Rajska ptica (strelicija) – nega i uzgoj

Rajska ptica ili strelicija, latinski naziv (strelitzia reginae) je biljka koja potiče iz tropskih predela Latinske Amerike i Kanarskih ostrva, gde u prirodnim staništima slobodno raste kao divlje cveće.

Ima više vrsta strelicjie, ali je kod nas za gajenje najomiljenija sorta Strelitzia reginae ili, u slobodnom prevodu – kraljičina rajska ptica, zbog svojih vatreno narandžastih cvetova neobičnog jako atraktivnog oblika i izgleda.

Rajska ptica medju najprodavanijim cvećem na svetu

Rajska ptica je jedno od najprodavanijeg cveća na svetu zbog jačine, otpornosti i trajnosti cveta. Cvet u vazi može da traje i bude svež i do 20 dana.

Rajska ptica cvet

Rajska ptica se sve češće gaju kao biljka lončarica. Ima neobične listove koji liče na listove banane a cvetovi su jako trajni i posebne lepote, otvaraju se lepezasto.

Strelicija raste od metra do metar i po u visinu i zato traži dovoljno prostora za normalan razvoj. Omogućite joj prostrano mesto, naročito ako u jednoj posudi gajite više korena ove biljke. Nemojte je držati sa drugim sobnim cvećem u zbijenim redovima.

Održavanje i nega

Rajska prica jednostavna je za uzgoj i ne traži preteranu negu, što je još jedan od razloga njene popularnosti. Treba joj dosta svetlosti ali bez direktnih sunčevih zraka.

Odgovarajuće mesto za držanje rajske ptice je zastakljena terasa ili mali staklenik. Možete je staviti i na neko prostrano mesto pored većeg prozora.

Sadnja rajske ptice obavlja se u saksije ili posude gde možete držati više korena ove biljke. Potrebna vam je obična zemlja za cvetnice kojoj ste dodali malo gline i stajskog djubriva. Jednom nedeljno je potrebna prihrana rastvorom djubriva za sobno cveće.

Zalivanje rajske ptice

Rajska ptica traži umereno zalivanje i to tek kad zemlja počne da se suši. Višak vode posle zalivanja nikako ne sme da ostane u tacni. Poželjno je da u podložak stavite kamenčiće, šljunak ili krhotine, koji će održavati potreban nivo vlage, ali neče dozvoliti direktan kontakt korena biljke sa vodom što može biti pogubno za biljku, naročito ako niste ocedili višak vode iz podloška. Preporučljivo je i orošavanje listova rajske ptice,ali mlakom vodom. Za gajenje joj prijaju umereno topla mesta u stanu. Zimi joj treba omogućiti temperaturu od 13 do 17 stepeni.

Rajska ptica nega i uzgoj

Razmnožavanje rajske ptice

Može se razmnožavati iz semena, ali je taj način komplikovan i dug jer semenu treba dosta vremena do klijanja. Pa i ako uspešno proklija, potrebno je dosta godina da dostigne zrelost kako bi cvetala.

Najbolje je zato kupiti već zrelu biljku jer joj je potrebno oko 6 godina da počne sa cvetanjem, ako ste je dobili razmnožavanjem iz semena. Uzgajivači najčešće primenjuju razmnožavanje deljenjem bokora. U svakom slučaju, čini se da je najbolje da ovaj posao prepustite profesionalnim uzgajivačima.

Cvetanje rajske ptice

Rajska ptica cveta od novembra do proleća. Cele zime će ukrašavati vaš dom! Jedan bokor daje oko 30 cvetova. Ova biljka je dugovečna pa ćete godinama uživati, svake zime, u nesvakidašnjim cvetovima.

Zbog dekorativnosti i trajnosti cveta, rajska ptica je idealna za aranžmane u kombinaciji sa zimzelenim biljkama, četinarima, ukrasnim travama…

Cena rajske ptice

Cena biljke koja je stara dve godine je oko 1000 dinara. Kao rezani cvet, rajska ptica košta 400 dinara po cvetu u cvećarama. Dobavljači je na veće količine prodaju i po ceni od 200 dinara po cvetu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts