Kako negovati suvu kožu?

Nega suve kože ne mora biti komplikovana ako dobro upoznate vašu kožu u ako znate da izaberete pravi proizvod namenjen suvoj koži. Suva, zategnuta koža postaće nežna i sjajnija ako se držite saveta o pravilnom tretiranju, redovno nanosite hranljive maske i izbegavate agresivne sapune.

Suvu kožu karakterišu nedostatak vlage i lipida. Suva koža je zato gruba, hrapava, bez sjaja I sa manje elastičnosti. Osobe sa suvom kožom imaju I problem neprijatne zategnutosti, naročito nakon umivanja, a javljase I svrab. Problem suve kože podrazumeva I osetljivost na sunce, prašinu, jaku hladnoću ali I vrućine.

Kako negovati suvu kozu

Uzroci suve kože

Suva koža najčešće je posledicagena, odnosno naslednog faktora. Takodje, suva koža može biti simptom neke bolesti. Slaba proizvodnja lipida I loša sposobnost kože da zadrži vlagu takodje dovodi do suve kože. Posledice mogu biti, zbog osetljivosti, lakša barijera za za prodor bakterija.

Prečesto umivanje agresivnim sapunima mogu da budu uzroci suve kože.

Kako negovati suvu kožu

Pogrešne navike u čišćenju i nezi mogu dodatno pogoršati stanje kože. Izaberite prave preparate koji odgovaraju vašoj koži. Ne preterujte u čišćenju kože I sa pilinzima.

Lice je dovoljno umiti ujutru I uveče. Izbegavajte sapune jer nečistoće nekad može ukloniti I samo voda.

Ako imate suvu kožu celog tela, ne samo lica, nemojte se predugo tuširati. Koristite uljane kupke jer će nahraniti kožu I smanjiti isušivanje. Nemojte se umivati ni tuširati pretoplom vodom jer tako oštećujete lipide. Idealna temperatura vode za pranje je  između 32˚ i 35˚C.

Posle nanošenja kupke I sapuna, kožu  treba temeljno isprati čistom vodom, tako da ne ostanu tragovi sredstva . Izuzetak su uljne kupke, kod kojih je dozvoljeno da na koži ostane mali sloj ulja na vašoj koži.

Za posebno  osetljivu kožu lica treba koristiti proizvode kao što su mleka, kreme i ulja. Toniziranje posle čišćenja je preporučljivo, ali  blagim tonicima koji ne sadrže alkohol.

Obavezno koristite mleko za telo.Ali,  ako koža zateže ili svrbi  i posle nanošenja mleka, promenite proizvod I nadjite onaj koji vam odgovara.

Praktični savetinega suve koze

Proizvod za negu u malim količinama

Umesto da  odjednom nanesete veliku količinu, bolje je proizvod za negu nanositi u malim količinama. Kružnim pokretima I blagim masiranjem utrljajte ga u kožu, a višak uklonite papirnom maramicom.

Nega  posle čišćenja je najbolja I najdelotvornija. Posle pilingana primer, obavezno utrljajte mleko koje odgovara vašoj koži.

Potrebe za negom su različite

Ako imate mešovitu kožu sa suvim predelima, proizvode koristite parcijalno. Proizvode za suvu kožu nemojte nanositi na obično masnu “T zonu”-čelo, nos I bradu.

Alergije

Moguće je da, ako ste vlasnik suve kože, imate veću podložnost alergijama na neke komponente krema ili mleka za negu. Utvrdite naštaste alergični I izaberite proizvode bez veštačkih konzervanasa koji su najčešći alergeni. Hipoalergeni su najbolji izbor jer u njima nema sintetičkih parfema, boja I drugih agresivnih supstanci.

Prirodne maske

Priuštite sebi povremeno maske za lice od meda, mleka, maslinovog ulja. Kombinujte ove sastojke kako vam odgovara. Možete napraviti masku I samo od jednog celog jajeta, ili prosto namazati lice maslinovim uljem koje ćete nakon 20 minuta isprati mlakom vodom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts