Kako se izboriti sa menstrualnim bolovima, bez tableta?

Početak menstrualnog ciklusa ume da bude veoma neprijatan a često i bolan. Zapravo kod svake žene simptomi su različiti. Uglavnom su to bolovi u donjem delu stomaka, nervoza, malaksalost… Kada uzmemo u obzir sve promene koje se u tom trenutku dešavaju u telu, čudno je kako posledice nisu i gore. To samo govori o tome koliko žene moraju biti phihički i fizički jake da svaki mesec prolaze kroz ovaj proces.

I dok neke pripadnice lepšeg pola ne osećaju ništa, većina se žali na bolove u stomaku. Iako tableta može da ublaži bolove, nekada je bolje okrenuti se prirodi i odmoru, jer tablete nisu najpoželjnije rešenje.

KAKO NASTAJU MENSTRUALNI BOLOVI?

Nije još uvek sto odsto utvrđeno zašto nastaju menstrualni bolovi. Smatra se da je nastaju usled velikog i ograničenog protoka krvi, najčešće i sa krvnim ugrušcima. Organičen protok dalje prouzrokuje kontrakcije materice, što rezultira bolovima.

Osim bolova u stomaku možete biti malaksali, a javljaju se glavobolje i nesvestica.

Kako da se izborite sa menstrualnim bolovima a da ne uzimate tablete
Kako da se izborite sa menstrualnim bolovima a da ne uzimate tablete

MENSTRUALNE BOLOVE UBLAŽITE ODMOROM.

Odmor je najbolji lek za sve, pa i u ovom slučaju. Ukoliko ste u mogućnosti, prvi dan menstrualnog ciklusa, odmarajte dok se bolovi ne ublaže. popijte neki čaj, sklupčajte se u krevet i pokrijte toplim ćebetom. Odspavajte, a moguće je da ćete spavati duže nego što inače spavate popodne. Nemojte se opterećivati tog dana obavezama, vaš organizam je umoran i tog dana mu je potrebno više odmora nego inače.

U SLUČAJU BOLNIH MENSTRUACIJA POSETITE LEKARA. PAZITE NA SVOJE ZDRAVLJE!

Ukoliko su vam menstraucije nekoliko puta zaredom bile bolne, a pre toga niste imali sličnih problema, razmislite o poseti lekaru. Ovaj savet se dodatno preporučuje devojkama u adolescentskom dobu, koje tek počele sa menstrualnim ciklusima, jer po sredi može da bude i neki problem, kao na primer zadebljanje materičnog zida ili nešto slično.

Nemojte nositi kratke majice tokom hladnih dana, možete se prehladiti a tada su menstrualni bolovi jači. Takođe nije dobro da idete bose ili sedite na hladnim površinama, čak ni tokom leta. I ovakve situacije mogu imati velike posledice. Osim bolova lako ćete dobiti odliv ili čak neku upalu. Dakle vodite računa šta oblačite.

Ukoliko dođe do drastičnih temperaturnih razlika i promene vremenskih prilika, takođe očekujte da će vam ciklus kasniti, poraniti ili biti bolniji nego inače.

U slučaju da se bolne mestruacije pojave, a ranije ih niste imali, posetite lekara.
U slučaju da se bolne mestruacije pojave, a ranije ih niste imali, posetite lekara.

ZDRAV ŽIVOT BEZ MENSTRUALNIH BOLOVA

Ključna stvar za rešenje menstrualnih bolova je zdrav život. To prvenstveno podrazumeva život bez stresa. Studija sa Harvarda, kaže da žene, koje su opuštenije prema problemima i svakodnevnim obavezama, u većini nemaju bolne menstruacije. Stres često prouzrokuje neravnotežu hormona, čiji je rezultat bol tokom menstrualnig ciklusa.

Dame koje se bave sportom i koje su fizički aktivnije takođe nemaju bolne menstruaije. Fizički aktivnije žene su manje pod stresom, samim tim imaju i manje problema sa bolovima. Ukoliko ste pušač smanjite cigarete, a višak kilograma takođe može biti problem.

Vodite zdrav život
Vodite zdrav život
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts