Prirodni lekovi protiv gljivica na noktima nogu

Šta je onihomikoza i gde se javlja?

Gljivice na noktima ili onihomikoza danas predstavlja veliki problem mnogim ljudima. Kako na noktima nogu, one se mogu pojaviti i na noktima ruku. Pogoduje im topla i vlažna sredina, pa se na nogana javljaju usled nošenja neadekvatne obuće i čarapa u kojima se stopala pojačano znoje usled nedovoljne ventilacije. Na noktima ruku se mogu javiti ako su ruke dugo i često izložene vodi i nekim deterdzentima. Često se javljaju i ispod veštačkih noktiju ispod kojih se javlja vlaga koja pogoduje razmnožavanju gljivica.

Da li su gljivice opasne?

Iako neki misle da one predstavljaju samo estetski problem, nelečene gljivice mogu biti veoma bolne i izazvati velike probleme, naročito osobama sa dijabetesom ili oslabljenim imunitetom.

Evo nekoliko saveta kako se prirodnim putem rešiti ove „napasti“ :

I  JABUKOVO SIRĆE

Namočite štapić za uši u jabukovo sirće pa njim mažite nokte i ispod noktiju nekoliko puta u toku dana. Ostavite da se sirće osuši, pa tek onda obucite čarape.

lek protiv gljivica na noktima

II  BELI LUK

2-3 čena belog luka oljuštite pa istucajte da dobijete kašu. Ovu smesu nanesite na nokte pa pstavite da deluje pola sata. Posle pola sata isperite noge i dobro osušite pre nego što obučete čarape. Pored toga što je poznat kao najjači prirodni antibiotik, beli luk je veoma uspešan i u lečenju gljivica. Da biste se u potpunosti rešili gljivica treba ga koristiti svaki dan bar mesec dana.

III ORIGANO ULJE

2-3 kapi origano ulja utrljavati 2-3 puta dnevno na nokte (misli se na ulje divljeg origana, a ne onog koji koristimo za začin). Pored toga što je odličan antiseptik, origano ulje je moćan prirodni lek protiv gljivica.

lecenje gljivica na noktima

IV BILJNA MEŠAVINA

U 1-2 l ključale vode stavite 1 supenu kašiku djumbira, kamilice žalbije, origana i sladića pa ostavite da odstoji 10- ak minuta. Potopite noge i držite u tome 15-20 minuta. Dobro ih obrišite i osušite a vrhove nokta i ispod nokta namažite uljem čajevca koje je odlično za suzbijanje gljivičnih infekcija nokta.

gljivice na nogama

NAPOMENA: da biste sprečili razmnožavanje gljivica nosite pamučne čarape koje omogućavaju ventilaciju stopala pa samim tim smanjuju  znojenje. Da biste sprečili preterano znojenje koristite i kupke protiv znojenja. Evo 2 recepta za ove kupke:

I KUPKA OD ŽALFIJE PROTIV ZNOJENJA

Nju ćete pripremiti tako što 50 gr listova žalfije prelijete sa 3 dl ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Procedite pa tom vodicom mažete stopala i ruke.

II KUPKA OD BREZOVOG LISTA PROTIV ZNOJENJA

Nju ćete napraviti tako što u 3 l ključale vode stavite 4-5 kašika brezovog lista pa kuvate 4-5 minuta. Kada se malo prohladi dodate kašiku sode bikarbone. Dobro promešati pa u ovoj tečnosti držati noge 15- 20 minuta.

III KUPKA OD LIMUNA I SODE BIKARBONE

Nju ćete napraviti tako što u 8 šolja vruće vode stavite sok jednog limuna i 2 kašike sode bikarbone pa stopala držite oko 15-ak minuta u tome. Soda bikarbona, koja je poznata kao jedno od najefikasnijih sredstava u borbi protiv neprijatnih mirisa, upiće neugodne mirise, ubiti bakterije i gljivice, a limun će osvežiti miris i suzbiti znojenje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts