Kako postati vegan?

Šta znači biti vegan? Ko su vegani? Kako postati vegan? Ako je veganstvo privuklo vašu pažnju zato što ste možda gledali na internetu slike poznatih ličnosti koji promovišu svoj dobar izgled zahvaljujući veganstvu i razmišljate kako da započnete sa tim, daćemo vam neke smernice u ovom tekstu.

Ko je vegan?

Vegan je osoba koja pre svega ne jede proizvode životinjskog porekla. Vegan ne jede meso, ni jaja, niti mleko i mlečne proizvode. Vegan ne jede bilo kakve namirnice životinjskog porekla. Vegan ne jede med. Vegani ne nose krzno, kožu, svilu niti vunu.

Da li je veganska ishrana dobra?

Verovatno mislite da ako izbacite iz upotrebe meso, mleko i jaja i sve te sjajne proteine, nećete svom organizmu osigurati dovoljan unos svih potrebnih vitamina i minerala koji su potrebni da bi vaše telo bilo zdravo i jako.

U veganskoj ishrani ima svega što je telu potrebno – od vitamina A do gvožđa, njihova ishrana može osigurati dobro zdravlje, zato što sadrži belančevi, vlakna, vitamine, minerale i ugljene hidrate.

Kako postati vegan

Belančevine

Dobićete ih iz sojinog mleka, tofu sira, pirinča, testenine, graška, pasulja, orašastih plodova. Obiliju vitaminom D.

Vitamini

Nalaze se u voću i povrću, u raznim vrstama salata, spanaću, prokelju, brokoliju, paradajzu, koji sadrže vitamine A, C, K i deo vitamina B. Vitamin E nalazi se u paprici, maslinovom ulju, orašastim plodovima. Vitamin B12 nalazi se u kvascu.

Minerali

Gvožđe, cink, magnezijum nalaze se u bademima, pirinču, suvim kajsijama i proizvodima od soje.

Proteini

Sojino mleko, spanać, brokoli, kelj, prokelj, pirinač, kikiriki puter, sočivo, tofu, bademi, krompir, hleb od prekrupe, pasulj, ovsena kaša.

Veganska ishrana

Da bi vaše telo bilo zdravo i jako, potrebno je da unesete raznoliku ishranu, a to uključuje proizvode od celog zrna, mahunarke, semenke, koštunjavo voće, puno zeleniša, povrća.

Kalcijum

Da bi imali jake kosti, našem organizmu neophodan je kalcijum, koji se nalazi u zelenom povrću, sojinom ili pirinčanom mleku, tofu siru koji je obogaćen kalcijum sulfatom, kelj, prokelj, bademi, zelje, i naravno, potrebno je da koristite dodatke u vidu suplemenata.Vitamin D

U veganskoj ishrani se ne nalazi vitamin D, ali to se može nadoknaditi dobrim starim izlaganjem sunčevoj svetlosti. Da bi se proizvodnja vitamina D nesmetano obavljala od strane tela, potrebno je da se sunčate petnaest minuta dnevno, četiri do pet puta nedeljno. Takođe, možete kupiti obogaćeno sojino ili pirinčano mleko i sok od pomorandže.

Gvožđe

Dobri izvori gvožđa su tamno zeleno lisnato povrće i pasulj, a mnogo se više apsorbuje ako zajedno sa hranom koja sadrži gvožđe jedete hranu koja sadrži vitamin C. Ima ga u cvekli, blitvi, sočivu, soji, prosu, kelju, grašku, zemlju, suvom grožđu, lubenici, leblebijama.

Masnoće

Ako konzumirate vegansku ishranu, smanjićete rizik od boleti srca i raka. Masnoće dobijate iz oraha, ulja od semenki, avokada, margarina.

Omega-3 masne kiseline

Jedite orahe, tofu, soju, laneno seme.

Koje su dobre zamene za mleko i jaja u veganskoj ishrani?

Banana, jabuke, kukuruzni skrob, tofu, pirinčano mleko, orah mleko, sojin sir.

Šta jedu vegani?

Palačinke bez jaja, kolačiće bez jaja, ovsenu kašu, lazanje, voćni frape, salate, supe, pasulj, čorbu od kukuruza, sutlijaš, spanać, pite, ovas, orah, uštipke, prženice od sojionog mleka, kokice, špagete, prebranac, čili, urme, jabuke, smrznuto voće, makarone, prženo povrće, banane, soja viršle, pljeskavice od povrća, kajgana od tofua, soja sladoled, pica bez sira.

Zašto je dobro biti vegan?

Iskustva onih koji su to postali, govore da nakon nekog vremena, pošto su jeli samo voće umesto ugljenih hidrata, nisu više osećali potrebu za slatkišima, pa samim tim, nivo njihove energije u toku dana je bio stabilniji i nisu osećali iznenadne napade gladi. Takođe, smanjila im se potreba da jedu hleb, a više su osećali potrebu za povrćem i salatama. Priliv energije celokupnog organizma uvećao se i do tri puta, samim tim što su osećali stalno potrebu da budu na vazduhu, da se šetaju, bave sportom, budu u prirodi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts