Goruća ljubav – Ageratum

Ageratum ili Goruća ljubav, latinski naziv (Ageratum houstonianum) je biljka cvetnica koja vodi poreklo iz Latinske Amerike – Perua I Meksika. Latinski naziv u prevodu znači – večna mladost, što simbolizuje dužinu trajanja I svežine cveta. Deo je porodice biljaka  Asteraceae, a u našim krajevima se gaji kao jednogodišnja biljka.

Goruća ljubav se javlja u visokim i niskim varijetetima. Ima oko 30 vrsta ageratuma. Niske vrste rastu od 15 do 20 cm visine i idealne su za rubne delove vrta i ivičnjake. Prelepo izgledaju ako ih posadite u kamenjar ili pored staza u bašti.

Visoke vrste goruće ljubavi mogu da rastu i do 70 cm u visinu I to su vrste koje se gaje za potrebe cvećarstva gde se ova biljka koristi kao rezani cvet. U vazi, ovi cvetovi traju i deset dana.

Ageratim uma listove u obliku srca, sa dlačicama, a cvet je okrugao sa igličastim laticama. Ageratum daje cveće u više boja : plavoj, roze, lila boji, beloj, i to od maja pa dok ne krenu prvi mrazevi.

Visoke vrste goruće ljubavi cvetaju u julu i augustu mesecu. Iz bokora biljke izbija dosta cvetnih dršaka sa 12 do 16 cvetova.

Zbog svog specifičnog izgleda, ovo sezonsko, letnje cveće, koristi se za divne cvetne tepihe u bašti ali i kao ukras balkona.

goruca-ljubav-cvece

Nega ageratuma

Goruća ljubav traži laku propusnu zemlju i redovnu prihranu. Cvet biljke treba da bude zaštićen od jakih vetrova i promaje. Ne podnosi mnogo vode, i prečesto zalivanje, pa ageratim zalivajte pažljivo i mereno. Posle orezivanja, brzo se regeneriše. Ageratum trazi sunčana mesta a dobro će uspevati i u polusenci.

Razmnožavanje

Goruća ljubav se razmnožava semenom I seje se u februaru pod zaštitom od folije ili dela plastične boce, na temperaturi od 18 do 20 stepeni. Profesionalni uzgajivači ih seju u staklenicima. Ageratum se, još dok je pod zaštitom, pikira dva puta, a krajem aprila može se izneti na otvoren prostor. Ulončavanje rasada posle pikiranja vrši se u saksije veličine 8 cm.

Nicanje je relativno brzo, a mlade biljčice je poželjno povremeno orošavati.

Seme goruće ljubavi je toliko sitno da ih je u jednom kilogramu oko 4500 . Klijavost je relativno dobra pa iz 1250 semenki, možemo da računamo na 1000  biljki.

Sme treba samo blago utisnuti u zemlju ili se koristite trikom, pa seme posejte iz posudice za so i biber. Zalivanje nakon toga ne sme biti direktno, jer je seme tako malo da će stradati, najbolje je nežno prskanje i orošavanje.

Cvetanje goruće ljubavi, ili, kako je još zovu – večne ljubavi, počeće za oko 2 meseca od setve.

Goruća ljubav se može razmnožavati I deljenjem bokora, odnosno reznicama.

Uzgoj goruće ljubavi

Uzgoj goruće ljubavi je vrlo rasprostranjen jer ova biljka ne traži posebnu negu i uslove. Može podneti skoro svaki tip zemljišta. Ipak, ne podnosi hladnoću, pa se početak uzgoja odnosi na plastenik ili staklenik. Voli umerenu klimu. Takodje, negujte goruću ljubav tako što ćete rdovno rezati stare cvetove jer tako produžujete cvetanje.

Sadnja ageratuma se vrši kad biljke narastu u visinu od 5 do 8 centimetara.

Ageratum cvece

Vrste goruće ljubavi

U zavisnosti od ukusa i namene, za gajenje izaberite jednu od navedenih sorti goruće ljubavi.

Goruća ljubav poznata po ranom cvetanju je “ Taycoon “ sa cvetovima lila i plave boje.

Srednje sorte visine oko 20 cm su  “ Blue Fields “ i “ Purple Fields „.

Sorte koje su veće visine su “ Blue Horizont “ sa cvetnom drškom od oko pola metra.

Bolesti

Goruća ljubav se uspešno gaji i u kućnim uslovima, ali pazite da se ne desi da zbog nedostatka svetlosti biljka poprimi neugledan izdužen oblik.

Ageratum je vrlo otporan na bolesti i insekte, mada se i to može dogoditi. Grinje vole da napadnu goruću ljubav, ali I odredjene štetočine u vidu gljivica, pa upotrebite tada odgovarajući insekticid ili fungicid.

Ipak, znajte da su bolesti kod ageratuma veoma retka situacija.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts