Klivija (sobno cveće) – nega i uzgoj

Sobna biljka klivija

Klivija, latinski naziv (Clivia miniata) je jednogodišnja biljka koja je vrlo zahvalna za održavanje jer je skoro neuništiva. Ovo cveće cveta krajem zime u bogatim narandžastim i crvenim cvetovima.

Jednom godišnje, u proleće, pojavljuje se stabljika sa cvetovima u vidu trubica koji daju punu lepotu ovoj egzotičnoj tropskoj lepotici, koja se kod nas gaji kao sobna biljka.

Klivija je poreklom iz južne Afrike, a u Evropu je preneta početkom 19. veka.

Raste u visinu od oko pola metra, a po godini dobija oko 5 listova. Cvetovi su u cvastima od njih 10 do 20 na dugim cvetnim drškama.

Kad kupujete kliviju, obratite pažnju da listovi budu zdravi, tamnozeleni I bez oštećenja. Takodje, pupoljci u središtu biljke ne smeju biti oštećeni.

klivija cvece

Gajenje i nega

Klivija cveta tokom februara i marta i kad precveta treba da se odstrani cvetna drška jer tako se neće formirati seme koje biljci oduzima hranljive materije koje su joj potrebne. Ako ne otklonite cvetnu dršku, biljka vam sledeće godine neće cvetati.

Kliviji prija severna strana i, za uzgoj, mesto zaštićeno od jakih sunčevih zraka.

Tokom prvih zimskih dana kliviju držite na hladnom mestu, sa  temperaturom od oko 10 stepeni. Kada počnu da se vide cvetni pupoljci, tada je treba premestiti u topliju prostoriju sa temperaturom od oko 15 stepeni.

Zalivanje

Starijim klivijama zalivanje treba polako smanjivati od avgusta do oktobra. Tokom novembra i decembra zajivajte je jednom na 20 dana i to sa veoma malo vode.

Jače i obilnije zalivanje potrebno je na proleće i u leto tokom intenzivnog razvoja i izbijanja pupoljaka u februaru mesecu. Pre početka cvetanja možete je malo poprskati po listovima.

Održavanje

Kliviju treba prihranjivati tečnim gnojivom za biljke cvetnice od marta do septembra, kao i u februaru kada se formiraju cvetni pupoljci.

Vlažnost vazduha koja je visoka prija klivijama. Zato biljku stavite u veću tacnu sa vlažnim kamenčićima i malo vode na dnu.

Klivija uzgoj i nega

Presađivanje

Mlade klivije se presađuju svake godine na proleće kad stane cvetanje, i to u za broj veću saksiju. Zrele starije biljke ne treba presadjivati već je dovoljno da im se na dve godine promeni površinski sloj zemlje u saksiji.

Za to je najbolje koristiti supstrat od mešavine komposta sa ilovačom i peskom.

Razmnožavanje

Klivija se može razmnožavati deljenjem velikih biljaka, odnosno, odvajanjem mladica nakon cvetanja, a može se razmnožiti i semenom. Odrasle biljke se dele u proleće tako što ćete ih izvući iz saksije i pažljivo razdvojiti. Nožem izdvojite mladicu sa korenom i onda sledi sadnja u saksiju, sa mešavinom treseta i peska.

Mlade biljke moraju imati najmanje četiri lista i dobro razvijen koren. Kada im se koren dobro razvije, sledi presadjivanje mladih biljaka u zemlju sa sobne biljke.

Razmnožavanje klivije semenom je komplikovanije. Biljke koje se dobijaju iz semena ne daju uvek cvetove koje ima matična biljka, a I kvalitet će im se znatno razlikovati od kvaliteta biljke roditelja. Cvetanje ovako uzgojenih biljaka može se očekivati tek za 3 godine!

Seme se inače seje iz ploda klivije a najbolje je da ga uzmete tek kada plod ima crvenu boju.

Bolesti

Klivija može da strada ako je stalno premeštate .

Takodje, da se ne bi sušila ili trulila, obratite pažnju na temperaturu koja zimi treba da bude od 8 do 12 stepeni, i malo veća – oko 18 kada se u februaru jave pupoljci. Neće se dobro razviti ako u tom osetljivom periodu ne poštujete preporučenu temperaturu.

Najčešća greška u uzgoju je preterano zalivanje i orošavanje. Opadaće listovi ili neće biti kvalitetnih pupoljaka ako ima previše vlage.

Cena biljke kilvije

Pelcer klivije može se nabaviti za oko 300 dinara a razvijena biljka u saksiji košta oko 1300 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts