Kako na prirodan način ublažiti menstrualne bolove

Menstrualni bolovi javljaju se kod većine žena. Intenzitet bolova varira od žene do žene. Pored bolnog trbuha i ledja mogu se javiti i glavobolja, mučnina i povraćanje. Glavni faktori za njihovo javljanje su hormoni ali postoji i niz drugih faktora kao što su nedostatak vitamin i minerala, preslana hrana i velike količine alkohola i kofeina.

PRIMARNI I SEKUNDARNI BOLNI GRČEVI

Bolni grčevi mogu nastati u stomaku ili karličnom delu pre ili u toku menstruacije. Postoje 2 tipa bolnih grčeva: primarni i sekundarni.

Primarni grčevi se obično javljaju kod adolescenata, a kod većine žena nestanu posle porodjaja. Ovi grčevi nisu uzrokovani bolestima reproduktivnih organa.

Sekundarni grčevi uzrokuju bolesti ženskih reproduktivnih organa kao što su tumori, miomi, bolesti grlića materice i sl. Mogu biti slabi, srednji i jaki. Slabi izazivaju nelagodnost u predelu karlice. Srednji pored nelagodnosti izazivaju mučninu, povraćanje i nadutost. Jaki, pored jakog bola u stomaku , izazivaju i jake bolove u ledjima i nogama i glavobolju. Ovi grčevi traju od 2 – 7 dana.

Najdelotvorniji prirodni čajevi za probleme sa menstrualnim bolovima su čaj od lišća maline i čaj od djumbira.

menstrualni bolovi

ČAJ OD MALINE

Sprema se tako što lišće maline prokuvate kratko u vodi,poklopite I stavite da odstoji desetak minuta, ocediti i popijete.

ČAJ OD DJUMBIRA

Sprema se tako što se koren djumbira očisti i iseče. Kratko se prokuva u vodi i ostavi poklopljen dvadesetak minuta. Posle toga popiti.Po želji možete dodati limun i med.

Menstrualne bolove može umanjiti i:

  1. Lagana fizička aktivnost koja će osloboditi endorphin ( hormon sreće) koji je prirodni analgetik, popraviti raspoloženje,pojačati cirkulaciju i umanjiti nadutost ( mirovanje i sedenje  mogu zgrčiti mišiće još više i izazvati još više bola u stomaku ).
  2. Unošenje što vise voća, povrća, celog zrna žitarica, a smanjen unos alkohola I kofeina. Orasi, semenke lana, suncokreta, bundeve mogu pojačati lučenje hormona za kontrakcije. Hrana bogata magnezijumom, kao što su spanać, sušeno voce, jogurt, grašak i pasulj,  pomaže poboljšanju tonusa mišića i prirodno djeluje na opuštanje mišića. Uzimanje što više namirnica kao što su losos, tunjevina, skuša jer sadrže linolensku kiselinu,  zdrave masne kiseline  koje pomažu da se mišići opuste, a izbegavati mlečne proizvode, zasićene masti i namirnice životinjskog porekla  jer su bogate arahidonskom kiselinom koja može pojačati grčeve.
  3. Izbegavanje stresnih situacija.
  4. Stavljanje toplih obloga na stomak će opustiti mišiće i ublažiti grčeve.
  5. Piti što više tečnosti kao što je  limunada, biljni čaj,  supa i sl, jer ćete tako pojačati protok krvi, što opušta mišiće.
  6. Pijte sok od ananasa jer on  sadrži bromelain, koji  takodje opušta mišiće.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts