Zidni satovi – funkcionalan i dekorativni element za svaki dom

Zidni satovi, osim svoje funkcije, odavno predstavljaju nezaobilazni dekorativni element ne samo u stambenim već i u poslovnim objektima. Zidni sat može na poseban način da oplemeni prostor, razbije monotoniju, i da mu dubinu i svežinu.

Birajte za vaš dom zidni sat koji odgovara po veličini, boji i stilu.

Veličine zidnih satova variraju ali su i osnovni uslov pri odabiru i kupovini. Izbor je veliki, od onih glomaznih od kovanog gvoždja ili od kamena, i teških od drveta i od stakla sa klatnom i sa tegovima i prečnika i do pola metra pa do toliko malih sa dimenzijama jednog ručnog sata.

zidni satovi

Takodje, razlika je i u tipu brojčanika. Cifre mogu biti klasično ispisane, rimske ili arapske, a to mogu biti i neke drugačije oznake. Zidni satovi mogu imati najrazličitije brojčanike. Brojila mogu biti sa ispisanim ili samo naznačenim brojevima.

Pored klasičnih četvrtastih ili kružnih oblika, dizajneri se u poslednje vreme jako trude da kreiraju što neobičniji dezen zidnih satova. Osim satova koji su moderni, sa led ekranom i digitalnim brojkama,u minimalističkom stilu, interesantne su i replike staničnih i nekih starinskih satova. Osim za dom, rustični i neobični „replika satovi“ su izuzetna dekoracija za ugostiteljske objekte, kafiće i bašte.

Mašta i kreativnost

Sat od gramofonskih ploča je dokaz da se skoro sve što ima ravnu površinu može pretvoriti u sat. Ovakve satove možete kupiti, a možete ih i jednostavno sami napraviti. Mehanizmi satova jednostavno se pričvrste za gramofonsku ploču. Možete iskoristiti bilo koji mehanizam nekog starog sata koji Vam više ne treba. Treba još samo učvrstiti kukicu kojom će se Vaš unikatni „ploča sat“ okačiti na zid.

Sat od gramofonskih ploča

Osim po kvalitetu i kreativnosti, zidni satovi se razlikuju i po cenama. Satovi izrađeni industrijski u velikim serijama obično su povoljniji dok njihova ručna izrada koja i duže traje, uslovljava dosta višu cenu.

Skuplji i luksuzni zidni satovi

Antikvarni satovi su posebna priča. Ako ste ljubitelj starina sa malo dubljim džepom, sigurno ćete naći odgovarajući zidni sat na aukcijama, u antikvarnicama ili na sajmovima starina. Domaći izbor ume da bude vrlo interesantan. Možda nadjete jedan od onih „kukavice“ zidnih satova ili satova sa termometrom. Sat sa mehaničkim ključićem za navijanje,sat koji koristi sunčevu svetlost, analogni, digitalni… izbor je Vaš.

sat kukavica

Za one koji vole da izdvoje malo više para za zidni sat, tu su i novije verzije satova sa cirkonima, biserima ili kristalima, sa pozlatom na kazaljkama, sa dragim kamenjem…

Malo povoljnija varijanta bili bi satovi od pleksiglasa kao vrlo interesantno rešenje. Rade se u različitim bojama a vi izaberite , za osveženje monotonih belih zidova, jarke boje ljubičasti, pink sat, jarko žuti…

„Conforma“ linija u salonima nameštaja Forma ideale, nudi fin izbor zidnih satova od drveta, lesonita i sličnih laganijih materijala, kao i imitacije starinskih satova.

Zidni satovi za prosečne potrošače kao što su fossil, casio ili cool time, mogu se naći na brojnim internet šopovima.

Satovi marke Amelie su posebno moderni u poslednje vreme jer su povoljni a zapravo su imitacija starinskih satova u vintidž stilu.

dekorativni satovi

Bauhaus satovi su dosta skuplji jer se proizvode u Švajcarskoj a za jedna prosečan sat treba izdvojiti oko 500 dolara.

Zabavni satovi za dečije sobe

Moderni satovi sa likovima iz crtaća , stripova ili simpatičnih životinjica i igračaka, sve više nas iznenadjuju svojim neobičnim oblicima i dezenima. Povedite svoje dete u kupovinu i sigurno će se naći nešto što ćemu se dopasti. Manja deca će tako lakše učiti kako da gledaju na sat, a nešto veći mališani će s radošću gledati koliko je sati i kada treba da krenu u školu.

dekorativni satovi

 

Pogledajte izbor zidnih satova koje možete poručiti online:

www.svezakucu.rs
www.odigledolokomotive.rs/proizvodi/zidni-satovi/
www.diker.rs
www.ceger.rs

neobični satovi

Sat je idealan za dekorisanje zida, naročite ako niste ljubitelj slika. U zavisnosti od vaših afiniteta i stila u kom ste uredili dom, izaberite odgovarajući sat – od metala, plastike, drveta, kartona, rekliciklanog materijala…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts