Lepi jova – saveti za gajenje u bašti i na balkonu u saksijama

Cveće Lepi jova

Lepi jova, latinski naziv (Impatiens ) je biljka pogodna za početnike u hortikulturi jer nije toliko zahtevna kada je u pitanju nega. Uspeva svuda u svetu a u Evropi kod nas se gaji i kao sobna biljka. Nežna je i krhka biljka, ali veoma atraktvnih cvetova u beloj, roze, svetlo crvenoj, tamno crvenoj boji, ljubičastoj ili sa šarama.

Kako se seje Lepi jova – razmnožavanje iz semena

Lepi jova seje se u januaru I to u supstrat koji ste kupili ili napravili mešanjem  baštenske zemlje, stajskog djubriva i malo peska. Seme ne treba zakopavati niti prekrivati zemljom. Ako je temperatura oko 22 do 24 stepena, lepi jova nikne za tri do 5 dana. Prvo zalivanje obavite tek kadaa se supstrat malo prosuši jer ćete tako podstaći kvalitetno ukorenjavanje lepog jove.

Izdanke negujte i održavajte tako što ćete često provetravati prostoriju gde se rasad nalazi. Tako ćete sprečiti bolesti, nastanak lišajeva ili gljiva.

lepi jova cvece

Kad posejete lepog jovu, treba da prodje oko 5 sedmica da biste počeli sa rasadjivanjem.

Nekoliko dana pre rasadjivanja trebalo bi d ase lepi jova zaštiti zalivanjem rasada preparatima kao što su “Previkur N” ili “BevikurN”. Optimalno vreme za rasadjivanje je onda kada vidite da su formirana prva dva listića. Lepog jovu rasadjujte u saksije prečnika oko 10 centimetara.

Nega i uzgoj

Kod svakog drugog zalivanja, prihranjujte lepog jovu gnojivom koje ne sadrži fosfor. Tako ćete podstaći rast biljke. Obavezno je potpuno prosušivanje supstrata izmedju zalivanja.

Od nicanja do prvih cvetova prodje obično 5 do šest sedmica. Na otvoren prostor biljku iznesite tek kada prodju kasni prolećni prohladni dani.

Lepi jova u saksiji

Biljke možete saditi u žardinjere, saksije ili u baštu, i to u plodnu zemlju visoke propustljivosti. Lepom jovi odgovara senovito mesto i zato ga sadite na mestu gde nema direktnih sunčevih zraka. Vremenom će lepi jova porasti u visinu i do pola metra. Tada zakidajte vrhove da biste podstakli grananje a izbegli ogoljavanje stabla. Rezultat je biljka onižeg rasta ali sa stalnim cvatom. Lepi jova odlično uspeva u bašti i u saksijama.  Dovoljno je da sadite po dve biljke u jednu  žardinjeru. Lepi jova se u principu ne orezuje, ali u leto neke grane se mogu osušiti pa ih tada orežite.

lepi jova gajenje u saksijama

Kako se zaliva lepi jova

Nega do jesenjih dana podrazumeva redovno ali ne preterano zalivanje biljke. Višak vode će štetiti jer je lepi jova vodenasta biljka, pa stablo i koren mogu početi da trule usled viška vode.

Drugi naziv lepog jove je „vodenika“ jer ima sočno stablo puno vode. Ipak, pogrešno je mišljenje da lepi jova traži mnogo vode. Zalivajte ga umereno ali redovnom, bez preterivanja jer sledi opasnost od truljenja.

Zalivanje  jednom nedeljno biće dovoljno.

Vrste                           

Lepi jova uglavnom se javlja u dva oblika

  • Lepi jova polegljivog rasta (snažno grananje i nizak rast)
  • Lepi jova uspravnog rasta – poznat pod imenom Šimer (raste u visinu do pola metra)

Kada cveta Lepi jova

Period cvetanja lepog jove  je od sredine aprila, do prvih  mrazeva na jesen. Lepi jova veoma bujno cveta tokom čitave sezone, ali da bi cvetovi bili kvalutetni, u leto treba zaštitu od jakog sunca.

Temperature iznad 16 celzijusovih stepeni pogodne su za brz rast I intenzivno cvetanje. Temperature oko 30 i više stepeni, usporiće cvat lepog jove, ali će cvetovi i dalje biti lepi.

Kako se razmnožava Lepi jova

Razmnožava se uglavnom putem semena. Neke vrste kao što je Spelbaund se razmnožava reznicama. Budite pažljivi prilikom skidanja reznica jer možete uništiti loptastu formu biljke.

Lepi jova – cena sadnica

Cena za jednu odnegovanu sadnicu Lepog jove je oko 150 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts