĐUMBIR

Djumbir je višegodišnja začinska biljka poreklom iz Kine. Kao začin koristi se rizom koji je prijatnog mirisa i oštrog ukusa. Sadrži skrob, smole i etarska ulja. Dodaje se supi, djuveču, sosovima. Takodje se dodaje slatkim jelima i desertima. Koristi se kod smetnji u varenju, protiv povraćanja i kao stimulans. Djumbir poseduje jedinstvenu sposobnost čišćenja organizma od skoro svih vrsta toksina, koji se unose putem hrane, alkohola, hemikalija i zracenja.

djumbir-korien

MIROĐIJA

Mirođija je začinska biljka koja potiče iz centralne Azije. Ima oštar ukus i miris.  Koristi se za ribu, pirinač, krompir, grašak i kao dodatak raznim sosevima i salatama. U narodnoj medicini se koristi za poboljšanje apetita i varenja, smiruje nadimanje, povraćanje i nesanicu. Deluje i protiv upala mokraćne bešike, bakterija, upale disajnih puteva, hipertenzije.  Ovaj začin povoljno deluje na povećanje dobrog i na smanjivanje lošeg holesterola. Žvakanje sveže mirodjije pomaže kod lošeg zadaha iz usta.

mirodjija

PERŠUN

Peršun je začinska biljka koja se sa Mediterana i južne Azije proširila na sve kontinente. Prijatnog je mirisa i sadrži vitamin A i C, folnu kiselinu, kalcijum i gvoždje. Lišće se koristi za roštiljsko meso, omlet, pire, kuvana jela, salate. U narodnoj medicini koristi se za za umirenje živaca, ublažavanje bolova, otklanjanja nadutosti, čišćenja krvi, protiv groznice, bolesti bubrega, upale očiju, oboljenja mokraćnih puteva, uboja i ujeda.

persun


LORBER (LOVOR)

Lorber je začin koji ima rezak miris, a aromatičan ukus. Kada se list odlomi , oslobadja se aromatično ulje. Koristi se u čorbama, sosevima, paprikašima, pasulju, kiselom kupusu, uz ribu, meso, živinu. U narodnoj medicini čaj od lovora se koristi za obloge  kod modrica, alergija i osipa izazvanih žarenjem koprive i drugih biljaka. Čaj od lovora se koristi kod dijabetesa. Eterično ulje se primenjuje u aromaterapiji, zatim za masažu, kod reume i artritisa. Lorber  je sastavni deo nekih sapuna koji se koriste za negovanje kože.

lovor

BOSILJAK

Bosiljak je začinska biljka poreklom iz Indije . Jakog je mirisa i slatkastog ukusa. On je tradicionalni sastojak mnogih italijanskih jela (pica, paste, lazanje). Dodaje se i jelima sa paradajzom, jagnjetini sosevima. U narodnoj medicini koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije i protiv menstrualnih tegoba a poboljšava i apetit.  Listove ove biljke možete stavljati u kupke, jer omekšavaju kožu.

bosiljak

RUZMARIN

Ruzmarin je vrlo aromatična mediteranska biljka. Listovi se koriste uz jagnjetinu,dinljač, junetinu, đuveč, pečeni krompir.

ruzmarin1

NANA

Nana poznata još kao menta i metvica koristi se uz jagnjetinu, soseve, jabuke, za dekoraciju salata. Odlična je sa graškom, mladim krompirićima, a dodaje se i u jogurt i arapsko jelo kuskus.Koristi se za lečenje digestivnih tegoba, bola u želucu, grčeva, zastoja u varenju, nadutosti. Nana se primenjuje i protiv neprijatnog zadaha i kod bolesti desni i zuba u vidu rastvora za ispiranje usta.

Nana-Mint

ORIGANO

Origano je začinska biljka karakterističnog mirisa koji je mnogo jači kada se biljka osuši nego kad je sveža. Koristi se kao neizbežan začin na picama, ali dobro ide i uz junetinu, razne marinade, pasulj, piletinu, plavi patlidzan, tikvice. Pogoduje receptima grčke kuhinje(musaka, grčka salata), omletima i paradajz sosu. Origano važi za najjači prironi antibiotik i antioksidant.

origano

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts