Aerius tablete – lek protiv alergije

Antihistaminici su lekovi za alergiju, i vrste su lekova koji su često podložni usavršavanju pa tako danas ima dosta ovih medikamenata nove generacije koje označavaju njihov bolji kvalitet i efikasnost. Ipak, važno je znati da i dalje neki od njih mogu izazvati neka neželjena dejstva kao što su pospanost i umor.

Aerius tablete, pomažu u prevenciji i smanjenju simptoma sezonskih alergija. Antihistaminici su više pogoni za prevenciju nego za lečenje alergijskih bolesti. Delotvorni su i kod svraba usled uboda nekih insekata. Deluju obično nakon 30 minuta od uzimanja a učinak im je od 4 do 6 sati.

Kreatori novije generacije ovih lekova trude se da oni imaju manje nuspojave, jer recimo, iskustva nam govore, da su ovi medikamenti pre desetak godina gotovo obavezno izazivali takvo stanje pospanosti da je bilo skoro nemoguće raditi i obične dnevne poslove.

Aerius tablete

Za razliku od lekova koji se mogu izdavati bez recepta, Aerius se uzima uz recept lekara. Delovanje aktivne supstance – desloratadin-a je takvo da utiče na smanjenje simptoma alergijskog rinitisa kao što su suzne oči i kijavica. Tablete se uzimaju uz obrok ili na prazan želudac sa vodom.

Uputstvo za upotrebu Aerius tableta

Doziranje – Odrasli i adolescenti ( od 12 godina i više) treba da uzimaju jednu tabletu jednom dnevno, na prazan želudac ili uz obrok uz čašu vode. Doktor će bliže ustanoviti od kog tipa alergijskog rinitisa bolujete pa će u sladu s tim, odlučiti koliko dugo treba da uzimate Aerius tablete.

Kako deluju

Aerius tablete pomažu u kontroli alergijske reakcije i njenih simptoma. Ublažavaju simptome kao što su upala nosnih puteva uzrokovana alergijom, na primjer, kod alergije na grinje, svrab nepca i nosa, crvenilo očiju i suzenje…

Aerius tablete takođe se upotrebljavaju za ublažavanje simptoma povezanih s urtikarijom odnosno kada nastupe promene na koži zbog alergije, kao što su koprivnjača i svrab kože. Simptomi će tako biti ublaženi što će Vam pomoći da nastavite s normalnim dnevnim aktivnostima i da normalno spavate.

Oprez – Ne uzimajte Aerius tablete ako ste preosetljivi na desloratadin, loratadin ili na bilo koji od ostalih sastojaka leka.

Aerius tablete za decu

Aerius tablete se koriste za odrasle i adolescente iznad 12 godina starosti, tako da nisu namenjene deci.

Kontraindikacije

Aerius tablete se uzimaju uz posebne mere opreza ako imate oslabljenu funkciju bubrega. U tom slučaju obavezno potražite savet lekata. Aerius tablete s nemaju poznate interakcije s drugim lekovima. Aerius tablete sadrže laktozu, pa ako znate da Vaš organizam nije tolerantan na neke šećere, obratite se lekaru pre početka terapije ovim lekovima. Takodje, obratite se lekaru i ako su vam navike takve da je alkohol piće koje često konzumirate.

Trudnoća i dojenje

Pitajte Vešeg lekara ili farmaceuta za savet prije uzimanja bilo kakvog leka za vrijeme trudnoće ili dojenja. Ako ste trudni ili dojite, ne preporučuje se uzimanje Aerius tableta.

Neželjeni efekti

Ako ih uzimate u preporučenoj dozi, Aerius tablete ne bi trebalo da izazovu pospanost ili smanjenje budnosti. Ali, ipak, vrlo retko se desi da se oseti pospanost, pa imajte to u vidu jer to može uticati na sposobnost pri upravljanju vozilima ili mašinama.

lek za alergiju

Trajanje lečenja

Ako bolujete od intermitentnog alergijskog rinitisa, a to je kada su simptomi prisutni manje od 4 dana nedeljno i manje odmesec dana, doktor će Vam dati preporuku o dužini lečenja. Dugotrajnije lečenje je moguće u slučaju da imate simptome koji jako dugo traju, jači su i češći.

U svakom slučaju, dužina lečenja razlikuje se od bolesnika do bolesnika pa zato sledite uputstva svog lekara.

Napomene- Ako ste slučajno uzeli više leka nego što je propisano, nebi trebalo da imate ozbiljnih problema , ali u slučaju da osećate dodatne tegobe, obratite se lekaru. Ako ste zaboravili da u odredjeno vreme uzmete Aerius tabletu, uzmite je što pre moguće, a zatim lek nastavite da uzimate prema uobičajenom rasporedu. Nikako nemojte uzimati duplu dozu kako biste nadoknadili propuštenu.

Nuspojave

Kao i svi drugi lekovi, tako i Aerius tablete mogu izazvati nuspojave. Umor, suva usta i glavobolja mogu se desiti kod odraslih dok je kod adolescenata, najčešća nuspojava glavobolja. Jako retko su zabeležene sledeće nuspojave – teške alergijske reakcije (otežano disanje, peckanje, svrab, koprivnjača, otok) , osipi, ubrzano kucanje srca, bol u stomaku, mučnina ,povraćanje, nadražen želudac, nesanica, bol u mišićima, halucinacije, upala letre… U svakom slučaju, ako primetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavestiti lekara ili farmaceuta.

Aerius tablete čuvajte van domašaja dece i na temperaturi do 30 C.

Sastav

Aktivna supstanca je desloratadin, 5 mg, a pomoćne supstance su kalcijum hidrogenfosfat dihidrat, celuloza, mikrokristalična, kukuruzni skrob i talk; zatim, laktoza hidrat, hipromeloza, titanijum dioksid, makrogoli 400, indigotin (E132)), film za oblaganje koji sadrži vosak.

Aerius 5 mg tablete pakovane su pojedinačno u blistere, u kutije sa 10 ili 30 tableta a proizvođač tableta koje su na našem tržištu je farmaceutska kompanija „SP Labo N.V.“ iz Belgije.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje pri lečenju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts