Najbolja sredstva za kućno čišćenje srebra

Ako volite srebrni nakit ili posedujete srebrni escajg, poznato vam je koliko nezgodno može biti kada pocrni i izgubi sjaj. Poznato je da srebro crni zbog hemijskog procesa koji se naziva oksidacija, a brzina tamnjenja srebra zavisi od njegovog kvaliteta odnosno legure. Ukoliko su vam omiljene minđuše ili prsten, lančić pocrnele, ne očajavajte, već probajte neki od naših saveta za čišćenje srebra u kućnim uslovima. Ako ništa ne postignete, uvek možete da nakit odneti u neku zlataru i oni će ga očistiti.

Čišćenje srebra limunom i sodom bikarbonom

Za ovakvo čišćenje potreban vam je jedan limun i kesica sode bikarbone. Limun iseckajte na malo deblje kolutove i istrljajte željeni predmet, a potom ga potopite u posudu sa vodom u kojoj ste prethodno rastopili jednu kašičicu sode bikarbone. Soda bikarbona i limun u kombinaciji za čišćenje daju najbolje rezultate.

Čišćenje srebra pepelom od cigareta

Iako je pušenje štetno, a vi ili neko od vaših ukućana i dalje robuje ovoj nezdravoj navici, možete izvući i nešto korisno. Naime, pepeo od cigareta poznat je kao delotvoran u čišćenju predmeta od srebra. Skupite veću količinu pepela i dodajte malo vode, pa tom smesom istrljate nakit. Videćete, nakit će ubrzo izgledati kao nov.

cicscenje-srebra-pepelom

Čišćenje nakita sirćetom

Sirćetna kiselina slično deluje kao i limun. Komadiće vate potopite u sirće i time istrljajte nakit za bolji sjaj. Pošto sirće ima jak miris koji ostaje dugo, potopite nakit u vodu sa limunovim sokom, koji će neutralisati neprijatan miris sirćeta.

Čišćenje srebra alkoholom

Predmete od srebra možete očistiti i nekom vrstom alkohola i to na sledeći način: u manju posudu napunjenu nekim alkoholom (rakija daje najbolje rezultate) potopite srebni nakit i ostavite da prenoći. Alkohol će u toku noći uraditi svoje, pa će vaš nakit ujutru sijati skoro kao tek kupljen.

Čišćenje deterdžentom za sudove

Sa ovim sredstvom slično je kao i sa pastom za zube – naspite na četkicu i istrljajte. Ali uzmite neki deterdžent koji ne sadrži fosfat, ili ga sadrži manje nego ostali, ili uzmite one u obliku praha za posuđe. Za dobre rezultate možete ostaviti komad nakita neko da prenoći u maloj posudi sa deterdžentom, pa ga onda istrljati.

Čišćenje pomoću paste za zube

Fluorid je dobro sredstvo za čišćenje srebra, a poznato je da ga ima u pastama za zube. Prilikom kupovine obratite pažnju na sadržaj paste i izaberite onu sa više fluorida. Osim paste, naravno, potrebna vam je i četkica (možete koristiti i onu za zube) kojom ćete snažno trljati pocrnele delove sve dok rezultati ne postanu vidljivi. Možda jeste naporno, ali je delotvorno, a ukoliko budete nakit čistili čim primetite da je pocrneo neće vam trebati puno vremena.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts