Hajduk Stanko, Janko Veselinović

Autor: Janko Veselinović
Književni rod: epika
Književna vrsta: roman

Ko je bio hajduk Stanko Aleksić?

Da odgovorimo na često postavljano pitanje odmah na početku: Da, glavni junak romana Janka Veselinovića je zaista postojao. Reč je o istoimenom junaku, koji je zaista rodom iz Crne Bare. I on jeste bio hajduk, ali izgleda nije bio ni blizu onakvom liku kako ga je opisao čuveni srpski pisac. Naime o Stanku Aleksiću postoje mahom oprečna mišljenja, a sve zbog toga što je pisac samo iskoristio lik ovog hajduka kako bi stvorio književni lik.

Pravi hajduk Stanko je, kažu bio vrlo rđav čovek, koji je često pljačkao čak i svoje sunrodnike. Smatra se da je upravo zbog svojih zločina bio gonjen od tadašnje vlasti, te ga je patrola vožda Karađorđa sačekala u zasedi u Popovića sokaku Crne Bare, gde je i ubijen.

Šta je laž, a šta istina, verovatno nikada nećemo saznati. Zato je najbolje ostati pri mišljenju da je istorijska ličnost hajduk Stanka Aleksića bila samo osnov za izgradnju književnog junaka. I ne upuštati se u dalju diskusiju: da li je bio dobar ili loš čovek, da li je pisac u pravu ili ne i slična pitanja, koja nas mogu samo odvesti na drugu stranu.

Tema lektire “Hajduk Stanko“

Tema romana “ Hajduk Stanko “, Janka Veselinovića je borba glavnog junaka…borba za opstanak, borba za ljubav, te borba sa samim sobom.

Mesto i vreme radnje

Radnju romana “ Hajduk Stanko “, Janko Veselinović je smestio u Srbiju, tačnije Srem, na početak 19. veka.

Analiza lektire “Hajduk Stanko“Hajduk Stanko, Janko Veselinovic

Roman “ Hajduk Stanko “ je prvenstveno istorijski roman. Mada se često čuju oprečna mišljenja o liku glavnog junaka lektire. Ono što svakako treba imati na umu, jeste da je stvarni lik hajduk Stanka Aleksića, bez obzira kakav on bio zaista, samo poslužio srpskom piscu da stvori književni lik. Nigde pisac nije naveo da je to taj i taj hajduk Stanko i da on stoji iza toga da su ovog junaka zaista krasile te osobine, zato mi nije baš najjasnije oko čega ljudi polemišu. Dakle, da ponovim još jednom: hajduk Stanko Aleksić je čovek koji je zaista postojao, a koga je srpski pisac Janko Veselinović uzeo kao uzor za izgradnju lika istoimenog književnog junaka.

U lektiri “ Hajduk Stanko “, Janko Veselinović prikazuje junačku borbu srpskog naroda protiv turskog zuluma.

Pored toga, pisac opisuje i jednu veliku ljubav, koja u nekim trenucima izgleda gotovo neverovatno. Ali i izdaju najboljeg prijatelja, koja pored ostalih neprijatnih događaja, dovodi do promene psihološkog stanja glavnog junaka.

Kako je Janko Veselinović jedan od pripadnika romantičarskog pravca u književnosti, njegovi likovi su prikazani u klasičnoj “ crno – beloj “ varijanti. Odnosno, prisutno je preterivanje u obe varijante: pozitivni likovi poseduju izuzetno mnogo pozitivnih osobina, a negativni likovi izuzetno mnogo negativnih. Ali, to je jedna od karakteristika pravca kome pripada.

Analiza lika “Hajduk Stanko“

Glavni junak lektire “ Hajduk Stanko “, kako joj i sam naziv kaže je istoimeni hajduk. Rodom iz Crne Bare, bio je jedan od najhrabrijih meštana. Na samom početku romana, Stanko je prikazan kao nežan mladić, dobro vaspitan, vredan i poznat po svojoj umerenosti i sprmnosti da oprosti gotovo svakome sve loše.

Imao je najboljeg prijatelja, Lazara kome je verovao kao bratu rođenom i želeo mu sve najbolje. Međutim, sticajem loših okolnosti, dolazi do sukoba među njima, nevini Stanko biva optužen za nešto što nije uradio i u njemu se događa preobražaj. Glavni junak romana je sada pun mržnje, besa i želje za osvetom.

Njegov gnev je bio toliko veliki da ga je u jednom trenutku umalo ubio. Ali, istovremeno, iako gnevan gotovo prema svima, u Stankovom srcu ima puno ljubavi za voljenu ženu. Jelicu Stanko voli svim svojim bićem i upravo ta ljubav je opisana kao protivteža svoj srdžbi i zlu koje se našlo u njegovom srcu.

Prepričano delo “Hajduk Stanko“ za pismeni sastav

Ukratko, u lektiri “ Hajduk Stanko “, Janko Veselinović opisuje period života jednog hajduka, a na globalnom planu daje sliku života srpskog čoveka pod turskim jarmom. Roman prati događanja u životu Stanka Aleksića, koji je bio jedan od omiljenih stanovnika Crne Bare, poznat po svojim dobrim osobinama.

Međutim, nakon velikog razočarenja u svog najboljeg prijatelja i nepravedne i neosnovane optužbe, ovaj junak doživljava preobražaj i srce mu se puni srdžbom, gnevom i željom za osvetom. Stanko je sada ljut na sve, pa čak i na celo selo, te se zaklinje na osvetu svima.

Zato je krenuo u borbu protiv Turaka, koje je smatrao izvorištem svoje nesreće i glavnim krivcima za bes koji oseća. I tako, nekadašnji mladić vredan svake hvale, sticajem ružnih životnih okolnosti postaje osvetnik.

Jedino što je donekle pozitivno u njegovom sadašnjem ponašanju, jeste ljubav prema ženi. Jelicu je Stanko voleo više od svega i od svih, pa ne čudi što se čitalac ipak potajno nada da će hajduk Stanko postati makar sličan onom mladiću kakav je bio pre tolikih razočarenja, nakon što se oženi svojom Jelicom. Međutim, ne biva tako…Nakon ženidbe, Stanko se pridružuje srpskim borcima protiv turskog ugnjetavanja, želeći da zaštiti i svoju zemlju i svoju ženu i decu, ali i ostale stanovnike tadašnje Srbije. Iako svestan posledica svoje odluke, Stanko je srećan jer će život dati za svoju otadžbinu, ali je istovremeno i tužan jer nije uspeo da voli Jelicu onoliko koliko misli da ona zaslužuje, a nije uspeo ni da spase zemlju od turskog ugnjetavanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts