Kako sprečiti opadanje kose kod žena

Pojačano opadanje kose kod žena uglavnom je posledica genetike, ali i upotrebe agresivnih šampona, preparata za kosu i čestog pranja, dok takodje i izloženost stresnim situacijama ima svoju ulogu.

Dužina životnog ciklusa dlake je od dve do pet godina, a uzroci opadanja kose mogu biti i posledica starenja i obnavljanja vlasi. Najvažnije je da pazite kakvu kozmetiku upotrebljavate za svoju kosu.

Inače, svakodnevno opadanje kose je normalna pojava i ne vodi ka ćelavosti. To je prirodni mehanizam obnove dlaka. Međutim ako se desi da gubite više vlasi nego što rastu nove dlake, taj proces bi trebalo zaustaviti.

opadanje kose

Kako sprečiti prekomerno gubljenje kose?

Koristite blage šampone, a posavetujete se i sa dermatologom o tome koji bi preparati najviše prijali vašoj kosi. Preporučuje se da jednom sedmično na kosu stavite pakovanje od maslinovog ulja.

Ishrana i opadanje kose

Pravilna ishrana  može smanjiti  problem opadanja kose i da poboljša kvalitet dlake. Zato je preporučljivo da jelovnik obogatite  namirnicama poput spanaća, džigerice, suvog voća, da koristite žumance, morske plodove, meso, ribu, integralni hleb, kakao, paprike, pečurke, masline…

Za kvalitet kose su posebno blagotvorni šargarepa, kajsije, paradajz, riblje ulje, kvasac, kupus.

Kamilica kao prirodni lek protiv opadanja kose

Posle pranja, poželjno je da kosu isperete čajem od kamilice. Četiri kašike sušene kamilice, prelijte litrom kipuće vode, pa posle 10 minuta procedite. Kada se prohladi, isperite kosu ovim čajem.

Kopriva

Problem opadanja kose može da spreči i čaj od koprive. Čaj se priprema na isti način kao i čaj od kamilice, ali treba koristiti naizmenično čaj od korena koprive pa čaj od listova koprive.

kopriva kapi

Izbegavajte alkohol

Alkoholna pića utiču na gubitak kose jer usporavaju njen rast. Smanjite količinu alkoholnih pića ili ih potpuno izbacite iz upotrebe.

Prestanite sa pušenjem

Osim poznatih štetnih učinaka nikotina,pušenje takodje smanjuje protok krvi u vlasište, pa i to može da  uzrokuje smanjenje rasta kose.

Proteini

Pošto je kosa sačinjena od belančevina, njihov nedostatak može uzrokovati opadanje. Koristite u ishrani biljne i mlečne belančevine. Jedite pirinač, mahunarke, kukuruz, pšenicu, raž i ječam i pijte surutku.

Vitamin C

Vitamin C je jedan od uslova zdravog vlasišta. Jedite narandže, papriku i limun kad kod možete.

Uticaj stresa

Vitamini B kompleksa su važni za rast kose jer poboljšavaju cirkulaciju i ublažavaju stresne odgovore organizma. Preporučljive su tablete sa celim B kompleksom.

Vitamin E

Vitamin E je još jedan važan nutrijent potreban za rast kose. Jedite zato kikiriki, biljna ulja, semenke, bademe…

Vitamin A

Vitamin A vraća kosi sjaj i vitalnost. Namirnice bogate ovim vitaminom su kelj, tikvice i šargarepa.

Gvoždje

Poznato je da gvoždje potstiče cirkulaciju u vlasištu i tako ubrzava rast kose. Zato uvrstite u ishranu bademe, kajsije, spanać, suvo groždje…

Važnost vode

Voda čini četvrtinu svake vlasi. Potrebno je da pijete najmanje četiri do osam čaša vode dnevno. U spomenutu količinu uračunajte i čaj i nezasladjene voćne sokove.

Hormoni

Žene u menopauzi proizvode manje ženskih hormona, što može da uspori obnovu kose. U tom slučaju mogu da Vam pomognu namirnice poput soje i divljeg jama koje sadrže prirodni estrogen.

Brojni su razlozi opadanja kose. Osim pomenutog stresa i hormonskog dejstva, na obnovu kose mogu da utiču još stanja poput postoperativnog oporavka. Razne bolesti, hemoterapija. Opadanje kose može da uzrokuju i bolesti štitne žlezde, lupus, dijabetes, upotreba hormonskih tableta za kontracepciju, lekovi protiv zgrušavanja krvi, gihta, visokog krvnog pritiska, srčane bolesti i depresija.

Kod mnogih žene primećuje se opadanje kose nakon porodjaja a nekada i u trudnoći. Gljivične infekcije na koži takodje mogu da ubrzaju opadanje kose.

U zavisnosti od razloga i uzroka opadanja kose, gubitak kose može se manifestovati u krugovima, u pečatima, samo na temenu, ili celom vlasištu.

Dodatni saveti

Kad perete kosu, ne koristite previše vruću vodu.

Pre pranja kose, dobro je raščešljajte da posle pranja ne bi bila izlomljena.

Par sati pre pranja kose utrljajte kapi od koprive, kokosovo, orahovo ulje ili ulje od lavande.

Probajte tretman limunom – isperite kosu vodom u kojoj ste prethodno prokuvali listove limuna.

Kad god možete, sušite kosu prirodnim putem a ne fenom.

Izbegavajte često tapiranje kose, presu i feniranje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts