Ford Fiesta 1.4 TDCI

Model Ford Fiesta 1.4 TDCI spada u red onih automobila koji oduševljavaju sportski orjentisane vozače, barem kada je dizajn ovog modela u pitanju. Ali, ono što predstavlja prednost ovog modela u odnosu na ostale svakako je savršena kombinacija sportskog izgleda i elegancije, što Ford Fiesta 1.4 TDCI nesumnjivo svrstava u red poželjnijih automobila za vozače oba pola.

Ovaj automobil je četvrti generacija modela čuvene Fordove Fieste, a posebno je zanimljiv podatak da se model Ford Fiesta 1.4 TDCI samo u nijansama razlikuje na tri najveća tržišta : evropskom, američkom i azijskom.

Zanimljiv, takozvani kinetički dizajn koji je glavna karakteristika ovog Fordovog modela je prvi put zvanično predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi, 2008. godine. Zahvaljujući upravo tom dizajnu, Ford Fiesta 1.4 TDCI ima karakteristike i sportskog i elegantnog automobila, koje su savršeno ukombinovane. Inspiracija za dizajn ovog modela je pronađena u modelu “ Kinetic “ Focus, pa otuda i naziv kinetički.

Ford Fiesta 1.4 TDCI

Karakteristike

Za izradu ovog modela je korišćena platforma modela “ Mazda 2 „, te su spoljne karakteristike modela Ford Fiesta 1.4 TDCI gotovo istovetne prethodnom modelu, ali za razliku od njega Ford Fiesta 1.4 TDCI je čak 40 – ak kilograma lakši.

Dimenzije ovog modela su umnogome nadmašile svog prethodnika, pa je tako Ford Fiesta 1.4 TDCI sada dužine 3,95 metra. Dimenzije automobila su : širina ovog modela je 1,72, visina 1,48 metara, a međuosovinsko rastojanje je 2,49 metara. Zapremina prtljažnika je 285 litara.

Karoserija Ford Fiesta 1.4 TDCI je izuzetno dinamična, što posebno naglašavaju dizajnerske linije koje su primetne na haubi i vratima. Zadnji spojler je integrisan u gornji deo vrata, a blatobrani su izraženi, što predstavlja vrlo važne karakteristike ovog modela.
Sportski dizajn ovog modela je naročito uočljiv na zadnjem delu automobila.

Prosečna potrošnja je 4,2 litra na pređenih 100 kilometara na otvorenom putu, a na 100 kilometara vožnje po gradu potrošnja je u proseku između 5 i 6 litara.

Performanse – Ford Fiesta 1.4 TDCI može da razvije maksimalnu brzinu od 160 km/h, dok je ubrzanje od 0 do 100 km/h 14 sekundi.

Elektronika ovog modela je na visokom nivou, a od dodatne opreme model Ford Fiesta 1.4 TDCI ima i flex paket 11 i centralni naslon za glavu na zadnjim sedištima.

Dimenzije guma su 195/50 R15, sa 15 – inčnim felnama od lake legure.

A evo još nekih karakteristika modela Ford Fiesta 1.4 TDCI : tip motora je Turbo – dizel, Common – rail ubrizgavanje, zapremina motora je 1.398 cm³, zapremina rezervoara je 45 litara, dok je ukupna masa automobila je 1. 150 kilograma.

Enterijer

Kada je u pitanju enterijer ovog modela, mnogi smatraju da je model Ford Fiesta 1.4 TDCI najpre namenjen mlađim osobama. Instrument tabla je vrlo pregledna, a centralna komanda, odnosno dugmići na njoj podsećaju na određene modele mobilnih telefona, uzevši u obzir da su dugmići koncentrisani oko centralne komande.
Enterijer je urađen od kvalitetnih materijala, dobre završne obrade, a instrument tabla je vrlo lepo dizajnirana i za oko i za dodir.

ford fiesta enterijer

Prednji deo automobila je vrlo prostran, dok se za zadnji baš i ne može to reći. Međutim, upravo ovim svojim potezom je Ford Fiesta 1.4 TDCI savršen izbor i za vozače koji su izuzetno visoki, jer će se u ovom modelu sigurno osećati prijatno.

Volan ima mogućnost podešavanja u dva položaja, a za razliku od prethodnog modela, model Ford Fiesta 1.4 TDCI ima ručicu menjača koja je postavljena na moziciju za 30 mm višu, što znatno olakšava vožnju.

Održavanje

U principu, kod većine automobila modela Ford Fiesta 1.4 TDCI održavanje spada u red manjih troškova, to jest mahom je potrebno samo redovno održavanje, koje podrazumeva kontrolu i zamenu filtera za ulje, filtera za vazduh, polen filtera i filtera goriva. Takođe, redovno održavanje podrazumeva i eventualnu zamenu klinastog i zupčastog kaiša, te vodene pume, što zna da poveća cenu održavanja.

Korisnici modela Ford Fiesta 1.4 TDCI mahom preporučuju da se redovno održavanje vrši u ovlašenom servisu “ Ford “ – a, koji je možda za nijansu skuplji od drugih, ali ne razmišljate da li ste stavili originalne ili polovne delove, a i dobro je poznat podatak da ovlašćeni servisi daju dužu garanciju u odnosu na one servise koji nisu za to ovlašćeni.

Najčešći kvarovi

Iako za ovaj model važi da je prisutna niska stopa kvarova, svakako je preporučljivo proveriti servo uređaj, koji je vrlo skup za održavanje, pa se gotovo uvek preporučuje njega proveriti pre kupovine modela Ford Fiesta 1.4 TDCI. Naravno, ukoliko kupujete polovan automobil.

Model Ford Fiesta 1.4 TDCI spada u automobile koji su jeftini i jednostavni za održavanje, no najčešći kvarovi se odnose na vodenu pumpu, ali i polenski filter, koji često može dovesti do curenja vode u kabinu.

fiesta kvarovi

Cena modela Ford Fiesta 1.4 TDCI

Cena modela Ford Fiesta 1.4 TDCI sa navedenom dodatnom opremom je 12. 480 evra u Hot Magenta metalik boji.
Ukoliko se odlučite za neku jeftiniju metalik boju, cena je nešto niža i iznosi 12. 290 evra. Ova cena uključuje o sve dažbine, poput : PDV – a, carine i transportnih troškova.
Za model Ford Fiesta 1.4 TDCI sa troja vrata početna cena je bila 8. 990 evra.

Utisci i iskustva kupaca

Utisci ljudi koji su vozili ili voze ovaj auto su mahom pozitivni. Gotovo svi su oduševljeni relativno malom potrošnjom goriva, ali i ulja. Mahom se ističe pouzdanost, te retki kvarovi ovog modela. Takođe, utisci korisnika su da je Ford Fiesta 1.4 TDCI idealan auto za grad, jer je relativno mali, a saglasni su i da je pogodan za prevoz recimo tročlane porodice i za duža putovanja.

Većina korisnika navodi da je prednji deo izuzetno komforan, iako Ford Fiesta 1.4 TDCI spada u male automobile, ali zadnji deo i nije u tolikoj meri komforan. Jedna od češćih zamerki na ovaj model automobila jeste zapremina prtljažnika, koja bi prema mišljenju korisnika mogla biti i veća.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts